S&P: Stimulul fiscal al Chinei îşi pierde eficacitatea

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 aprilie

S&P: Stimulul fiscal al Chinei îşi pierde eficacitatea

English Version

Stimulul fiscal al Chinei îşi pierde eficacitatea, fiind mai degrabă o strategie de a câştiga timp pentru politicile industriale şi de consum ale ţării, spune Yunbang Xu, analist senior la S&P Global Ratings, într-un raport publicat săptămâna trecută, scrie CNBC.

Pentru măsurarea eficacităţii stimulentelor fiscale, analistul a utilizat creşterea cheltuielilor guvernamentale, potrivit publicaţiei americane.

"În opinia noastră, stimulul fiscal este o strategie de a câştiga timp, care poate avea unele beneficii pe termen mai lung, dacă proiectele sunt concentrate pe revigorarea consumului sau modernizărilor industriale ce cresc valoarea adăugată", a spus Xu.

China şi-a stabilit o ţintă de creştere a PIB-ului de aproximativ 5% în acest an, obiectiv despre care mulţi analişti au spus că, având în vedere nivelul stimulentelor anunţate, este ambiţios. În martie, şeful celei mai mari agenţii de planificare economică a declarat că ţara va "întări politicile macroeconomice" şi va consolida coordonarea dintre politicile fiscale, monetare, cele privind ocuparea forţei de muncă, industriale şi regionale.

Conform raportului S&P, nivelurile ridicate ale datoriei limitează cantitatea de stimulente fiscale de care poate beneficia o administraţie locală, indiferent dacă face parte dintr-o regiune cu venituri mari sau cu venituri mici.

Datoria publică ca pondere din PIB poate varia de la aproximativ 20% pentru un oraş cu venituri mari precum Shenzhen, până la 140% pentru oraşe cu venituri mici şi de dimensiuni reduse.

"Având în vedere constrângerile fiscale şi eficacitatea în scădere (n.r. a stimulilor), ne aşteptăm ca autorităţile locale să se concentreze pe reducerea birocraţiei şi să ia alte măsuri pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri şi pentru a sprijini creşterea pe termen lung şi standarul de trai", a scris Xu, în raportul S&P. "Investiţiile sunt mai puţin eficace, pe fondul încetinirii drastice a sectorului imobiliar".

Investiţiile în active fixe s-au intensificat în martie faţă de primele două luni ale anului, datorită accelerării investiţiilor în producţie, potrivit datelor oficiale publicate săptămâna trecută. Investiţiile în infrastructură şi-au încetinit creşterea, în timp ce investiţiile în imobiliare au scăzut şi mai mult, scrie CNBC.

La începutul acestui an, guvernul de la Beijing a anunţat măsuri pentru susţinerea cererii interne, prin subvenţii şi alte stimulente pentru modernizarea echipamentelor şi achiziţii de bunuri de consum. Estimările oficiale sunt sunt ca măsurile să ducă la cheltuieli anuale de peste cinci trilioane de yuani (704,23 miliarde de dolari), doar pentru echipamente.

Analiza S&P a constatat că, stimulentele fiscale ale guvernelor locale au fost în general mai mari şi mai eficiente în oraşele mai bogate, în perioada 2020 - 2022.

"Oraşele cu venituri mai mari sunt în frunte deoarece sunt mai puţin vulnerabile la declinul pieţelor imobiliare, au baze industriale mai puternice, iar consumul lor este mai rezistent la recesiuni. Industria, consumul şi investiţiile vor rămâne principalii factori de creştere în viitor", a spus Xu în raport. " Sectoarele de înaltă tehnologie vor continua să stimuleze modernizarea industrială a Chinei şi să susţină creşterea economică pe termen lung. Dar, supracapacitatea din unele sectoare ar putea provoca neplăceri în ceea ce priveşte preţurile pe termen scurt", a adăugat analistul, citat de CNBC.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Stimulul fiscal al FED-USA îşi arata "perfectiunea"

    chiar suntem luati de prosti 

    1. Trolica, macar daca ai fi citit articolul! Ai fi vazut ca n-are absolut nici o legatura una cu alta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb