ŞAH LA REGE Siminel Andrei a fost reales preşedinte ANSVM, în faţa unui contracandidat elegant

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 aprilie 2004

În istoria de nouă ani a ANSVM, Siminel Andrei este primul preşedinte reales, pentru un nou mandat.

Colegii săi din noul comitet ANSVM sînt Elena Cizmaru (40 de voturi), Nicolae Rusu (44 de voturi), Mircea Botta (39 de voturi) şi Ioana Stan (41 de voturi).

Pentru alegerea preşedintelui ANSVM a fost nevoie de două tururi de scrutin, pentru alegerea primilor doi membri a fost nevoie de patru tururi, iar ultimii doi au fost aleşi după şase tururi. Alegeri grele...

Cînd toată lumea se aştepta la scandaluri şi lupte crîncene pentru şefia pieţei Rasdaq şi a asociaţiei profesionale a brokerilor, surprinzător, preşedintele Siminel Andrei a fost reales în mod civilizat, ba chiar în nota de eleganţa a gestului contracandidatului său Septimiu Stoica - un domn care, înaintea turului al doilea, deşi păstra şanse serioase, şi-a retras candidatura din alegerile desfăşurate la Adunările generale de duminică, organizate la Sinaia.

Dacă şi altădată competiţia pentru preşedinţia Asociaţiei Naţionale a Societăţilor de Valori Mobiliare (ANSVM) a concentrat pasiuni puternice (fiind nevoie, chiar, de Adunări generale succesive), acum alegerile se anunţau încă mai furtunoase, pentru că s-au ţinut pe fondul tensiunilor recente dintre echipele de specialişti ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi ai pieţei Rasdaq, aflate în acută divergenţă cu privire la calea prin care ar urma să se unească.

Promotor dinamic al unirii prin fuziune, nerăbdătorul pre-şedinte Siminel Andrei a fost perceput de adversarii săi din Comitetul Bursei ca fiind agresiv, lipsit de exerciţiul deliberării democratice şi colegiale, suspectîndu-l că se foloseşte de obiectivul general acceptat al acestei uniri ca să se cocoaţe la conducerea pieţelor reunite.

La rîndul său, preşedintele BVB Sergiu Oprescu, care susţine unirea prin achiziţia Rasdaq de către Bursă, a creat celeilalte tabere impresia că tergiversează procesul de unire din teama că, odată finalizată, ar urma alegeri anticipate care i-ar scurta mandatul. (Citiţi în pagina 3, "Temeinicia orgoliilor din piaţa de capital").

Situaţia făcea ca alegerile ANSVM de anul acesta să semene cu o partidă de şah dramatică: pionul negru Siminel Andrei, căruia îi expirase mandatul de preşedinte, se afla pe ultimele linii gata-gata să se transforme din nou în regină; iar regele alb Sergiu Oprescu îşi trimisese turnul Septimiu Stoica (membru în Comitetul BVB) să îi aţină calea, temîndu-se, totuşi, de acuza că a blocat unirea pieţelor (caz în care putea fi făcut mat fulgerător, iar nu în octombrie 2005 - termenul final al mandatului său de preşedinte BVB).

Premergător alegerilor, însă, s-a desfăşurat Ediţia a doua a Convenţiei anuale a brokerilor, la care invitaţii - preşedintele CNVM Gabriela Anghelache, comisarii Victor Eros şi Paul Miclăuş, directorul general BVB Stere Farmache şi directorul general al Asociaţiei Acţionarilor din România Graţiela Iordache - nefiind implicaţi direct în patimile pieţei, au contribuit la ţinuta şi responsabilitatea dezbaterilor, susţinute cu miez de participanţi (în numerele viitoare, vom reveni cu amănunte asupra subiectelor discutate). Faptul a mai diminuat din tensiunea adunării. Oarecare relaxare a produs şi Siminel Andrei, care i s-a adresat direct lui Sergiu Oprescu, propunîndu-i public să reia colaborarea echipelor pentru finalizarea unirii celor două pieţe (din păcate, nu a primit un răspuns explicit).

La alegeri, competiţia dintre cei doi candidaţi - Siminel Andrei şi Septimiu Stoica - a fost extrem de strînsă, primul cumulînd 32 de voturi, iar celalalt 26, ceea ce (întrucît niciunul nu a întrunit jumătate plus unu din numărul membrilor ANSVM activi) a obligat la un nou scrutin.

Dar ... surpriză!, înainte de al doilea tur, Septimiu Stoica a anunţat că îşi retrage candidatura, motivînd elegant că, dacă nu a reuşit să-l convingă pe Siminel Andrei însuşi să-l voteze, atunci renunţă.

Spunînd că acesta este un gest de nobleţe al cărui exemplu ar vrea să aibă capacitatea să-l urmeze, Siminel Andrei - rămas singur în cursă - a strîns 49 de voturi în turul al doilea (7 abţineri) fiind astfel reales ca preşedinte al ANSVM. Conform aprobării celor prezenţi, el a devenit şi preşedintele societăţii care administrează sistemul de tranzacţionare al pieţei Rasdaq.

Aşa, simplu, s-a tranşat acest eveniment plin de emoţii şi orgolii, într-un moment considerat crucial pentru relansarea pieţei de capital. "Vreau să devenim cea mai importantă piaţă din regiune", a reluat Siminel Andrei, citînd obiectivul formulat în strategia adoptată în comun cu Bursa de Valori. Deşi pare un obiectiv cam exagerat faţă de slăbiciunea de acum a pieţei, repetarea acestui angajament nu strică; poate că, astfel, pînă la urmă chiar se întîmplă ceva cu piaţa noastră...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb