SALARIAŢII BRD GROUPE SOCIETE GENERALE ANUNŢĂ PICHETAREA SEDIULUI CENTRAL AL BĂNCII BRD: "Am oferit angajaţilor drepturi şi beneficii adecvate industriei financiare"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 noiembrie 2015

BRD: "Am oferit angajaţilor drepturi şi beneficii adecvate industriei financiare"

Sindicaliştii ameninţă cu greva, în toate formele ei

Patronatul BRD Groupe Societe Generale a oferit angajaţilor un pachet de drepturi şi beneficii adecvat industriei financiare, ne-au spus reprezentanţii băncii.

Declaraţia vine în contextul în care sindicatul Impact BRD a anunţat că, la începutul săptămânii viitoare, urmează să picheteze sediul central al băncii şi să intre în grevă, în cazul în care solicitările sale nu vor fi acceptate de către bancă.

Conflictul de muncă de la BRD Groupe Societe Generale a izbucnit în jurul contractului colectiv, cele două părţi nereuşind să convină asupra prevederilor acestuia.

În răspunsul transmis ziarului BURSA, reprezentanţii băncii ne-au declarat: "În contextul negocierii contractului colectiv de muncă pentru perioada 2015-2016, conducerea BRD a fost notificată de sindicatul Impact al salariaţilor băncii în legătură cu declanşarea unui conflict colectiv de muncă. Principalele revendicări ale organizaţiei sindicale sunt de natură salarială. Prima etapă prevăzută de legislaţie - concilierea - s-a încheiat fără să se ajungă la o înţelegere asupra tuturor punctelor.

Patronatul a oferit un pachet de drepturi şi beneficii bazat pe performanţă, protecţie socială, adecvat industriei financiare.

Acesta preia majoritatea prevederilor fostului CCM expirat în iulie 2015, la care s-au adăugat şi altele noi. După o perioadă lungă de negocieri care nu s-au finalizat cu încheierea unui nou CCM, pentru asigurarea unui climat echilibrat şi continuităţii, patronatul a luat decizia legală de a acorda unilateral un pachet de remunerare construit pe trei axe principale, în mod evident valorile depinzând de atingerea ţintelor de business propuse.

Astfel, o primă componentă globală, cu adresabilitate largă, pentru toţi angajaţii, cuprinde beneficii precum pensiile private Pilonul 3, tichete de masă, o primă de ziua băncii (1 Decembrie) care va fi dublată în acest an în cazul în care munca în echipa în sprijinul clienţilor noştri este bine îndeplinită etc.

O altă componentă deloc neglijabilă este cea socială, prin care acordăm servicii medicale şi asigurări de sănătate la clinici private în toată ţara, asigurări de grup pentru invaliditate şi deces, plăţi compensatorii în cazul reorganizărilor, prime de mobilitate şi multe altele.

O componentă importantă este cea referitoare la performanţa individuală, şi anume posibilitatea de acordare a unor bonusuri anuale şi revizuiri individuale, toate în concordanţă cu reglementările bancare în vigoare.

Un element nou, modern, s-a adăugat în acest an: acordarea, în 2015, pe baza unui criteriu de prezenţă în ultimii cinci ani, tuturor colegilor eligibili, a 40 de acţiuni Societe Generale. Acestea vor fi încasate în 2 tranşe - martie 2015 şi martie 2016 - şi au o valoare clar mai importantă decât cei 100 de lei solicitaţi de sindicatul Impact sau decât suma pentru asigurarea vestimentaţiei, aceasta din urmă fiind o încercare de întoarcere în timp la o prevedere de dinainte de privatizarea băncii".

Conducerea BRD spune că regretă decizia sindicatului şi că nu cunoaşte motivaţiile reale pe care acesta le are în declanşarea conflictului de muncă, "cu atât mai mult cu cât a prezentat o ofertă realistă şi competitivă la nivelul pieţei bancare".

Patronatul băncii îşi declară în continuare disponibilitatea de a discuta cu partenerii sociali, pe o bază adecvată contextului economic şi social, pentru identificarea unor soluţii rezonabile, "capabile să pună punct divergenţelor".

"În condiţiile în care sindicatul Impact continuă demersurile iniţiate, banca îşi asigură clienţii că a luat deja măsurile necesare pentru continuarea oferirii serviciilor în condiţii normale", ne-au mai spus reprezentanţii BRD Groupe Societe Generale.

Printre solicitările salariaţilor care nu au fost agreate de conducere se numără majorarea cu 100 de lei a salariilor, bani pentru haine, programul de pensionare anticipată şi partea fixă a participării angajaţilor la profit.

Alte puncte pe care cele două părţi nu s-au înţeles sunt consultarea salariaţilor pentru toate proiectele de restructurare şi reorganizare şi protecţia liderilor de sindicat un an în plus faţă de perioada mandatului.

Nici sporul pentru "disconfortul de a lucra cu bani" în bancă nu a fost obţinut de sindicalişti.

Deşi legislaţia actuală nu mai interzice angajatorului să concedieze şi sindicatului să facă grevă în perioada negocierilor, totuşi, conducerea BRD nu a acceptat ca aceste prevederi să fie incluse în contractual colectiv de muncă, potrivit liderilor de sindicat, citaţi de sursele de presă.

Dacă după acţiunea de protest programată pentru zilele de luni şi marţi nu se va ajunge la o soluţie, angajaţii au în vedere declanşarea grevei, în toate formele ei - grevă de avertisment şi grevă propriu-zisă.

Printre solicitările acceptate de conducerea băncii se află creşterea diurnei pentru deplasări, de la 60 de lei la 70 de lei pe zi, şi majorarea sumei de bani decontată pentru deplasarea cu alte maşini decât cele ale băncii, de la 50 de bani la 60 de bani pe kilometru.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Demn de urmat! Sindicacatele BCR de ce dorm? 

    1. nu dorm, produc, ptr ele...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb