Premierul Emil Boc, actual preşedinte al PDL, secretarul general Vasile Blaga şi deputatul Theodor Paleologu se vor confrunta, la Convenţia Naţională a partidului, care va avea loc pe 14 mai, pentru şefia democrat-liberalilor.
Duminică, delegaţii democrat-liberali vor alege cele 30 de funcţii pentru BPN şi membrii Comisiei de Integritate, Statut şi Litigii şi ai Comisiei Revizie şi Control.
Actualul preşedinte, Emil Boc, a fost primul care şi-a înscris candidatura, depunându-şi moţiunea la sediul PDL, fiind urmat de Vasile Blaga şi de Theodor Paleologu. Obiectivul regăsit în cele trei moţiuni îl reprezintă câştigarea alegerilor locale şi parlamentare din 2012.
Blaga şi Boc aduc în moţiunile lor viziuni similare, axate nu doar pe câştigarea alegerilor din 2012, ci şi pe necesitatea continuării reformelor deja începute de către Guvern. De altfel, cei doi candidaţi au ales şi titluri similare pentru moţiunile lor, Boc - "România dreaptă, România puternică", iar Blaga - "O Românie dreaptă, o Românie europeană".
Pe plan intern, atât Blaga, cât şi Boc punctează importanţa unor măsuri pentru stimularea creşterii economice, afirmând, totodată, că PDL şi-a asumat responsabilitatea guvernării într-o perioadă dificilă, luând măsuri dure, dar necesare. Pe plan extern, Boc şi Blaga se declară adepţii întăririi prezenţei PDL în Partidul Popular European şi susţinătorii românilor din diaspora.
Dacă Boc susţine că pentru îndeplinirea reformelor începute în prezent este nevoie ca PDL să câştige viitoarele alegeri, Blaga aduce o nuanţă în discursul său şi susţine că încrederea electoratului în partid a scăzut, motiv pentru care este nevoie de o schimbare şi pentru care el a ales să candideze, informează Agerpres.
Prin moţiunea "Privind spre viitor", şi Paleologu pune accent pe alegerile din 2012, dar evidenţiază importanţa unui "dialog susţinut cu societatea civilă".
De la anunţul candidaturii pentru preşedinţia PDL, Boc, Blaga şi Paleologu şi-au făcut şi campanie, atât printre democrat-liberalii din sectoa-rele Capitalei, cât şi în ţară, cel mai activ în acest sens fiind premierul Emil Boc.
• Emil Boc
Cei trei candidaţi s-au diferenţiat prin numărul de simpatizanţi şi de susţinători ai moţiunilor depuse. Moţiunea lui Boc este susţinută de 150 de democrat-liberali, printre care preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, miniştrii Ion Ariton, Anca Boagiu, Teodor Baconschi, Daniel Funeriu, Valeriu Tabără, Valerian Vreme, Elena Udrea, Gheorghe Ialomiţianu.
Un susţinător neaşteptat pentru premierul Boc este preşedintele PIN, Lavinia Şandru, care a declarat că la alegerile din cadrul PDL acesta va recâştiga şefia partidului din două motive: pentru că aşa vrea şeful statului şi pentru că în actuala echipă a lui Boc, în campania internă de partid, sunt oameni tineri. "Spunem des-pre el o grămadă de lucruri, dar să nu uităm că nu putem să-l acuzăm nici că-i corupt, nici că-i hoţ, nici că-i mizerabil. Se spune că e slab, că e vuvuzela lui Traian Băsescu, că vorbeşte după CD-ul pe care i-l pune preşedintele la Cotroceni... Da, aşa se spune despre el, dar nu poate să-l acuze nimeni că fură, că aia, că aia..."", a spus Lavinia Şandru despre premierul Emil Boc.
• Vasile Blaga
Moţiunea lui Vasile Blaga este sus-ţinută şi promovată de un grup de 35 de democrat-liberali printre care Sorin Frunzăverde, Cezar Preda, Cristian Boureanu, Radu F. Alexandru, Romeo Raicu, Cristian Rădulescu, Alin Popoviciu.
• Theodor Paleologu
Despre Theodor Paleologu, preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, spune că are susţinerea organizaţiei pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului. "Domnul Paleologu - este o pleaşcă pentru dânsul că are susţinerea organizaţiei de Bucureşti pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului, aşa că îi întorc favorabilitatea: domnul Paleologu este membru al organizaţiei Bucureşti şi este candidat la funcţia de prim-vicepreşedinte, cred că merită să ocupe această funcţie, indiferent dacă sigla partidului va fi pe viitor una cu o porumbiţă şi un porumbel sau nu"", a arătat Udrea.
Paleologu a fost singurul care nu a avut parte de un staff impresionant la depunerea candidaturii, venind însoţit doar de două persoane. În plus, moţiunea "Privind spre viitor" nu are parte de semnătura vreunui parlamentar sau lider marcant din partid. Deputatul PDL a devenit deja celebru pentru faptul că a propus o siglă a PDL care să conţină un porumbel şi o porumbiţă, "pentru rebranduirea partidului".
Sulfina Barbu a confirmat invitarea preşedintelui Traian Băsescu la eveniment, precum şi a preşedinţilor partidelor din coaliţia guvernamentală. Din partea Partidului Popular European va participa secretarul executiv pe domeniul relaţii internaţionale, iar preşedintele PPE va adresa un mesaj video.