Consiliul Concurenţei a sanc-ţionat şapte companii active pe piaţa comercializării produselor alimentare din ţara noastră (3 retaileri şi 4 furnizori ai acestora) cu amenzi în valoare totală de 87.713.336 lei (aproximativ 18,8 milioane euro), potrivit unui comunicat de presă transmis redacţiei.
Conform informaţiilor primite, sanc-ţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei privind fixarea preţurilor între retailerii Auchan, Cora şi Carrefour şi furnizorii acestora, în perioada 2010-2016.
Consiliul Concurenţei transmite: "În urma investigaţiei a fost sancţionată atât încălcarea regulilor naţionale, cât şi a regulilor europene de concurenţă, pentru fixarea preţurilor de revânzare (de raft) în cadrul promoţiilor desfăşurate de retaileri".
Consiliul Concurenţei a constatat că în anumite cazuri preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailer-ul stabileau un preţ fix sau minim pentru revânzarea produselor către consumatorul final. Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul, mai informează sursa citată.
Potrivit informaţiilor, Auchan Romania SA a fost sancţionată cu 36.563.004 lei (7,84 milioane euro), Carrefour România SA cu 26.995.645 lei (5,79 milioane euro), Romania Hypermarche (Cora) SA cu suma de 12.410.834 lei (2,66 milioane euro), Quadrant-Amroq Beverages SRL a fost amendată cu 5.984.053 lei (1,28 milioane euro), Star Foods EM SRL cu o amendă în valoare de 3.930.920 lei (843.599 euro), Strauss România SRL cu 1.785.767 lei (383.236 euro), iar Nelson Prod SRL a primit o amendă de 43.113 lei (9.252 euro).
Carrefour România SA a recunos-cut fapta, beneficiind astfel de o reducere a amenzii, a precizat Consiliul Concurenţei.
Amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei se virează integral către bugetul de stat.
Companiile sancţionate pot ataca decizia autorităţii de concurenţă la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 de zile de la publicarea deciziei, potrivit Consiliului Concurenţei.
Conform informaţiilor, aceasta este a doua investigaţie derulată de autoritatea de concurenţă, finalizată cu sanc-ţiuni, pe piaţa comercializării de produse alimentare. Reamintim că, în anul 2015, autoritatea de concurenţă a sancţionat retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image şi furnizorii acestora cu amenzi în valoare totală de aproximativ 35 milioane de euro pentru fixarea preţurilor, în perioada 2005-2009. Amenzile au fost încasate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Unele companii sanc-ţionate au contestat sancţiunile Autorităţii de Concurenţă, procesele aflându-se pe rolul instanţelor.
Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală.
• Cora: "Respingem acuzaţiile Consiliului Concurenţei"
Reprezentanţii România Hypermarche (Cora) resping categoric acuzaţiile Consiliului Concurenţei legate de fixarea preţurilor de revânzare pentru anumite produse şi anunţă că imediat ce vor primi motivarea vor contes-ta decizia în instanţă, potrivit unui comunicat.
Comunicatul informează, conform Agerpres: "România Hypermarche (Cora) a luat la cunoştinţă de decizia anunţată de Consiliul Concurenţei privind sancţionarea companiei cu suma de 12.410.834 lei (2,66 milioane euro), alături de sancţionarea altor lanţuri de magazine şi furnizori din piaţa de retail. La acest moment, Cora aşteaptă motivarea deciziei Consiliului Concurenţei pentru a analiza argumentele autorităţii de concurenţă şi îşi rezervă dreptul de a contesta decizia în instanţă. Respingem categoric acuzaţiile Consiliului Concurenţei, care a luat această decizie fără o minimă analiză economică, deşi regulile de concurenţă nu pot fi aplicate în absenţa identificării şi evaluării realităţilor economice. Acuzaţiile aduse de autoritatea de concurenţă se întemeiază exclusiv pe prezumţiile acesteia nesusţinute din punct de vedere probatoriu. La dosarul de investigaţie nu există nicio dovadă din care să reiasă că societatea noastră ar fi săvârşit fapta anti-concurenţială pretinsă de Consiliul Concurenţei".
Sursa citată subliniază că societatea a pus la dispoziţia Consiliului Concurenţei numeroase documente din care rezultă "neîndoielnic" că în situaţiile investigate nu a existat nicidecum vreo înţelegere anti-concurenţială între Cora şi furnizorii săi privind stabilirea preţului de revânzare pentru anumite produse.
"Dimpotrivă, după cum rezultă din toate documentele furnizate autorităţii de concurenţă, Cora a stabilit întotdeauna independent preţurile de revânzare, iar clienţii Cora au beneficiat de preţuri reduse, niciun consumator fiind prejudiciat", susţin reprezentanţii Cora.