"Sanofi-Aventis" şi-a lansat oferta pentru "Zentiva"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 iulie 2008

"Sanofi-Aventis" şi-a lansat oferta pentru "Zentiva"

Propunerea companiei franceze este mai mare decât cea a PPF

"Sanofi-Aventis" SA, cel mai mare producător de medicamente din Franţa, şi-a lansat, vineri, oferta de 2,02 miliarde de dolari pentru res­tul acţiunilor pe care nu le deţine la "Zentiva" NV, cel mai mare producător de medicamente din Cehia. Propunerea depăşeşte oferta rivală, lansată de "PPF Group" NV.

"Sanofi" deţine 24,9% din "Zentiva", iar acum oferă 1.050 coroane pentru fiecare titlu pe care nu-l are în proprietate. Propunerea dă companiei cehe o valoare de 40 de miliarde de coroane (2,7 miliarde de dolari), potrivit anunţului făcut de "Sanofi". Oferta grupului financiar PPF este de 950 de coroane pe acţiune şi dă companiei "Zentiva" o valoare de 2,3 miliarde de dolari.

"Sanofi" urmăreşte ca, prin preluarea "Zentiva", să se extindă pe piaţa medicamentelor generice din Europa de Est, unde copiile produselor originale sunt mult mai profitabile decât în vestul continentului. Oferta companiei franceze a fost anunţată neoficial la data de 18 iunie. Lansată oficial în 11 iulie, oferta se va derula până la data de 19 septembrie şi ar putea fi extinsă.

Oficialii PPF au refuzat să facă vreo declaraţie privind o posibilă majorare a ofertei pentru compania cehă. PPF şi-a făcut publică propunerea la data de 17 iunie, anunţând că ar putea oferi un preţ "mai favorabil".

Potrivit legii cehe, ofertele de preluare sunt extinse în mod automat dacă apare o propunere concurentă pentru aceeaşi ţintă. Astfel, PPF poate să-şi extindă oferta până la 19 septembrie.

Conducerea "Zentiva" a anunţat că va analiza detaliile ofertei "Sanofi", după care îşi va prezenta poziţia. Aceasta a mai precizat: "În acelaşi timp, acţionarii sunt sfătuiţi să nu ia nicio decizie în privinţa ofertei lansate de ori a celei primite de la PPF".

PPF controlează circa 20% din "Zentiva" şi vrea să-şi majoreze participaţia astfel încât să aibă un cuvânt de spus în operaţiunile zilnice ale companiei cehe.

"Zentiva", companie cu sediul în Praga, şi-a micşorat profitul în ultimul an, din cauza reducerii cheltuielilor pe piaţa locală şi a facturilor neîn­casate pe piaţa din Româ­nia, unde a preluat "Sicomed".

"Zentiva" a luat fiinţă în 2003, prin fuziunea dintre "Leciva" AS din Republica Cehă şi "Slovakofarma" AS din Slovacia.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb