Şanse minime ca 2008 să fie un nou an de creşteri, la Bursă

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 mai 2008

Şanse minime ca 2008 să fie un nou an de creşteri, la Bursă

Maxim 10% va câştiga indicele BET până la finalul anului faţă de 1 ianuarie, potrivit celui mai optimist broker dintre cei cărora le-am cerut părerea cu privire la evoluţia indicelui în acest an.

Majoritatea brokerilor estimează însă că principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti vor încheia anul cu scăderi faţă de sfârşitul lui 2007.

"Probabilitatea ca principalii indici să închidă pe plus anul acesta este aproape zero", ne-a spus Pompei Lupşan, director general adjunct la "Intercapital Invest". Domnia sa a adăugat: "În cel mai fericit caz, putem asista la deprecieri modes­te, de 10-15% la nivelul principalilor indicatori bursieri faţă de nivelurile înregistrate la începutul acestui an. În condiţiile în care criza financiară de pe principalele pieţe globale va economiile reale, putem asista în continuare la un trend descendent de durată".

Alexandru Gavrilă, şef Departament Analiză la SSIF "Romintrade", este de părere că, în condiţii normale, ar trebui să ne apropiem de preţurile în care bursa a deschis acest an şi poate chiar să le depăşim. "Verdictul indicatorilor fundamentali de la finele lunii aprilie ar putea totuşi să schimbe într-o oarecare măsură acest scenariu", susţine domnia sa.

Analistul şef de la "Vanguard", Marius Pandele, se aşteaptă ca indicii bursieri să crească de acum înainte, dar cel mai probabil să încheie anul în scădere. Domnul Pandele ne-a explicat: "O creştere de 40% a BET, respectiv 50% a BET-FI, din aprilie până în decembrie ar fi destul de puţin probabilă. Chiar dacă Bursa creşte, investitorii îşi mai marchează profiturile, mai au loc corecţii din când în când... Un caz în care s-ar putea atinge din nou valorile de la începutul anului ar fi o revenire spectaculoasă a pieţelor la nivel mondial şi un entuziasm foarte mare al investitorilor instituţionali. Din nou, puţin probabil."

Singurul avantaj al Bursei este că valorile acelea au mai fost atinse deja, că au rămas pe retina multor investitori, şi că toată lumea îşi pune întrebarea: ... ceea ce dă investitorilor un sentiment pozitiv, şi încredere mai mare pentru a cumpăra, uneori chiar şi la preţuri umflate".

"Posibilitatea unui nou an de creşteri la bursă (dec 08/dec 07) este destul de îndepărtată, însă o creştere de circa 25-30% de la momentul curent la nivel de indici este o abordare relativ conservatoare şi posibil de realizat", ne-a spus şi Mihai Cristian Alexa, analist la SSIF Broker.

Indicele BET a încheiat anul trecut cu o creştere de 16,28%, la nivelul de 9825,38 puncte. Pe 30 aprilie, indicele BET ajunsese la 7.020 puncte, cu 28,5% sub închiderea de anul trecut.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. MAI DATI CALDE CA DE DIN ASTEA NE-AM SATURAT,CUM SA VINA INVESTITORII??CIND VAD ARTICOLE AIUREA SCRISE DE NISTE PAPAGALI.

    NOI NU AVEM SOMAJ,NU S-AU INCHIS FABRICI,AVEM CRESTERE ECONOMICA SI TOT STAM CA BOII CU OCHII PE DOW JONES. 

    1. Perfect de acord cu opinia exprimata - daca am avea niste analisti asa de profeti am fi un popor de miliardari iar noi nu suntem decat niste maimutoi care ne uitam numai in ograda altuia .

      Sunt intrutotul deacord cu cele relatate mai sus . Poate nu-mi permit sa folosesc anumite cuvinte :papagali,maimutoi etc....desi daca ma gandesc bine sunt chiar bine venite. Noi facem previziuni pentru sfarsitul anului 2008 ,iar acsti mari "profeti" nu sunt in stare sa previzioneze ce se intimpla saptamina viitoare....Uni zic ca- "verde" alti zic ca-i "rosu",alti nu ca suntem intr-o "zona suport".........si vine altul si da totul peste cap si zice: Contestul international corelat cu indicile Dow Jones care a crescut in SUA,cu decalajul de fus orar deaia la noi e "verde" Iar noi astia care nu avem inca cultura investitionala ne uitam uni la alti si zicem sa vina "afacereza " dela ora 20,30. deorece cu previziunile ne-am lamurit. Stimati colegi nu sunt un analist nici "tehnic" nici "fundamental".Stiu doar ca intr-o economie de piata una din legile fundamentale ale economiei este "legea cereri si ofertei" Daca vrem sa creasca indicii bursieri ce facem sa imbunatatim oferta?.Anul trecut toti previzionau ca vom avea nustiu cate IPO-uri. Unde sunt aceste IPO-uri ? Ba mai mult ca atat si cei care au intrat acuma pe piata iati speriat ca nu si-au ales momentul potrivit......Ce sa mai zica alte societati care se pregatesc eventual......... Un alt aspect care ar trebui...dar nu stiu cine sa impuna este acela al "sistemului informational" asupra emitentilor existenti la bursa. Este dezastru,iti vine sa plangi dar in acelasi timp sa razi de modul cum isi prezinta situatiile economice:bilant.indicatori,in vestitii....fiecare vorbeste pe limba lui.....uni nu prezinta deloc ...nici nu stiu cum sa-i caracterizez.........Cat privesc termenele sau perioadele de raportare fiecare cum il taie capul..apare trimestru nuapare semestru sau invers........ Si atunci ne punem intrebarea cum sa vina sau sa revina investitorii ? De unde sa-si ia informatii ,ce sa creada despre unii emitenti ? Nu mai zic nimic....aici trebuie sa muncim 'sa stim sa ne prezentam "marfa" ,chiar asa uni mai buni alti mai putini buni.....dar sunt convins ca alta credibilitate am avea asupra emitentilor si asupra bursei in general.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb