"Santander" şi-ar putea lista divizia britanică la Londra

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie 2010

Dacă îşi va lista operaţiunile din Marea Britanie, "Santander" ar putea câştiga 4,5 miliarde de dolari.

Dacă îşi va lista operaţiunile din Marea Britanie, "Santander" ar putea câştiga 4,5 miliarde de dolari.

"Santander" SA, cea mai mare bancă din Spania, ia în calcul listarea operaţiunilor sale din Marea Britanie la Bursa de Valori din Londra, spun surse apropiate instituţiei, citate de agenţia Reuters. Potrivit acestora, "Santander" nu are însă, deocamdată, un plan definitiv privind listarea.

Aceste afirmaţii au apărut după ce cotidianul Financial Times a anunţat că "Santander" se pregăteşte să-şi lis­teze operaţiunile britanice pe piaţa acţiunilor din Londra, în toamnă, tranzacţie care i-ar putea aduce 3 miliarde de lire sterline (4,5 miliarde de dolari).

"Este o opţiune pe care o luăm în considerare, însă nu e nimic definitiv la acest moment", au subliniat sursele mai sus amintite.

Sursele citate au precizat că, în februarie, banca a încercat să-şi vândă cota minoritară deţinută la divizia britanică, în condiţiile în care este pe punctul să încheie o afacere prin care va prelua peste 300 de sucursale de la "Royal Bank of Scotland" (RBS), pentru o sumă care se apropie de 2 miliarde de lire.

"Santander" UK, divizia britanică a băncii spaniole, a luat fiinţă în urma achiziţiei "Abbey, Alliance & Leicester" şi a unor părţi din "Bradford & Bingley".

Oficialii băncii spaniole nu au vrut să facă vreo declaraţie cu privire la eventuala listare a operaţiunilor din Marea Britanie.

Amintim că, recent, "Santander" a mai făcut un pas în strategia sa de expansiune, achiziţionând divizia de retail din Germania care aparţine grupului suedez "Skandinaviska Enskilda Banken" AB (SEB). Tranzacţia, în valoare de 555 milioane de euro, va permite "Santander" să-şi dubleze numărul de agenţii pe care le va avea în Germania.

Spre deosebire de băncile spaniole mai mici, "Santander" a rezistat crizei financiare globale deoarece a vândut o parte din portofoliul imobiliar cu puţin timp înainte de prăbuşirea pieţei de profil, în 2007.

"Santander" încă negociază preluarea unităţilor RBS, fiind singurul ofertant în licitaţia pentru aceste active. În aprilie, "Santander" a lansat o ofertă de două miliarde de lire pentru 318 sucursale RBS. Banca britanică este obligată de Comisia Europeană să vândă aceste active, ca să nu distorsioneze piaţa, în condiţiile în care RBS a primit de la guvern ajutoare de mai multe miliarde de lire în timpul crizei financiare.

Achiziţia unităţilor RBS va majora de la 3% la 9% cota "Santander" pe piaţa companiilor mici şi mijlocii.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb