Ambasada Italiei în România, ICE-Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior şi Institutul Italian de Cultură din Bucureşti sărbătoresc cea de-a 9-a ediţie a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume printr-un program de iniţiative având ca temă principală anul acesta: "Dieta mediteraneeană şi Bucătăria noastră la Origini: Sănătate şi Tradiţie".
Scopul este de a oferi o "gustare" din bucătăria italiană, cu referire în special la rădăcinile sale tradiţionale şi la rolul recunoscut al Dietei Mediteraneene în protejarea sănătăţii, ca parte a unui stil de viaţă sănătos, echilibrat şi durabil. O alimentaţie sănătoasă dintr-o perspectivă modernă înseamnă protecţia împotriva bolilor cronice degenerative, promovarea sănătăţii şi a longevităţii, sustenabilitatea socială şi de mediu. Dieta Mediteraneeană, pe lângă faptul că este bine cunoscută la nivel mondial, şi-a câştigat reputaţia de cel mai bun model alimentar pentru a combina sănătatea şi bunăstarea cu satisfacţia senzorială.
Ca şi în ediţiile anterioare, Săptămâna Bucătăriei Italiene este, de asemenea, o ocazie preţioasă pentru a valorifica tradiţiile gastronomice şi vinicole ale regiunilor italiene; de a reflecta asupra problemei cruciale a etichetării alimentelor şi a necesităţii ca etichetele să promoveze alegerile conştiente ale consumatorilor; de a proteja produsele cu denumire de origine protejată şi controlată, luptând împotriva fenomenului Italian sounding