Comisia de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor din perioada 2009-2012 urmează să înceapă lucrul săptămâna viitoare, potrivit unor surse parlamentare.
Senatul a aprobat, săptămâna trecută, înfiinţarea unei Comisii de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor din perioada 2009- 2012, po-trivit Mo-nitorului Oficial.
"Senatul cere tuturor organelor de stat, instituţiilor publice şi reprezentanţilor societăţii civile să pună la dispoziţia Comisiei orice informaţii şi documente care sunt de natură să servească activităţii acesteia", se arată în Monitorul Oficial.
Comisia are în vedere respectarea deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care s-a cerut ţării noastre să adopte, în termen de 18 luni, o nouă lege privind imobilele naţionalizate de regimul comunist.
Comisia trebuie să verifice neregulile constatate în cadrul auditului realizat la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, unde peste 80% din dosarele soluţionate pe fond funciar nu aveau ataşate certificate de moştenitor, conform analizelor efectuate de Ministerul Finanţelor Publice.
De asemenea, Comisia urmează să analizeze şi modul în care proiectul de lege, propus de Guvernul Ungureanu, stabilea pentru foştii proprietari doar o despăgubire de 15% din valoarea imobilului şi încasarea sumei pe o perioadă de la 10 până la 12 luni.
Concluziile Comisiei vor fi cuprinse într-un raport, care urmează să fie prezentat până la data de 30 septembrie.
Comisia este formată din 14 membri din cadrul PSD (Alexandru Cordoş, Toni Greblă, Valer Marian, Cosmin Vasile Nicula, Gheorghe Pop), PDL (Ovidiu Marian, Alexandru Mocanu, Ioan Ruşeţ, Iulian Urban), PNL (Raymond Luca, Vasile Nistor, Florin Romeo Nicoară), UDMR (Almos Albert) şi Grupul Parlamentar Progresist (Serioja Sorin Chivu).
Guvernul a anunţat, în luna aprilie, că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata se va face eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.
1. 15% ?
(mesaj trimis de Anonimul în data de 05.06.2012, 00:37)
Nu numai nca este o alta nationalizare,dar este o CRIMA. 15% sa li se dea celor care au cumparat case nationalizate, stiind ca proprietarii de drept sta in beciuri sau au plecat pur si simplu din tara. Restituirea in natura si despagubirea HOTILOR cu 15% este singura solutie . Bu este alta nedreptate. ESTE DREPTATEA PE CARE O ASTEPTAM DE &) DE ANI>