Sărbători după gratii pentru Hrebenciuci şi Ioan Adam

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 19 decembrie 2014

Andrei (stânga) şi Viorel (dreapta) Hrebenciuc, anchetaţi în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.

Andrei (stânga) şi Viorel (dreapta) Hrebenciuc, anchetaţi în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis ieri ca Viorel şi Andrei Hrebenciuc, precum şi inculpaţii Ioan Adam şi Gheorghe Paltin Sturdza, să rămână în arest preventiv în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.

Decizia instanţei spune: "Admite propunerea de prelungire a arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Braşov. Dispune prelungirea arestării preventive a inculpaţilor (...) pentru o perioadă de 30 de zile, astfel: de la data de 20 decembrie 2014 până la data de 18 ianuarie 2015, inclusiv, pentru inculpatul Adam Ioan; de la data de 23 decembrie 2014 până la data de 21 ianuarie 2015, inclusiv, pentru inculpaţii Hrebenciuc Andrei şi Sturdza Paltin Gheorghe; de la data de 28 decembrie 2014 până la data de 26 ianuarie 2015, inclusiv, pentru inculpatul Hrebenciuc Viorel".

Hotărârea poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

ÎCCJ a respins pe 28 noiembrie contestaţiile fostului deputat Viorel Hrebenciuc şi a fiului său, Andrei, la decizia anterioară de prelungire a arestării preventive.

Viorel Hrebenciuc a fost arestat pe 29 octombrie, el fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic şi cumpărare de influenţă, spălare a banilor, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, începând cu aprilie 2013, Viorel Hrebenciuc, împreună cu deputatul Ioan Adam, Paltin Sturdza şi Dan Bengescu, a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 ha dobândit prin hotărâre judecătorească a Tribunalului Covasna.

DNA mai arată că în 17 octombrie 2014 Viorel Hrebenciuc şi-a folosit influenţa faţă de Dan Şova, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

"Demersul a fost acceptat de către Dan Şova, care a afirmat că este obligatorie adoptarea acestei propuneri legislative. Totodată, suspectul a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al unui partid politic, în dauna celorlalţi contracandidaţi, pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000. Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este acuzat în două dosare penale sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală", precizează DNA.

Judecătorul Ordog a fost arestat preventiv

Judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri din judeţul Bacău, a fost arestat preventiv, potrivit unei decizii luate miercuri de instanţa supremă. Decizia instanţei este definitivă.

În 9 decembrie, instanţa supremă a hotărât ca magistratul să fie cercetat în arest la domiciliu, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Braşov ceruse arestarea preventivă a acestuia. Decizia din 9 decembrie a fost contestată de DNA la aceeaşi instanţă, care, miercuri, a hotărât arestarea preventivă a lui Ordog.

Procurorii anticorupţie au cerut arestarea preventivă a lui Lorand Andras Ordog având indicii că acesta a luat mită de la Ioan Adam, arestat în aceeaşi cauză.

DNA îl acuză pe Lorand Andras Ordog de abuz în serviciu şi luare de mită, anchetatorii considerând că magistratul trebuie cercetat în continuare în stare de arest. Conform referatului cu propunere de arestare, în iunie 2010, Lorand Andras Ordog, în calitate de judecător, a primit de la Ioan Adam, avocat în respectiva cauză, 10.000 de euro, pentru a da o soluţie favorabilă clientului acestuia din urmă, respectiv lui Gheorghe Paltin Sturdza. Banii au fost primiţi chiar în biroul magistratului de la Tribunalul Covasna.

După ce a primit banii, Ordog, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului, a admis recursul împotriva unei sentinţe pe care a casat-o şi a trimis cauza spre rejudecare instanţei care a pronunţat hotărârea atacată, respectiv Judecătoria Sfântu Gheorghe.

Ulterior, în martie 2012, Lorand Andras Ordog i-a mai cerut lui Ioan Adam, avocat într-un dosar aflat pe masa magistratului, suma de 50.000 de euro, pentru a-i da o soluţie favorabilă clientului acestuia din urmă, adică tot lui Gheorghe Paltin Sturdza. Banii au fost ceruţi tot în biroul judecătorului, iar Ioan Adam a promis că-i va da această sumă. "După formularea deciziei (dispuse de judecătorul Ordog Lorand Andras, împreună cu judecătorii Uţă Gabriel şi Velican Maria Daniela), avocatul Adam Ioan i-a dat lui Ordog Lorand Andras suma de 10.000 de euro din suma promisă anterior. Decizia respectivă a fost dată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, urmare a unei analize şi interpretări părtinitoare a probelor, denaturându-se vădit starea de fapt", susţine DNA.

Astfel, prin măsura luată de cei trei magistraţi, Romsilva ar fi fost prejudiciată cu aproape 304 milioane de euro, ceea ce reprezintă contravaloarea a 43.227 de hectare de teren forestier.

Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat, în 4 decembrie, solicitarea luării măsurii arestării preventive a arestului la domiciliu, a judecătorului. Judecătorul Lorand Andras Ordog, alături de magistratul Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, era, până marţi, cercetat în libertate în dosarul retrocedărilor ilegale de ternuri forestiere, după ce un complet de la ÎCCJ a ridicat, în 31 octombrie, măsura controlului judiciar.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb