Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie - Serviciile teritoriale Galaţi, Ploieşti, Iaşi, Cluj şi Oradea - au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a şase inculpaţi, sub aspectul săvîrşirii unor infracţiuni de corupţie.
Biroul pentru relaţii cu presa al PNA a informat ieri că inculpatul Mardare Cornel Alexe, inspector principal la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Galaţi, a fost trimis în judecată sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. Anchetatorii au reţinut faptul că în calitatea pe care o avea, în perioada septembrie 2002- iulie 2003, inculpatul a pretins şi primit în mod repetat, suma de 37 milioane lei, precum şi produse alimentare şi băuturi în valoare de peste 204 milioane lei de la o persoa-nă care l-a denunţat ulterior. Mardare Cornel Alexe a promis contra acestor bani şi bunuri că poate interveni la unii angajaţi ai Poliţiei Municipiului Galaţi şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean pentru ca aceştia să nu întocmească dosar pentru unele fapte cu caracter penal săvîrşite de denunţător. În plus, inculpatul a pretins că poate influenţa persoane cu funcţii importante din cadrul Ministerului de Interne şi Academiei de Poliţie pentru ca acestea să intervină la furnizorii aflaţi în litigiu cu denunţătorul pentru a nu sesiza organele de poliţie în legătură cu emiterea unor file CEC fără acoperire. Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Curţii de Apel Galaţi.
Procurorii Serviciului Teritorial PNA Iaşi au finalizat rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Sterea Ovidiu Costel, inspector principal la Poliţia de Frontieră Iaşi, sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de trafic de influenţă. În luna iulie 2003, inculpatul a pretins şi primit suma de 3.000 de euro de la o persoană denunţător căreia i-a promis că poate interveni la cadre din Academia de Poliţie Bucureşti pentru ca aceasta să se poată înscrie la examenul de licenţă şi să obţină o medie mai mare de 8.50, criteriu ce i-ar fi permis ca ulterior să susţină examen de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. Cauza s-a trimis spre competentă soluţionare la Tribunalul Iaşi.
Procurorii Serviciului Teritorial PNA Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor Cergheş Livia Angelica - sub aspectul săvîrşirii infracţiunilor de acordare de credite fără res-pectarea normelor de creditare şi pentru luare de mită, ambele infracţiuni aflate în concurs real, şi Matei Cornel - pentru săvîrşirea infracţiunilor de înşelăciune şi de utilizare a creditelor în alte scopuri decît cele pentru care au fost acordate.
În calitate de director al Sucursalei Beiuş a Băncii Române pentru Relansare Economică, inculpata Cergheş Livia Angelica a acordat, în perioada aprilie-mai 2003, în schimbul a 1.300 de euro, mai multe credite destinate societăţii comerciale administrate de inculpatul Matei Cornel, cu încălcarea legii bancare şi a normelor de creditare. La rîndul său, inculpatul Matei Cornel a obţinut pe căi ilegale credite în valoare totală de 1.432.000.000 lei de la banca sus-menţionată, bani pe care i-a folosit contrar destinaţiei, pentru rambursarea unor credite anterioare sau pentru plăţi către societăţi cu care nu avea relaţii comerciale. De asemenea, prin folosirea unor documente de plată frauduloase, emise în numele unor societăţi dizolvate, inculpatul Matei Cornel a cauzat Băncii Române pentru Relansare Economică un prejudiciu de 616 milioane lei. Dosarul a fost trimis spre competentă judecată la Tribunalul Bihor.
Inculpatul Chiriţoiu Gheorghe, agent şef de Poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca, a fost trimis în judecată sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de luare de mită de către procurorii Serviciului Teritorial PNA Cluj. În luna februarie 2003, inculpatul a pretins şi primit 100 dolari de la o persoană care a reclamat la Poliţie sustragerea din locuinţa personală a sumei de 2.000 de euro. Banii pretinşi urmau să constituie garanţia că agentul şef de Poliţie Chiriţoiu Gheorghe îşi va îndeplini corect sarcinile şi atribuţiile de serviciu, în sensul că va administra în cauză toate probele necesare pentru stabilirea adevărului. Nemulţumită de soluţia dată în dosar, persoana vătămată s-a adresat procurorilor PNA şi a formulat denunţ împotriva lui Chiriţoiu Gheorghe, denunţ în baza căruia s-a instrumentat cauza. Dosarul s-a înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Cluj.
Procurorii Serviciului Teritorial Ploieşti au finalizat rechizitoriul şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Gheorghe Ion, agent şef adjunct la postul de Poliţie Bărcăneşti, sub aspectul săvîrşirii a două infracţiuni de luare de mită şi a infracţiunii de trafic de influenţă, aflate în concurs real. Anchetatorii au reţinut faptul că inculpatul a pretins şi primit de la mai multe persoane, în cursul anului 2002, bani şi bunuri în valoare totală de pes-te 17 milioane de lei pentru a rezolva în mod favorabil două dosare penale pe care le avea în instrumentare ori pentru a-şi trafica influenţa pe lîngă alţi lucrători de poliţie şi chiar magistraţi, lăsînd să se creadă că poate obţine de la aceştia soluţii în favoarea intervenienţilor. De reţinut faptul că toate infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată inculpatul au fost săvîrşite în cadrul îndatoririlor de serviciu care îi reveneau ca agent şef adjunct la postul de Poliţie Bărcăneşti. Cauza a fost trimisă spre competentă soluţionare la Tribunalul Prahova.