Şase investitori şi-au exprimat interesul pentru privatizarea Cupru Min, a declarat, ieri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Ofertele sunt din partea unor mari companii din industria cuprului, din Rusia, Europa şi America de Nord.
Domnul Vosganian a precizat că ministerul va stabili, în curând, cine va fi compania care va oferi consultanţa juridică, tehnică şi financiară pentru privatizarea societăţii, inclusiv soluţia pentru caietul de sarcini necesar lansării licitaţiei. Raportul consultantului va fi gata în iunie, pentru a putea fi respectat calendarul privatizării agreat cu FMI.
"Având în vedere licitaţia ratată de anul trecut, care a adus prejudicii de imagine României şi i-a ştirbit credibilitatea în faţa investitorilor, nu ne permitem să greşim", a subliniat ministrul Economiei, precizând că a ales formula de parteneriat public-privat pentru Cupru Min din cauza unor litigii.
Practic, consultantul va determina necesarul de investiţii pentru mediu şi modernizarea extragerii cuprului, dar şi pentru decopertări. Investitorul selectat va acorda Cupru Min, în avans, această sumă de bani, urmând să recupereze fondurile din producţia de cupru pe care compania de stat i-o va pune la dispoziţie. Valoarea cuprului va fi stabilită în funcţie de cotaţiile internaţionale, iar investitorul va primi şi un discount.
Cupru Min deţine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale ţării noastre. În primăvara anului trecut, producătorul de cupru a fost scos la vânzare, dar privatizarea a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, câştigătorul licitaţiei. Roman Copper a acţionat statul în judecată pentru că nu i-a atribuit contractul şi doreşte să-şi recupereze garanţia de participare în procesul de privatizare.
Un alt proces care ridică probleme Cupru Min este cu Energomineral, companie care solicită 78 milioane de lei de la producătorul de cupru.
• Şase companii interesate de Plafar
O altă companie pe care Ministerul Economiei o va scoate la vânzare este Plafar, pentru care au fost primite scrisori de interes de la şase inves-titori, a mai spus Varujan Vosganian, într-o conferinţă de presă. În cazul Plafar, ministrul Economiei a menţionat că, săptămâna viitoare, va înainta Guvernului un memorandum de scoatere din categoria companiilor de interes naţional pentru a putea fi privatizată mai uşor.
Plafar a ieşit din insolvenţă la mijlocul anului trecut.
Ministrul Economiei are planuri şi cu societatea Aversa, aflată în lichidare. Compania nu va mai fi vândută pe bucăţi, ci în bloc, astfel încât cumpărătorul să păstreze echipamentele de producţie şi personalul şi să continue activitatea timp de trei ani. "Cumpărătorul poate face ce vrea cu terenul, poate face speculaţii imobiliare, iar instalaţiile pot fi păstrate în funcţiune, într-o altă locaţie".
• Pentru Remin se schimbă Legea Minelor
Ministerul Economiei a demarat procedura de modificare a Legii Minelor, astfel încât minele închise de la Remin Baia Mare să poată fi redes-chise, având în vedere că există doi investitori interesaţi de companie. Potrivit ministrului Vosganian, administratorii Remin au vândut pirita auriferă aflată în depozite şi au obţinut suma de 53 milioane de euro, care a fost virată ANAF (cel mai mare creditor cu suma de 120 milioa-ne de euro). Restul creanţei a fost transferat de la ANAF la AAAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului), astfel încât societatea să poată implementa un plan de redresare şi privatizare.
Reprezentanţii Remin Baia Mare au declarat recent pentru ziarul BURSA că un investitor din Africa şi-a manifestat interesul pentru revitalizarea activităţii de extragere şi procesare a minereurilor neferoase din regiune. La începutul anului, compania africană African Consolidated Resources a înfiinţat un sediu în Baia Mare, African Consolidated Resources SRL Baia Mare, cu domeniu de activitate în "extracţia altor minereuri metalifere neferoase", al cărei administrator este fostul director de la AVAS, Gabriela Valentina Dobrotă. Deşi nu a confirmat că African Consolidated ar fi compania în cauză, reprezentantul Remin ne-a spus că este la curent cu faptul că cei de la compania African Consolidated şi-au creat un punct de lucru în Baia Mare.
Reprezentantul African Consolidated Resources din ţara noastră nu a dorit să comenteze această informaţie, menţionând că deocamdată compania se află în faza de cercetare a posibilelor investiţii profitabile, şi că o decizie privitoare la Remin sau alte companii de profil va surveni doar în urma unei consultări în prealabil cu firma - mamă.
Premierul Victor Ponta preciza, săptămâna trecută, că există un investitor important care poate relansa activitatea companiei.