Analiştii Saxo Bank au previziuni sumbre asupra pieţelor de capital internaţionale, pe fondul îngrijorărilor legate de datoriile statelor europene.
"Pe termen foarte scurt, suntem preocupaţi de evoluţia pieţelor datoriei suverane în Europa", arată analiştii Saxo Bank, adăugând: "Toate semnalele, care sunt urmărite de obicei, semnalizează roşu - CHF devine din ce în ce mai puternic, aurul atinge noi maxime, iar spreadurile randamentelor dintre Germania şi ţările PIIGS se măresc. Dacă această temă se confirmă, acţiunile vor fi vândute din greu, iar procesul va reactualiza amintiri ce ţin de prăbuşirea Lehman în 2008. Cu siguranţă aceasta va fi o temă recurentă în decursul verii şi va contribui semnificativ la menţinerea unui nivel înalt de volatilitate. Prin urmare, în termeni legaţi de poziţiile pe acţiuni - e timpul pentru prudenţă".
Analiştii sunt de părere că acţiunile se vor deprecia, în continuare, atât pe termen scurt (în următoarele 1-3 lunii), cât şi pe termen lung (în următoarele 3-12 luni).
"Cu siguranţă, aşteptăm un sezon de câştiguri puternice în trimestrul al doilea datorită efectului de bază, iar acest lucru va mări, cel mai probabil, cotaţiile acţiunilor", notează analiştii citaţi, care adaugă: "Însă, îngrijorarea permanentă de pe pieţele datoriilor suverane legată de abilitatea ţărilor PIIGS de a realiza măsurile de austeritate va cântări asupra acţiunilor. Mai mult, reducerea cheltuielilor publice pe tot cuprinsul Europei în decursul acestei veri va alimenta îngrijorarea legată de cum va influenţa acest lucru creşterea - nu numai pe termen lung, dar şi pe termen mediu. Structural, creşterea câştigurilor nu se poate situa peste creşterea PIB pe o perioadă îndelungată şi, ţinând cont de estimările noastre legate de creşterea PIB, ajungem la concluzia că aşteptările în ceea ce priveşte câştigurile ar trebui revizuite în jos. Acest lucru ar trebui să declanşeze un proces care va duce la scăderea cotaţiilor acţiunilor".
În următoarele 3-12 luni, Saxo Bank se aşteaptă la o reîntoarcere a acţiunilor de la nivelurile actuale: "Nu credem că am intrat încă într-o piaţă < bull > (n.r. de creştere) cu o periodicitate de mai mulţi ani pentru pieţele dezvoltate de acţiuni; acestea vor fi în continuare îngreunate de un curent structural potrivnic. În ultimele 15 luni acest curent potrivnic a fost de cele mai multe ori provocat de acţiuni politice extreme care au făcut ca actuala revenire să pară începutul unui ciclu normal. Mecanismele de declanşare vor varia, cel mai probabil, în funcţie de schimbările temelor dominante din pieţe, dar printre preferatele noastre se numără dezamăgirile cu privire la creşterea Chinei, un al doilea val de default-uri pe piaţa imobiliară din SUA care va lovi sectorul financiar, menţinerea atenţiei pe sustenabilitatea finanţelor publice - în special în Europa - şi îngrijorarea continuă cu privire la capacitatea ţărilor europene aflate în dificultate de a duce la îndeplinire măsurile de austeritate şi lipsa de vigoare a pachetului de bailout al UE".