SAXO CAPITAL MARKETS INSTANBUL: Soarta pieţei de capital din Turcia depinde de felul în care se va răspunde la cererile protestatarilor

F. A.
Internaţional / 7 iunie 2013

Înainte de protestele din Turcia, Bursa de Valori din Istanbul a înregistrat o efervescenţă după upgrade-urile acordate de majoritatea agenţiilor de rating, notează Burak Demirpehlivan, reprezentant Saxo Capital Markets Istanbul.

Reducerea ratei dobânzii de către Banca Centrală din Turcia a creat o atmosferă propice creşterii pieţei de acţiuni şi scăderii lirei turceşti. Chiar înainte de izbucnirea protestelor, brokerii se întrebau dacă piaţa se poate echilibra cumva şi se îndoiau de capacitatea Băncii Centrale din Turcia de a acţiona eficient pe piaţa monetară. Pe plan internaţional, dolarul devenea tot mai puternic, mai ales datorită obligaţiunilor de stat pe 10 ani din SUA, ceea ce pune presiune pe economiile emergente şi monedele lor.

Începutul demonstraţiilor acum o săptămână şi înteţirea violenţelor peste weekend a crescut riscul acestor evenimente prin presiunea pe care o pun asupra lirei turceşti şi pieţei de capital - o scădere deja de peste 10%. Raportul USDTRY, închis săptămâna trecută la 1,8700, a început săptămâna aceasta direct cu 1,9000, deci o scădere a preţurilor acţiunilor a fost inevitabilă, a mai declarat Burak Demirpehlivan.

Cea mai profundă îngrijorare, este de părere Burak Demirpehlivan, vine însă din partea încasărilor din turism - protestele coincid ca perioadă cu sezonul de vârf în Turcia. Deci, pe termen scurt, atenţia va fi concentrată pe acest sector şi pe evoluţia acţiunilor specifice. Atitudinea guvernului va fi crucială, mai ales din perspectiva comunicării cu publicul. După o săptămână de proteste, atitudinea mai binevoitoare a preşedintelui turc Abdullah Gül şi a viceprim ministrului Bülent Arinç reprezintă un pas înainte, dar întoarcerea prematură a premierului Erdoğan din vizita planificată în statele nord africane va fi privită cu mare atenţie.

Burak Demirpehlivan consideră că ce se va întâmpla cu piaţa de capital din Turcia depinde de felul în care se va răspunde la cererile protestatarilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb