Scad cotaţiile petroliere

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 februarie 2006

Preţul petrolului brut a scăzut ieri, pe piaţa americană, pentru prima oară în ultimele patru zile, traderii aşteptînd o creştere a stocurilor de profil din SUA. În acest fel, au fost înlăturate parţial temerile legate de întreruperea aprovizionării cu ţiţei din Nigeria, stat în care rebelii au atacat conductele petroliere, din dorinţa de a diminua livrările către exterior. De menţionat că Nigeria este o sursă importantă de aprovizionare pentru Statele Unite ale Americii.

"Stocurile din SUA au crescut, astfel că nu mai există temei care să susţină ascensiunea preţului petrolului", declara, înaintea publicării datelor oficiale privind situaţia stocurilor, Makoto Takeda, analist la "Iriya Bansei Securities" Co. din Tokyo. Acesta este de părere că stocurile de petrol ale americanilor vor continua să crească în perioada următoare.

Petrolul brut cu livrare în aprilie a fost tranzacţionat la 62,25 dolari/baril la New York Mercantile Exchange, în scădere cu 49 de cenţi, respectiv 0,8% faţă de ziua anterioară, cînd cîştigase aproape 1,5 dolari/baril.

În ceea ce priveşte benzina, analiştii fac referire la acelaşi sentiment de linişte. Stocurile de benzină au crescut vreme de şapte săptămîni la rînd, ajungînd la 225,5 milioane de barili la data de 5 februarie. Acesta este cel mai ridicat nivel al stocurilor atins după luna iunie 1999. În consecinţă, benzina cu livrare în martie a fost cotată la 1,4721 dolari/galon, faţă de 1,4757 dolari/galon în ziua anterioară.

Precizăm că Nigeria produce petrol cu un conţinut scăzut de sulf, care se transformă uşor în combustibili de calitate (benzină şi motorină). Anul trecut, Statele Unite au importat, în medie, 1,1 milioane de barili de petrol brut pe zi din Nigeria. Acest stat a produs 2,36 milioane de barili de petrol pe zi luna trecută, fiind al şaselea producător din OPEC. Ţara asigură aproape 3% din ţiţeiul mondial. Militanţii nigerieni au spus, în mai multe rînduri, că petroliştii străini trebuie să părăsească ţara lor, urmărind să preia controlul zăcămintelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb