Scădere puternică a creditului şi depozitelor bancare din Statele Unite

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Companii / 11 aprilie 2023

Scădere puternică a creditului şi depozitelor bancare din Statele Unite
Călin Rechea

Creditarea bancară din SUA a cunoscut o scădere dramatică în ultimele două săptămâni din luna martie 2023, după cum o caracterizează Bloomberg într-un articol recent.

Agenţia de ştiri subliniază că restricţionarea severă a condiţiilor de creditare, pe fondul prăbuşirii intens mediatizate a unor bănci importante, poate conduce la degradarea semnificativă a economiei reale şi creşte riscul recesiunii.

Indicele condiţiilor de creditare de la American Bankers Association (ABA) a crescut cu 2,5 puncte în T1 2023, până la 12,5 puncte, şi se menţine aproape de minimul istoric înregistrat în 2020.

"Valoarea sub 50 de puncte arată că economiştii băncilor se aşteaptă la deteriorarea condiţiilor de creditare în următoarele şase luni, pe fondul creşterii dobânzilor de către Federal Reserve", se arată în comunicatul de presă de la ABA.

Cele mai recente date de la Federal Reserve arată o contracţie a creditării de 104,7 miliarde de dolari în ultimele două săptămâni din martie 2023, cea mai mare din ultimii 50 de ani, perioada pentru care există datele băncii centrale (vezi graficul 1).

Scădere puternică a creditului şi depozitelor bancare din Statele Unite

Creditul comercial şi industrial a înregistrat un declin de 68 de miliarde de dolari, în timp ce creditul imobiliar comercial a scăzut cu 35,3 miliarde de dolari în a doua jumătate a lunii martie 2023.

Declinul de 45,12 miliarde din ultima săptămâna a lunii trecute a fost determinat, în special, de dinamica creditului la nivelul băncilor mici, după cum arată Bloomberg.

Conform datelor neajustate pentru sezonalitate, creditarea bancară din SUA a scăzut cu 23,8 miliarde de dolari în ultimele două săptămâni din martie 2023.

În paralel cu declinul abrupt al creditării, datele de la Federal Reserve arată că tendinţa negativă în ceea ce priveşte depozitele bancare continuă de 10 săptămâni.

Valoarea acestora a scăzut cu 64,7 miliarde de dolari în ultima săptămână a lunii martie 2023, după un declin de 172,1 miliarde în săptămâna anterioară, conform datelor ajustate pentru sezonalitate (vezi graficul 2), iar declinul cumulat în ultimele 10 săptămâni a fost de 592,9 miliarde de dolari.

Scădere puternică a creditului şi depozitelor bancare din Statele Unite

Reuters scrie că depozitele bancare din SUA au crescut în ultima săptămână a lunii trecute, până la 17,35 trilioane de dolari, de la o valoare revizuită în scădere de 17,31 trilioane. Creşterea săptămânală de 42,3 miliarde de dolari s-a înregistrat pentru datele neajustate, după un declin cumulat de circa 308 miliarde de dolari în cele două săptămâni anterioare.

Conform datelor neajustate pentru sezonalitate de la Federal Reserve, declinul cumulat al depozitelor bancare din SUA din ultimele 10 săptămâni a fost de 402,5 miliarde de dolari.

O altă ştire de la Bloomberg arată că sectorul imobiliar comercial din SUA se confruntă cu "un adevărat zid al refinanţărilor" până la sfârşitul anului 2025, un zid care se ridică până la 1,5 trilioane de dolari.

Riscul de refinanţare a crescut exploziv în ultima perioadă, după cum se arată într-o analiză de la Morgan Stanley preluată de Bloomberg, unde se subliniază că "valoarea proprietăţilor imobiliare comerciale poate scădea cu până la 40%, ceea ce înseamnă creşterea riscului de default". În aceste condiţii, orice refinanţare se poate face doar prin aducerea unor garanţii suplimentare masive din partea debitorilor.

Problema este amplificată de faptul că o mare parte a acestor credite imobiliare au fost acordate de băncile locale şi regionale, care în prezent se confruntă cu ieşiri masive ale depozitelor.

"Proprietăţile imobiliarele comerciale trebuie reevaluate şi sunt necesare modalităţi alternative de refinanţare a datoriilor", au mai precizat analiştii de la Morgan Stanley.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. caz real: regiune Italia and 2007 valoare 97.000 mii euro

    prezent valoare 27.000-32.000 mii euro - nu se vinde executat de banca. 

    Zona pocnitura mare specula in trecut prezent lipsa locuri de munca pe regiune lipsa familii cu copii lipsa tineri productivi. 

    Venitul net pe regiune prezent 800-1200 euro; venit net pe regiune in 2007- 1200-1800 euro; puterea veniturilor in 2007 mai mare ca puterea veniturilor prezente; venit dircretionar mai mare in trecut venit discretionar mai mic in prezent. 

    s c cret 

    1. coane "c cret", probabil ai vazut Italia doar pe harta. Daca vrei sa fii crezut, spune unde e cazu tau particular in Italia. Diferentzele sunt semnificative, nu numai intre regiuni, ci si intre oraselele aceleiashi regiuni.

      bos de ce vrei sa iti dau zonele ca sa ce?

      cunosc peste 30 de regiuni in italia unde preturile nu am revenit!!! 

      vezi ca in imo urmaresc atat chiria pretul venitul si migratia muncitoreasca. 

      Sunt regiuni in Italia inca in crash mode cu nlpuri bomba! 

      Cunosc italia la pas nu din harta! 

      iti spun si familiile carora am dat “plicurile” de executari. 

      s c cret 

      Si eu vreau sa stiu unde e proprietatea; vreau sa o cumpar daca e o zona buna si nu e la cuca macaii; merci

      toti vreti ponturi.

      hai sa va dau un pont pe ocolite care sa va muna putin neuronii la munca. 

      1. vezi PIB nominal in Dolari pe Italia 

      2. Vezi ce pondere de industrie / productie Are italia ca pocenti din pib ciclic si trend lung 

      3. Vezi indexul Euro dolar (cine tare cine moale) 

      4. Vezi indexul de “comoditati” exprimat in moneda euro si ai sa intelegi dece unele regiuni din europa si regiuni locale din tari europene sunt in crash mode. 

      5. ia vezi piramida populatiei pe regiuni (in caz de fata italia); vezi ciclul de gentrificare si ciclul de fuga sau disparitie “oamenii” ( gen fuga romanilor din italia in vrajeala covid 19 - deplasare de capital fortat = asta a fost politica gov)  

      6. vezi pe regiuni ciclul de revenire din somaj adanc cu spalari de NLpuri. 

      PS: normal ca sunt o groaza de mocaieli in italia acum; dupa 2024-3025 nu mai gasesti mocaieli. 

      PSS: lag in deplasare oameni si capital  

      s c cret 

      pai tocmai aia e ca multa specula a fost la cuca macaii in raport corect cu puterea regiunilor de a genera venituri organice!

      exact cuca macaii sunt sute de mii de apartamente - case - ferme - in levier negativ. 

      Comentul meu a fost ca o forma de a vizualiza speculatori nostrii din “date” unde afiseaza case sau apartamente “lux” la preturi “lux bomba speculativ”. 

      Sunt inca si orase in Italia cu cartiere inca sifonate rau. 

      Gen Lux “rahova” ghimpati, ciorogarla, militari, sudului; etc mizerii. 

      Ala din dream rahovita deja plange in soapta sa nu planga in hohote in fata. 

      Nu de alta dar domnul google cu algoritmul lui zice ca e crash mode interes imo. E crash si parchetul si gresia… deci sa nu o mai frece artificial hagentii si imobiliaristii cu restrangerea artificiala de pe piata a locuintelor din ambitie de nelasare la pret in raport corect cu veniturile reginii /salariile din regiuni. 

      Unde doamne iartama bagam in RAHOVA 1 familie in 3 camere pret bomba speculativ si bancile se faca ca vb pe bursa ro cum ca sistemul bancar e roz si rezilient. 

      Nu le este rusine? Isi bat joc de romani si imping in sus riscul si povara pe urmatoarea depresie economica din fata si pe nenorocirea altor zeci de mii de familii de se prabuseste zdrava rata de proprietari in romania. 

      In italia regiuni candva locuite re Italiei Apoi de Romani acum dunt locuite la propriu nu figurat de: cimongolezi - indieni ce isi spala si arunca laturile pe geal si in fata blocului; de arabi veniti care de pe unde au pututi cu tot cu metehnele lor sociale comportamentale. - halal gentrificare negativa 

      s c cret 

      cred ca o parte din depozite au migrat la trezorerie ... US 3 Month si US 6 Month Bill au un yield bun ... ce parere aveti?

      bos inseamna bou in latina, eu nu te-am porcait.

      Italia e alcatuita din 20 de regiuni. 

    It begins!

    Proprietatile comerciale au scazut si raman goale din cauza muncii la distanta si a mutarii vanzarii in on line. Spatiile se vor vinde da la discount poate si 40% cum spune in articol, probabil cine le are va da faliment, iar cine le cumpara probabil le va schimba destinatia- sala de sport, clinica, spatii de locuit orice se vinde. Si asta e viata merge inainte. Trump a dat faliment cu niste cazinouri si asta e.

    Lumea nu mai merge la cumparaturi ca inainte. Inainte mergeam la mall saptamanal, chiar imi placea. Acum, ooooo pentru o pereche de pantofi? Nu lasa ca intru on line si in 10 minute imi gasesc ceva. Mai mergem uneori la food court si poate o tura prin magazine, poate. 

    Filme la fel ai acasa Amazon , Netflix si HBO si etc. Mai te duci la cinema sa tuseasca unul peste tine?

    Eu nu stiu cum la noi in Romania, toata lumea si cu maica-sa construieste mall uri si spatii de birouri. Chiar asa cerere avem cand uite in alte parti din lume sunt asa probleme cu spatiile comerciale? 

    1. banc credit pe comercial arata = crash!

      iar yoy speram sa nu se duca spre negativ ca e groasa treaba! Speram sa nu doarma la volan bancherii centrali ca de nu deflatia ne papa! 

      s c cret 

      Cand bagi un comentariu ar trebui să fie clar și util! Eu de la tine nu înțeleg nimic!

      Tu te înțelegi? 

      Nu da sfaturi pe gratis, omu' e ocupat cu "inmanarea plicurilor cu executari silite in Italia".

    Eu urmaresc piata imobiliara locală de la mine in oraș și ieri am văzut primele

    3 reduceri "timide" de 1000-2500 de euro la blocurile vechi( noi nu sunt la mine in oraș). Probabil momentul asta este începutul spargerii bulei. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb