Scăderea dobânzilor nu poate opri declinul Europei

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 octombrie 2024

Scăderea dobânzilor nu poate opri declinul Europei
Călin Rechea

Europa încă mai are ambiţii de actor global, însă nici autorităţile de la Bruxelles şi nici cele naţionale nu par să realizeze că performanţa şi puterea economică sunt esenţiale pentru aceste aspiraţii.

Bloomberg a scris recent că Europa se confruntă cu un declin de neoprit, pe fondul amplificării ameninţărilor externe, după decenii de creştere economică sub aşteptări.

"Apatia sau reacţiile de respingere în faţa planului prezentat de Mario Draghi pentru combaterea productivităţii slabe evidenţiază faptul că regiunea a renunţat aproape complet să mai încerce oprirea declinului", subliniază agenţia de ştiri americană.

Dar dacă reacţiile de respingere au cu totul alte motivaţii? Dacă tot mai multe guverne realizează că o centralizare şi mai mare a Uniunii Europene nu va conduce la creşterea productivităţii, care se realizează pe baza investiţiilor cerute de piaţă, nu impuse de la Bruxelles, conform unor cerinţe politice rigide?

"Dacă vrei să fii o putere geopolitică, atunci puterea economică este ingredientul cheie", a declarat Guntram Wolff, profesor la Universitatea Liberă din Bruxelles şi asociat senior în cadrul organizaţiei neguvernamentale Bruegel.

Bloomberg mai arată că lumea se confruntă cu schimbările dramatice ale climei, cu probleme demografice şi ale trecerii la o economie post-industrială, faţă de care Europa a reacţionat cu întârziere.

Dar lumea nu are cum să treacă la o economie post-industrială, mai ales în condiţiile în care întreg Occidentul adoptă politici agresive de refacere a industriei de apărare. Cum va fi refăcuta industria de apărare fără o bază industrială largă, care să pornească de la extragerea materiilor prime, fabricarea oţelului în furnale clasice, a componentelor electronice sau a produselor chimice?

Mai mult, pentru Europa o astfel de tranziţie, suprapusă tranziţiei verzi, va avea rezultate dezastruoase.

Oare nu oferă suficiente argumente creşterea divergenţei dintre industria tot mai performantă a Chinei şi dezindustrializarea Europei, pe care autorităţile de la Bruxelles şi din numeroase capitale europene cred, în mod eronat, că o pot atenua prin tarife?

Bloomberg subliniază că "prea mulţi dintre cei mai mari membri ai UE sunt împovăraţi de modele economice care nu mai dau rezultate de mult timp".

Deocamdată nu există semnale că liderii europeni ar arăta măcar o mică deschidere spre noi modele economice şi nici către reducerea birocraţiei şi a cadrului extrem de rigid de reglementare, care constituie o barieră insurmontabilă în calea recâştigării competitivităţii Europei.

Aici mai trebuie subliniat un aspect fundamental. Agenţia de ştiri americană spune că modelele economice ale principalelor ţări europene nu mai dau rezultate de prea mult timp, un interval care include, probabil, şi o mare parte a perioadei care a trecut de la căderea comunismului, perioadă marcată de energia ieftină importată nu doar din Rusia.

În articolul de la Bloomberg nici măcar nu există cuvântul "energie", un factor care apasă şi mai mult, cu preţuri mult mai mari, asupra acestor modele economice deja neperformante.

Cu alte cuvinte, este nevoie de o schimbare de paradigmă la nivelul marilor puteri economice europene, de a căror performanţă depinde şi performanţa ţărilor est-europene, care au adoptat politici economice orientate aproape exclusiv către piaţa comună, fără a lua serios în considerare diversificarea internaţională.

Financial Times a scris recent că funcţionarii europeni au redactat un comunicat pentru reuniunea la nivel înalt a liderilor UE din aprilie 2024, în care se solicita o "schimbare de paradigmă", necesară stopării declinului. În urma discuţiilor de la de la summit, liderii europeni au convenit doar asupra unei "schimbări de politică".

O persoană care ia parte în mod regulat la întâlnirile europene la nivel înalt a declarat pentru FT că "oficialii europeni participă de ani de zile fără să înţeleagă cât de mult au rămas în urma altor economii majore". Şi atunci cum poate progresa Europa, când tocmai aceşti "lideri" îşi acoperă incompetenţa şi laşitatea prin terorizarea cetăţenilor cu pericolul extremist?

În aceste condiţii, reducerea dobânzilor de politică monetară este inutilă. Ba chiar mai mult, reprezintă un obstacol major în calea oricăror reforme structurale semnificative, care vor fi amânate din nou, odată cu posibila reducere a costurilor de finanţare pentru guvernele europene.

Neel Kashkari, preşedintele Federal Reserve Bank of Minneapolis, a declarat recent că menţinerea traiectoriei de creştere a datoriei publice din SUA va conduce la un nivel mai ridicat al ratei neutre a dobânzii.

Conform definiţiei, rata neutră a dobânzii este un indicator neobservabil şi reprezintă rata dobânzii care nici nu stimulează şi nici nu încetineşte economia.

Acesta este şi cazul Europei, indiferent de măsurile de politică monetară adoptate de BCE, care până acum au facilitat iresponsabilitatea fiscală la nivel continental şi au determinat schimbări structurale negative, inclusiv prin menţinerea artificială în viaţă a aşa-numitelor companii zombi.

După ultima reducere a dobânzilor de politică monetară cu 25 de puncte de bază, Bloomberg arată că "oficialii BCE consideră foarte probabilă o nouă reducere în decembrie", deoarece "ar contribui la protejarea economiei care se clatină şi la asigurarea unei aterizări uşoare".

Încă nu este clar ce înseamnă "aterizare uşoară", în condiţiile în care cea mai mare economie a zonei euro, Germania, este în al doilea an de recesiune, pe fondul reluării creşterii preţurilor la nivelul producătorilor.

Investitorul american David Galbraith a declarat pentru Bloomberg că "Europa este în pericol" şi a subliniat că "ţărilor care nu au reuşit să se industrializeze nu le-a mers foarte bine".

Bloomberg subliniază apoi că "rezultatul dezindustrializării ameninţă să provoace daune care merg dincolo de simpla întârziere în materie de investiţii şi productivitate: liderii regiunii îşi pierd încrederea în proiectul european".

Agenţia de ştiri americană aminteşte apoi că probleme există şi în SUA, care se îndreaptă către "alegeri cu potenţial perturbator", dar şi în China, care "se luptă cu propria încetinire economică", însă "aceste două naţiuni au sisteme care centralizează în mare măsură luarea deciziilor şi generează cantităţi mari de capital public sau privat pentru apărare şi investiţii în tehnologii de vârf", în timp ce "Europa nu are niciunul dintre aceste avantaje".

Dar dacă avantajul Chinei nu este centralizarea, după cum scrie Bloomberg? Într-o carte publicată anul trecut, "The New China Playbook: Beyond Socialism and Capitalism", Keyu Jin, profesor la London School of Economics and Political Science, subliniază că avansul economic şi tehnologic al Chinei este rezultatul unei combinaţii între ghidarea statului la nivel macro şi aplicare principiilor pieţei la nivel microeconomic.

"Centralizarea politică din China este asociată cu descentralizarea economică", scrie economista chineză, care arată că oficialii din administraţiile locale sprijină companiile private pentru crearea unei economii prospere cu efect de multiplicare, care le permite să avanseze pe scara politică.

"Acest mariaj unic între funcţionarii locali şi antreprenorii curajoşi este modul în care China s-a reformat, s-a industrializat, s-a urbanizat, iar acum inovează", mai scrie Keyu Jin.

Ar putea funcţiona un astfel de model pentru Europa? Teoretic da, deoarece competiţia dintre statele europene a fost principalul factor al dezvoltării accelerate în alte vremuri, iar amintirea lor ar putea să mai existe pe undeva.

Practic este imposibil cu actuala structură a Uniunii Europene, mai ales pe fondul exacerbării tendinţelor totalitare de la nivelul Comisiei Europene, odată cu noul mandat acordat Ursulei von der Leyen.

Chiar şi banii ieftini sau gratis sunt neputincioşi în faţa barierelor insurmontabile ridicate în faţa economiei europene de cei care îi propovăduiesc salvarea.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Constructia totalitara neobolsevica e in cadere libera. Voi deschide lazi de sampanie cand va crapa definitiv si vom scapa de acesti vandali incompetenti si criminali.

    1. Ushor cu shampania nene, poate coniac Kvint tiraspolean.

      Tu doar visezi la kvint...asa-i ca nu-ti mai place posirca americana cu karamel?

      Lasă pufoaica!

    Obsesia asta cu competitia si cu cresterea economica si cu cresterea productivitatii e paguboasa.

    de asemenea ingineriile financiare gen dobanzi mici duc la scumpirea vietii si inegalitati tot mai mari intre bogati si saraci.  

    Cineva ar trebui sa-si puna problema cum sa facem o societate mai echitabila pt toata lumea. si nu spoiala de "neomarxism" wokeism, ca dam drepturi la toti emigrantii si la lgbt si asta-i egalitate si echitate. e doar un praf in ochi de la stanga la fel cu economia bazata pe pomeni. platite tot de noi.

    avem 3 puteri mari si late acum, puterea politica, puterea economica a bogatilor, cei ce detin mijloacele de productie, si puterea bancherilor. si ghici ce, toate 3 sunt puse pe jumulitul omului simplu. toate 3. statul-jumuleala, companiile -jumuleala, bancile-alta jumuleala. rezultatul, se vede. pib ul tot mai mare , dar traim tot mai stresati de ziua de maine. la fel in US la fel China, Rusia etc, oficial ne merge bine, dar numai oficial. 

    1. Uau, chiar compari US cu rusia si china? :)))

    Si parca toate astea n ar fi de ajuns, acum a ordonat Ursula, sluga Americii, sa se desfiinteze subventiile pentru industria auto pe hidrocarburi. Prin asta ea mai da inca o lovitura puternica Europei. Masuri de o asemenea forta de distrugere proprie nu au mai foat luate in nici o alta zona a globului inafara de Europa

    1. Nu exista subventzii europene pt auto pe hidrocarburi nene, ushor cu pianu pe scari, nea tiraspol. Exista subventzii pt cele electrice.

      Asa-s de eficiente subventiile pentru electrice ca a fost nevoie sa dubleze pretul la masinile pe combustibili fosili. Ce sa ceri unor retardati neobolsevici cu lenin in suflet!

      Pretul e dat de cerere si oferta, daca sunt oameni care platesc pe o termica dublu (desi e fake ce spui, dar hai sa zicem) inseamna ca atata face. La electrice subventiile sunt pentru a contracara putin concurenta total neloiala din China, dar dupa cum vezi, o sa le rada si pe alea si o sa le puna taxe chinezoilor!

      Poate nu e inca dublat dar e +30-35% garantat. Da, e cerere si oferta, de aia Volkswagen si ceilalti producatori sunt aproape de faliment. Electricele nu le cumpara aproape nimeni si la combustibili au scazut comenzile din cauza preturilor uriase. Btw, ai vazut greva de zilele trecute? Sau urmaresti doar mainstream media controlata de sefii de la gulag?

      mai bine ti-ai face probleme ca ataca ucraina fabricile de votca din ruzzia.

      o sa ramai fara combustibil si vei trece pe apa/// 

      PPE-ul Ursulei elimina reglementările privind interzicerea comercializării ICE din 2035. La voi în Soviet adevărul se transformă.

    UE si moneda euro dispar pana in sau in 2029

    am zis-o in ultimii 10 poate 15 ani si ne apropiem de adeverirea acestei idei 

    Ban.Cher.Vali 

    1. in martie sau aprilie?

      :)) lol. in august.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb