Scăderea sosirilor cu peste 70% duce turismul global la nivelul din 1990

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii / 18 decembrie 2020

Scăderea sosirilor cu peste 70% duce turismul global la nivelul din 1990

Numărul sosirilor turistice internaţionale au scăzut cu 72% în primele zece luni ale anului 2020, pe fondul restricţiilor de călătorie, încrederii scă­zute a consumatorilor şi a luptei globale pentru a ţine virusul COVID- 19 sub control, toate contribuind la cel mai prost an înregistrat în istoria turismului, potrivit Or­ga­nizaţiei Mondiale a Turismului (OMT).

Conform celor mai recente date de turism ale Organizaţiei, destinaţiile au primit cu 900 de milioane mai puţini turişti internaţionali în perioada ianuarie-octombrie în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2019. Acest lucru se traduce printr-o pierdere de 935 miliarde de dolari din veniturile din exporturi din turism, de peste 10 ori pierderea din 2009 sub impactul crizei economice mondiale.

Secretarul general al OMT, Zurab Pololikashvili, a declarat: "De la începutul acestei crize, OMT a furnizat guvernelor şi întreprinderilor date de încredere care arată impactul fără precedent al pandemiei COVID-19 asupra turismului global. Chiar dacă ştirile unui vaccin sporeşte încrederea călătorilor, există încă un drum lung spre recuperare. Prin urmare, trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a deschide în mod sigur frontierele, sprijinind în acelaşi timp locuri de muncă în turism şi întreprinderi. Este din ce în ce mai clar că turismul este unul dintre cele mai afectate sectoare de această criză fără precedent".

Pe baza dovezilor actuale, OMT se aşteaptă ca sosirile internaţionale să scadă cu până la 75% pentru întregul 2020. În acest caz, turismul global va reveni la nivelurile de acum 30 de ani, cu 1 miliard mai puţine sosiri şi o pierdere de 1,1 miliarde de dolari în încasările generate de turismul internaţional. Această scădere masivă a turismului din cauza pandemiei ar putea duce la o pierdere economică de 2 trilioane de dolari în PIB-ul mondial.

Restricţiile de călătorie continuă să influenţeze recuperarea

Asia şi Pacificul, prima regiune care a suferit impactul pandemiei şi cea cu cel mai ridicat nivel de restricţii de călătorie până în prezent, a înregistrat o scădere de 82% a sosirilor în primele zece luni ale anului 2020. Orientul Mijlociu a înregistrat o diminuare de 73%, în timp ce Africa a înregistrat o scădere de 69%. Sosirile internaţionale atât în Europa, cât şi în America au scăzut cu 68%, după cum arată datele OMT.

Europa a înregistrat scăderi mai mici de 72% şi 76% în septembrie şi octombrie, comparativ cu alte regiuni ale lumii, după o redresare uşoară, deşi de scurtă durată, în lunile de vară din iulie şi august. Revenirea virusului în întreaga regiune a condus la reintroducerea unor forme de restricţii de călătorie. Cu toate acestea, Europa este regiunea în care mai multe destinaţii (91% începând cu 1 noiembrie 2020) au uşurat astfel de restricţii, în principal în rândul statelor membre Schengen.

La celălalt capăt al spectrului, Asia şi Pacific au continuat să înregistreze scăderi de aproape 100% în septembrie şi octombrie, reflectând închiderea continuă a frontierelor din China şi alte destinaţii majore din regiune. America a înregistrat o îmbunătăţire treptată din iunie, cu scăderi comparativ mai mici ale sosirilor internaţionale până în octombrie. Aceasta reflectă redeschiderea multor destinaţii din regiune, inclusiv a micilor state insulare în curs de dezvoltare din Caraibe.

Secretarul general Pololikashvili a adăugat: "Este esenţială o abordare coordonată pentru relaxarea şi ridicarea restricţiilor de călătorie ori de câte ori este sigur să o faci. Acest lucru nu numai că va deschide din nou destinaţiile către turism, dar regulile clare şi consecvente între ţări vor contribui mult la consolidarea încrederii în călătoriile internaţionale şi la creşterea încrederii consumatorilor".

Cererea rămâne scăzută în general, în ciuda unei uşoare îmbunătăţiri pe unele pieţe

Datele privind cheltuielile din turismul internaţional continuă să reflecte o cerere foarte slabă de călătorii externe. Cu toate acestea, unele pieţe mari, cum ar fi Statele Unite, Germania şi Franţa, au prezentat unele semne de redresare în ultimele luni. Mai mult, cererea de turism intern continuă să crească pe unele pieţe, inclusiv China şi Rusia.

Privind în viitor, OMT se aşteaptă ca anunţarea unui vaccin şi începerea vaccinării să crească treptat încrederea consumatorilor. În acelaşi timp, un număr tot mai mare de destinaţii uşurează sau ridică restricţiile de călătorie. Conform ultimelor cercetări realizate de OMT, proporţia destinaţiilor închise a scăzut de la 82% la sfârşitul lunii aprilie 2020, la 18% la începutul lunii noiembrie (exprimată în procente de sosiri internaţionale).

Scenariile extinse pentru 2021- 2024 prezentate de agenţia specializată pentru turism a Naţiunilor Unite indică o revenire în a doua jumătate a anului 2021. Cu toate acestea, o revenire la nivelurile din 2019 în ceea ce priveşte sosirile internaţionale ar putea dura între doi ani şi jumătate şi patru ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb