SCANDAL DUPĂ SCANDAL, ÎN ASIGURĂRI "Omniasig" s-a trezit cu poliţia "la uşă"

ADINA ARDELEANU, VALENTIN BUSUIOC
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 mai 2014

"Omniasig" s-a trezit cu poliţia "la uşă"

Anchetatorii au suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi fals intelectual

Omniasig: "Unicul obiect al verificărilor Parchetului ÎCCJ este situaţia poliţelor pentru locuinţe"

"Dacă încrederea scade, atunci acest lucru afectează întreaga industrie", spusese marţi Peter Hagen, şeful VIG

Update 17:38 Preşedintele ASF: " Am colaborat şi colaborăm în continuare cu Parchetul în rezolvarea acestei situaţii individuale"

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu asigură publicul şi clienţii Omniasig că va colabora cu autorităţile şi se va sigura ca posesorii de poliţe să nu aibă de suferit, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Intervenţia mea are scopul de a asigura publicul, consumatorii de produse de asigurări şi clienţii Omniasig că situaţia este sub control. Ne-am asigurat că niciunul dintre posesorii acestor poliţe nu va avea de suferit şi nu va fi afectat. Este vorba despre poliţe de asigurări de locuinţă, numărul acestor poliţe este mult mai mic decât cel vehiculat în presă, la fel şi numărul celor implicaţi", a declarat Negriţoiu.

Acesta a precizat că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a urmărit permanent evoluţia societăţii Omniasig, a făcut recomandări şi a intervenit când a fost cazul.

"Drept urmare, societatea este astăzi bine capitalizată, acţionarii au adus peste 100 de milioane de euro în ultimii ani. Societatea întruneşte criteriile de prudenţialitate legale, are o bună cotă de solvabilitate şi lichiditate şi, din informaţiile pe care noi le avem, are constituite şi rezervele tehnice suficiente", a adăugat Negriţoiu, potrivit căruia s-a întâlnit astăzi cu conducerea societăţii şi cu acţionarul şi s-a asigurat din nou că aceştia ştiu ce au de făcut.

"Cooperează în rezolvarea acestui caz şi vor lua toate măsurile necesare ca posesorii de poliţe şi clienţii să nu aibă de suferit", a mai spus acesta.

"Noi suntem primii care vrem şi urmărim să nu se întâmple fraude în piaţă. Am colaborat şi colaborăm în continuare cu Parchetul în rezolvarea acestei situaţii individuale. Acelaşi lucru îl face şi societatea de asigurări. Având în vedere că acest caz este în desfăşurare, nu pot să vă dau mai multe detalii. Vreau numai să informez publicul că Autoritatea îşi face datoria, este informată în detaliu despre ceea ce se întâmplă şi colaborează la rezolvarea acestei situaţii. Am avut comandament constituit şi ieri şi astăzi şi suntem permanent în alertă. Unde este nevoie de noi, suntem solicitaţi şi suntem prezenţi", a mai declarat Preşedintele ASF.

-----

Update 14:43 PICCJ: "Mai mulţi angajaţi au încheiat contracte ilegale de asigurare a locuinţelor"

În exercitarea atribuţiilor de serviciu, mai mulţi angajaţi ai unei firme de asigurare au încheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuinţelor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în materie, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) remis azi redacţiei.

Potrivit surselor noastre, ar fi vorba despre Omniasig.

Astfel, începând cu 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinţe obligaţia încheierii unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD - poliţă de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren), în format electronic, separat de încheierea unei poliţe de asigurare facultativă care ar acoperi aceste riscuri.

Prin modificările aduse Legii 260/2008 de dispoziţiile Legii 243 din 17 iulie 2013, persoanele fizice şi juridice nu mai puteau încheia contracte de asigurare facultativă a locuinţelor decât dacă încheiau, în prealabil, o asigurare obligatorie a acestora. În aceste condiţii, societăţile de asigurare puteau încheia contracte de asigurare facultativă numai după ce verificau condiţiile existenţei asigurării obligatorii a locuinţei, inclusiv dacă asiguratul a plătit prima obligatorie de 20 euro pentru locuinţele de tip A şi 10 euro pentru locuinţele de tip B. Sumele trebuiau virate de societăţile de asigurare în conturile PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componentă esenţială în cadrul programului român de asigurarea catastrofelor), se mai arată în comunicat.

Antedatând poliţa de asigurare facultativă, s-a creat aparenţa că respectivele contracte ar fi fost încheiate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurării obligatorii şi, respectiv, a încasării primei de asigurare revenite PAID.

PICCJ mai transmite că, dacă ar fi procedat conform normelor legale în vigoare, angajaţii Omniasig ar fi trebuit să încheie, într-o primă fază, asigurarea obligatorie şi să încaseze suma de 20/10 euro ce urma a fi virată în contul PAID. Numai după acest moment compania în cauză putea încheia contracte de asigurare facultativă. Practic, orice contract de asigurare facultativă încheiat în absenţa unui contract de asigurare obligatorie a creat în dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract.

În cauză, au fost audiate mai multe persoane, iar în urma efectuării percheziţiilor au fost identificate şi ridicate mai multe înscrisuri, care urmează a fi analizate în cadrul probatoriului administrat, conchide comunicatul Parchetului.

---

Procurorii au descins, ieri, la 49 de sedii "Omniasig", suspectând pe directorul general şi alţi peste 40 de directori de implicare în falsificarea a aproximativ un milion de poliţe de asigurare, la numai o zi după ce Peter Hagen, şeful Vienna Insurance Group (VIG), din care face parte asiguratorul, a lăsat să se înţeleagă că nu este îngrijorat de situaţia pieţei asigurărilor de la noi, zguduită în ultima vreme de scandaluri răsunătoare, precum Astra sau Carpatica Asig.

Răspunzând unei întrebări adresate de ziaristul BURSA despre cum vede situaţia actuală a pieţei de asigurări, măcinată de criza economică, dar mai mult de fraudele din sistem, Peter Hagen a spus, marţi, la o conferinţă: "Dacă ne uităm la jucătorii importanţi de pe piaţa românească, este clar că cei mai mulţi nu vor intra în faliment. Dar dacă se va întâmpla acest lucru însă, atunci ne vom confrunta cu o mare problemă şi nu în ceea ce priveşte Fondul de Garantare, ci din punct de vedere al percepţiei oamenilor. Dacă încrederea scade, atunci acest lucru afectează întreaga industrie".

Întâmplarea face că, ieri, Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au transmis că fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea de către mai multe persoane a unor infracţiuni de abuz în serviciu şi fals intelectual, pentru care a fost începută urmărirea penală, iar dosarul era tocmai pe numele "Omniasig", companie din grupul VIG.

Reprezentanţii "Omniasig" au transmis că unicul obiect al verificărilor desfăşurate de Parchet este situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe emise de companie în a doua jumătate a anului 2013, respectiv în perioada de intrare în valabilitate a poliţelor PAD.

Compania a anunţat că va colabora pe deplin şi va pune la dispoziţia autorităţilor toate documentele şi informaţiile solicitate. "În acelaşi timp, am demarat o investigaţie internă pentru a lămuri în întregime această situaţie", se mai arată într-un comunicat al Omniasig.

Surse din piaţă spun că motivul anchetei îl reprezintă poliţele facultative menite să ţină loc celor obligatorii.

Potrivit unor modificări legislative, cei care au încheiat până la data de 07.08.2013 o asigurare facultativă care acoperă riscurile prevăzute în poliţa PAD, aveau obligaţia încheierii unei poliţe obligatorii PAD separate faţă de asigurarea facultativă abia la momentul expirării asigurării facultative.

De atunci, încheierea unei poliţe de asigurare facultativă nu mai scutea clienţii de încheierii poliţei obligatorii PAD.

Sursele noastre susţin că societăţile de asigurare, nu doar Omniasig, au considerat inutilă această prevedere şi au încercat să o eludeze.

Probabil, prin comunicatul de ieri, "Omniasig" a dorit să sublinieze că ancheta nu are legătură cu piaţa RCA, confruntată cu probleme.

Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, a afirmat, vineri, pentru ziarul BURSA, că instituţiile internaţionale - FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială - au transmis ASF îngrijorări legate de piaţa asigurărilor, în special legate de segmentul RCA.

Potrivit preşedintelui ASF, tarifele de primă la poliţele obligatorii de răspundere civilă auto ar putea să crească în perioada următoare întrucât resursele asigurătorilor sunt insuficiente pentru acoperirea despăgubirilor: "RCA este parte dintr-o competiţie neloială în piaţă prin care nivelul tarifelor a scăzut cu mult sub nivelul riscului potenţial. Din informaţiile pe care le avem, piaţa RCA şi piaţa CASCO au fost deformate".

Printre problemele identificate la asiguratori, domnul Negriţoiu a enumerat faptul că nu s-au constituit rezerve şi nu s-au estimat riscurile corect, probleme de lichiditate.

Preşedintele ASF a spus că, acolo unde sunt vulnerabilităţi, este posibil ca Autoritatea să demareze un audit al întregii pieţe. Cel mai probabil, domnia sa s-a referit la piaţa asigurărilor.

În cazul "Omniasig", ASF nu a dorit să dea, ieri, mai multe detalii, deşi, din rapoartele sale reiese că, în cadrul controalelor efectuate, a găsit nereguli la majoritatea asiguratorilor.

"ASF a luat act de comunicatul oficial al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind percheziţiile derulate la o societate de asigurări. Pe măsură ce Parchetul va oferi mai multe informaţii, ASF va dispune măsurile care sunt în competenţa sa", ne-a transmis ASF ieri.

Potrivit raportului din 2012 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (raportul pe 2013 nu este disponibil), în urma controlului de la "Omniasig", CSA a dispus verificarea măsurilor întreprinse de societate pentru soluţionarea dosarelor de daună în vederea reducerii numărului de petiţii, a modului de înregistrare şi evidenţă a dosarelor de daună RCA şi CASCO şi a modului de constituire/eliberare a rezervelor tehnice aferente".

CSA a făcut o listă cu 15 nereguli cel mai frecvent întâlnite şi regăsite la majoritatea societăţilor de asigurare. Între acestea, se numără lipsa normelor interne referitoare la modul de calcul al tuturor rezervelor tehnice; constituirea necorespunzătoare a rezervei de daună avizată; calculul incorect al rezervelor tehnice (rezerva de prime, rezerva matematică, rezerva de daune avizate, rezerva de daune neavizate, rezerva de beneficii şi risturnuri); neconcordanţe între datele din evidenţa tehnică şi evidenţa contabilă a societăţilor referitoare la primele brute subscrise, primele brute încasate, rezerve tehnice, cuantumul despăgubirilor aferente dosarelor de daună.

În 2012, Constantin Buzoianu, preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), a fost demis, în urma deciziei Parlamentului, care a constatat mai multe nereguli. Deputatul Adrian Gurzău a declarat, în repetate rânduri că, după demiterea lui Buzoianu, CSA ar fi trebuit să transmită un raport detaliat asupra activităţii, însă acesta nu a mai venit niciodată.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. vad ca erau probleme mari la carpatica pt. ca-si aranjasera un post, restul concurente era ok! astra scurgea bani pt. firmele de la b1 tv si romania libera, omniasig nu inregistra in contabilitate 1 milion de polite, in rest mai nimic de raportat!

    1. MAGARIE SI justitieROMANEASCA.Le spun nepotilor:Plecati din ROMANIA.Nu se va schimba nimic in urmatorul secol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb