Actualizare 15:17 Daniel Constantin: "Dacă voi fi provocat, voi candida la şefia ALDE; nu mă tem de o asemenea candidatură"
Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a afirmat astăzi, la Parlament, că, dacă va fi "provocat", atunci va candida la şefia partidului, precizând că nu se teme de o astfel de candidatură.
El a declarat, citat de News.ro: "Eu am avut o discuţie cu domnul Tăriceanu, l-am informat că nu este o bătălie pentru funcţii, l-am informat din luna decembrie că nu aveam intenţia să candidez, practic e o cursă în care dânsul aleargă singur şi, dacă lucrurile se desfăşoară aşa cum se desfăşoară acum, probabil că va ieşi pe locul doi. Dânsul mi-a propus o funcţie de preşedinte executiv, o să reflectez asupra acesteia, reflectam asupra acesteia, nu ştiu dacă mai este cazul".
Întrebat dacă va candida la şefia ALDE pentru a-şi susţine propria poziţie în partid, Daniel Constantin a spus că nu exclude această posibilitate, dacă va fi "provocat".
El a adăugat: "Poate o să fac şi lucrul acesta dacă sunt provocat, dar pe un Congres care se desfăşoară pe principii corecte. Am vrut să vă spun că agreasem dinainte să nu candidez, pentru că vreau să demonstrez că îmi doresc progresul acestui partid, nu îmi doresc certuri. Dar dacă lucrurile se pun aşa, nu mă tem de o candidatură".
Întrebat despre relaţia sa cu Victor Ponta, vicepremierul a reiterat faptul că nu are un proiect politic cu fostul premier. Constantin a subliniat: "Proiectul meu politic se numeşte ALDE, vreau să construiesc mai departe în ALDE. Nu am un alt proiect politic în afara ALDE".
(S.A.)
-----------
Actualizare 14:52 Daniel Constantin: "Nu sunt şantajabil; o să depun, azi sau mâine, contestaţie în instanţă cu privire la Delegaţia Permanentă a ALDE"
Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat astăzi, la Parlament, că nu este "şantajabil", motiv pentru care colegii săi au depus la Comisia de etică şi arbitraj a partidului o contestaţie cu privire la lucrările şi deciziile Delegaţiei Permanente, iar în zilele următoare va fi depusă şi contestaţia şi în instanţă.
Vicepremierul a afirmat, citat de News.ro: "Pun mai presus oamenii şi principiile decât o funcţie în Guvern. Nu sunt şantajabil aşa cum s-a încercat în aceste zile, nu renunţ la oameni şi la principiile care m-au guvernat până acum în interiorul partidului pentru o funcţie în guvern. Dacă aşa se pune problema, sigur că ştiţi care este alegerea mea".
El a mai spus că acest conflict din ALDE a plecat de la modalitatea în care se iau decizii.
"Acest conflict a plecat de la modalitatea în care se iau decizii, de la faptul că, e adevărat, de-a lungul timpului, de doi ani de zile de când am făcut Congresul de fuziune, poate că eu şi colegii mei am acceptat ca în anumite judeţe să mai intre unul în plus din echipa domnului Tăriceanu şi încet, încet s-a ajuns la un anumit dezechilibru", a completat copreşedintele ALDE.
Întrebat dacă a depus o contestaţie pe lucrările Delegaţiei permanente, Daniel Constantin a susţinut că acest demers va fi realizat în zilele următoare. El a răspuns: "Chiar dacă a fost o ameninţare, eu când spun ceva, mă ţin de cuvânt. Nu neapărat că am făcut eu şi nu aşa cum s-a spus că am dat în judecată partidul, colegii mei din partid au atacat la Comisia de etică şi arbitraj decizia Delegaţiei Permanente, componenţa Delegaţiei Permanente şi implicit decizia. Sigur, pe cale de consecinţă, pasul următor, astăzi sau mâine se va depune şi în contencios administrativ această contestaţie".
Daniel Constantin a mai spus că este nevoie de un Congres în ALDE, dar trebuie să se respecte legea. El a conchis: "E nevoie de un Congres, în conformitate cu statutul, trebuie să avem un preşedinte unic. Nu am nicio problemă să organizăm în 30 de zile, în 60 de zile, cum vor dori colegii din partid şi cum va fi majoritatea. Trebuie să respectăm legea".
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat ieri, la Parlament, întrebat dacă Daniel Constantin mai are susţinere pentru funcţia de vicepremier din partea ALDE, că, în momentul în care acesta va demara acţiuni în instanţă împotriva partidului, îşi va pune întrebarea "în mod serios" dacă susţinerea "mai are sens".
(S.A.)
------------
Actualizare 08:20 Daniel Constantin: "Probabil voi depune contestaţia în instanţă; nu pot să fiu călcat în picioare"
Copreşedintele ALDE, Daniel Constantin, a anunţat că probabil astăzi va depune contestaţia în instanţă privind decizia delegaţiei permanente a formaţiunii politice, de duminică.
El a susţinut, la Digi24, că în cadrul ALDE există un "moment neplăcut".
Constantin a spus, potrivit Agerpres: "Miza este una foarte simplă, ea nu a plecat de la congres şi de la modalitatea în care se organizează congresul, ci a plecat la sfârşitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie pentru că au fost foarte mulţi colegi din teritoriu şi sunt în continuare foarte nemulţumiţi vizavi de modalitatea în care se iau decizii. Cu alte cuvinte nu au participat la decizie, chiar dacă există formal o comisie de fuziune aceasta s-a întrunit foarte rar şi deciziile au fost luate oarecum unilateral (...) în ALDE, care au în momentul în care suntem parteneri ai coaliţiei de guvernare repercursiuni în ceea ce priveşte coaliţia de guvernare, guvernarea şi asupra cetăţenilor. (...) Este o miză de putere, de control, o miză pe care probabil dl Tăriceanu o are de a deţine controlul total şi în cel mai scurt timp, miza mea dacă mă întrebaţi este aceea de onoare. (...) Pentru mine este mai onorabil să ies dintr-o colaborare în picioare, dar să ştiu că mi-am făcut datoria de onoare faţă de oamenii care m-au însoţit în această bătălie politică de-a lungul timpului. Aici cred că este miza, nu este o miză legată de funcţii, legată de Congres".
Întrebat dacă ia în calcul o posibilă ieşire din coaliţie, el a negat.
Constantin a afirmat că Tăriceanu a practicat o "formă de şantaj în formă continuată".
Copreşedintele ALDE a spus: "Nu am niciun fel de temere şi am spus-o în şedinţa pe care am părăsit-o atunci: nu este o şedinţă statutară, nu mă ţin de o funcţia de viceprim-ministru sau ministru, adică nu pot să fiu călcat în picioare doar pentru aceste funcţii, şi nu numai eu, este vorba de oamenii care au fost alături de mine în toată această perioadă. Mâine probabil, pentru că astăzi s-a fugit cu registre, nu am putut să înregistrăm la partid decât acum pe seară paşii procedurali, fiindcă noi vrem să respectăm statutul şi anume să sesizăm Comisia de etică şi după aceea în instanţă. Mâine cu orice risc, cu orice ameninţare pe care o face domnul Tăriceanu nu vrem să facem altceva, nu cerem ca instanţa să constate o legalitate, ci să constate o ilegalitate care se încearcă prin organizarea în această formă. Nu am nici cea mai mică problemă să organizăm congresul partidului cât mai repede posibil şi am spus-o era o cursă cu un singur concurent, dar s-ar putea să iasă pe locul doi din această bătălie pentru că nu voiam să candidez, dar aş vrea să avem puţin respect faţă de oamenii noştri".
El a susţinut că "sistematic, de o perioadă de timp'', toţi oamenii care au ''contat'' şi care i-au fost ''aproape'' au fost ''îndepărtaţi".
Daniel Constantin a arătat: "Dacă lucrurile vor fi remediate voi fi oricând dispus să pun umărul ca ALDE să meargă mai departe fără niciun fel de problemă şi să crească aşa cum este pe trend în momentul de faţă".
Copreşedintele ALDE a precizat că a discutat cu liderul PSD Liviu Dragnea despre situaţia din ALDE. De asemenea, el a menţionat că l-a informat în legătură cu acest subiect şi pe premierul Sorin Grindeanu.
"Nu intenţionez să afectez cu ceva coaliţia de guvernare", a completat Constantin.
El a mai spus că are o relaţie personală cu fostul premier Victor Ponta.
(M.I.)
--------
Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat ieri, la Parlament, că Daniel Constantin ar fi preferat să se ajungă la o înţelegere cu privire la repartizarea poziţiilor de conducere în partid, şi nu să se organizeze Congres, pentru a câştiga un avantaj pe care "nu îl merită", dar el nu mai face "niciun fel de înţelegere" cu acesta, în condiţiile în care "s-a fript" o dată, la alegerile parlamentare.
Tăriceanu a precizat: "Nu i-am oferit nicio funcţie pentru că eu nu am în buzunar vreo funcţie. Această funcţie (de preşedinte executiv - n.r.), mi-a spus domnia sa că şi-o doreşte, e o diferenţă enormă. Şi o serie de funcţii de vicepreşedinţi pentru colegii domniei sale. Ar fi preferat să ajungem la o înţelegere cu privire la repartizarea poziţiilor de conducere, în care să câştige un avantaj pe care nu îl merită. Ceea ce vreau eu să facem, nu să stabilim la masa verde ce este domnul Constantin şi ce este altcineva, chiar dacă îşi doreşte această funcţie. Prefer să se facă Congres de alegeri, de sus până jos. Din acest motiv, dânsul fuge şi încearcă să amâne cât poate de mult Congresul, doar, doar vom ajunge la o înţelegere".
Copreşedintele ALDE a ţinut să precizeze că nu va face niciun fel de înţelegere cu Daniel Constantin deoarece "s-a fript" o dată: "Nu mai fac niciun fel de înţelegere cu domnul Constantin pentru că o dată mi-a fost de ajuns, m-am fript, la alegerile parlamentare cu listele. Dacă doreşte, facem în partid Congres, alegeri de sus până jos, cine se alege, adică cine primeşte un număr suficient de voturi ca să ocupe o funcţie, bine, cine nu, cu părere de rău, asta e".
Daniel Constantin a părăsit, împreună cu un grup de susţinători, şedinţa de duminică a Delegaţiei Permanente a ALDE în care a fost convocat Congresul afirmând că reuniunea este nestatutară, deoarece unii membri de drept ai Delegaţiei nu au fost convocaţi, iar alte persoane nu aveau dreptul să participe. În consecinţă, şedinţa şi deciziile adoptate în cadrul ei vor fi atacate în contencios administrativ.
• Daniel Constantin: "L-am asigurat pe premierul Grindeanu că, indiferent ce se întâmplă în ALDE, toată lumea susţine Guvernul"
Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a afirmat, duminică, la Realitatea TV, că a discutat cu premierul Sorin Grindeanu pe tema tensiunilor din partid şi i-a dat asigurări că, indiferent de deznodământul lor, toţi membrii ALDE susţin actualul guvern.
El a argumentat că susţinerea cabinetului Grindeanu a fost impusă de către electorat prin votul din 11 decembrie. "Nu vrem să înşelăm încrederea pe care oamenii au avut-o în noi şi vom susţine în continuare această coaliţie", a explicat copreşedintele ALDE.
Întrebat dacă există posibilitatea ca partidul să-i retragă sprijinul politic pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al Mediului, Daniel Constantin a răspuns: "Nu stau în anumite funcţii. Mai importanţi sunt oamenii. Nu ştiu cum s-ar face o retragere a sprijinului. Când am votat membrii Guvernului, nu am avut un vot în cadrul partidului, din păcate, aşa cum ar fi trebuit să fie. Lucrurile astea sunt un pic mai complicate, o să vedem".
• Gerea: "Am solicitat să i se retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin"
Vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea a declarat ieri, la Parlament, că a solicitat să i se retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin având în vedere atitudinea sa din ultima perioadă, precum şi faptul că nu recunoaşte "sub nicio formă" autoritatea Delegaţiei Permanente, fiind mult mai bine pentru partid ca vicepremierul să facă politică în afara formaţiunii.
"Mi s-a părut penibil din partea unui copreşedinte al partidului să ceri cuvântul pentru cinci minute, foarte politicos, vreau şi eu să vă spun câteva lucruri, şi, la finalul votului, să te ridici să pleci fără să mai aştepţi măcar un punct de vedere al lui Călin Popescu Tăriceanu, al colegilor pe care, cel puţin, afirmi că îi respecţi. Mi s-a părut că este extrem de urât. Am solicitat să i se retragă sprijinul politic având în vedere şi atitudinea din ultima perioadă şi o constantă a domniei sale prin care, aş putea spune, că a lipsit total din dezbaterile la nivel înalt care au avut loc în cadrul societăţii noastre în ultima perioadă şi mai ales bazându-mă pe faptul că el nu recunoaşte sub nicio formă autoritatea Delegaţiei Permanente, autoritatea partidului, exact autoritatea forului care l-a şi confirmat ca parlamentar, candidat la parlamentare şi ulterior ministru", a afirmat Andrei Gerea, citat de News.ro.
Vicepreşedintele ALDE a mai spus că i se pare normal ca Daniel Constantin să-şi dea măcar demisia "de bun simţ din aceste poziţii, nu neapărat din calitatea de membru al partidului".
"Eu am considerat că, având în vedere tot ceea ce a făcut sau nu a făcut Daniel Constantin în această perioadă, eu cred că pentru el şi pentru ALDE mai ales este mult mai bine ca să facă politică în afara partidului. Nu m-aş mira să-l văd că îmbrăţişează alt proiect politic, pentru că nu este o caracteristică a domniei sale puterea de a-ţi asuma decizii şi pentru a lupta pentru ideile tale la suprafaţă, transparent", a completat deputatul.
Andrei Gerea a mai spus că Daniel Constantin "şi-a achiziţionat un bilet doar dus în acest moment prin tot ceea ce a făcut, prin mesajele pe care le-a dat el şi apropiaţii săi în aceste zile".
"Nu ştiu care ar mai fi viitorul politic al lui Daniel Constantin în ALDE. ALDE înseamnă la vârf în primul rând Călin Popescu Tăriceanu, este un lucru de care şi Daniel Constantin a profitat din plin, a uitat, a fost bun Tăriceanu doar atât cât i-a folosit şi domniei sale ca să intre în Parlament, pentru că cu 1% era destul de greu să intre. Ce va mai face de acum înainte nu ştiu, rămâne de văzut, în orice caz propunerea mea va fi discutată, sper şi cred, în zilele următoare în cadrul partidului", a conchis Andrei Gerea.
1. Cele mai bune mecle de premier
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2017, 01:09)
In timp ce asta micu' ii zice lu' Tariceanu "ba me-a ma-tii", Grindeanu zice la Latrina 3 ca cel mai bun premier ar fi o combinatie intre Nastase, Ponta, Isarescu si Tariceanu. Nene Grindeanu, dar i-ai uitat pe Michi Spaga si Florin Ciordache!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2017, 11:51)
Mocirla 3 are material livrat de Boc, MRU și Cioloș. Michi Șpagă e omul sistemului, susținător al luptei anticorupție. Florin Ciordache e protejat de DNA, denunțător de rasă, mafiot albit.
N-ați reușit să închideți latrina, de latrină veți crăpa.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2017, 09:52)
Acest Neica Nimeni are un tupeu imens. A stat agatat intai de poalele PC cand era cu Voiculescu, l-a tradat, si apoi s-a lipit de Tariceanu. Fara acesti 2 stalpi nu ar fi fost niciodata in păarlament sau in vreo functie. Toti cei care tradeaza si pleaca din partidele pe lista carora afu fost votati ar trebui sa fie demisi si din Parlament. In mod indirect este un furt. Cetatenii au votat lista Alde pentru prestatia lui Tariceanu, nu a lui Constantin care a stat numai la pozele pentru conferintele de presa. CAND SE IAU MASURI SA INCETEZE ACESTE TRADARI CARE NE FAC DE RAS CA NATIE. CINE SA AIBA INCREDERE IN NOI DACA PERMITEM ASTFEL DE MANIFESTARI?
3. fără titlu
(mesaj trimis de zizi în data de 21.03.2017, 13:43)
Tariceanu = marturii mincinoase(dosar penal) + santaje..atat ..alceva nu are nimic ce sa arate Tariceanu societati...Eventual "afemeiat" (5 femei}
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2017, 20:15)
N ai inteles nimic. Nu e vorbs de Tariceanu. Poate fi Ionescu, Popescu sau Georgescu - respectarea unor principii e deosebit de importanta- la fel ca si anticoruptia!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2017, 20:22)
Tariceanu trebuie eliminat prin orice mijloace! Nu vi se pate suspect ca i se face dosar penal pt " marturie mincinoasa". Altii au furat miliarde din contracte cu statutul, au furat case au facut abuzuri din functiile publice pe care le ocupau si acum sint curati si lupta impotrivs coruptiei. Asta nu se vede? Am ajuns atat de rau incat hotul striga hotii. Nu mai putem avea incredere in niciun om politic sau tehnocrat. Inclusiv Ciolos a abuzat de functie - ce Hg a dat in mod netransparent in decembrie cand trebuia sa fie deja plecat? A fost cinstiti?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2017, 16:15)
Corupti nu vor justitie ca acolo e public si se afla secrete din bucataria coruptilor?