Scandal la vârful ALDE

Ziarul BURSA #Politică / 20 martie 2017

Scandal la vârful ALDE

Daniel Constantin a părăsit şedinţa Delegaţiei Permanente a ALDE

Tăriceanu: "Puseurile de orgolii nu sunt fireşti"

---------

Actualizare 16:07 Tăriceanu: "Nu mai fac niciun fel de înţelegere cu Daniel Constantin; o dată mi-a fost de ajuns, m-am fript"

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat astăzi, la Parlament, că Daniel Constantin încearcă să amâne cât poate de mult Congresul partidului şi a precizat că nu va mai face "niciun fel de înţelegere" cu acesta, în condiţiile în care "s-a fript" o dată, la alegerile parlamentare.

Tăriceanu a afirmat, citat de News.ro: "Nu i-am oferit nicio funcţie pentru că eu nu am în buzunar vreo funcţie. Această funcţie (de preşedinte executiv - n.r.), mi-a spus domnia sa că şi-o doreşte, e o diferenţă enormă. Şi o serie de funcţii de vicepreşedinţi pentru colegii domniei sale. Ar fi preferat să ajungem la o înţelegere cu privire la repartizarea poziţiilor de conducere, în care să câştige un avantaj pe care nu îl merită. Ceea ce vreau eu să facem, nu să stabilim la masa verde ce este domnul Constantin şi ce este altcineva, chiar dacă îşi doreşte această funcţie. Prefer să se facă Congres de alegeri, de sus până jos. Din acest motiv, dânsul fuge şi încearcă să amâne cât poate de mult Congresul, doar, doar vom ajunge la o înţelegere".

Copreşedintele ALDE a ţinut să precizeze că nu va face niciun fel de înţelegere cu Daniel Constantin motivând că "s-a fript" o dată.

Tăriceanu a completat: "Nu mai fac niciun fel de înţelegere cu domnul Constantin pentru că o dată mi-a fost de ajuns, m-am fript, la alegerile parlamentare cu listele. Dacă doreşte, facem în partid Congres, alegeri de sus până jos, cine se alege, adică cine primeşte un număr suficient de voturi ca să ocupe o funcţie, bine, cine nu, cu părere de rău, asta e".

(S.A.)

----------

Actualizare 15:23 Tăriceanu: "Cred că Daniel Constantin forţează excluderea din partid"

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat astăzi, la Parlament, că acţiunea în instanţă pe care Daniel Constantin vrea să o demareze în legătură cu decizia Delegaţiei Permanente de stabilire a datei Congresului nu face altceva decât să demonstreze că vicepremierul vrea să blocheze deciziile în partid, şi că, prin acţiunile sale, acesta forţează excluderea din ALDE.

Călin Popescu-Tăriceanu a precizat, citat de News.ro: "Această acţiune în instanţă pe care vrea să o demareze nu face decât să demonstreze o dată în plus, dacă era nevoie, că vrea să facă în aşa fel încât să blocheze deciziile în partid. Ăsta este scopul. Delegaţia de ieri a fost perfect validă, aşa cum am menţionat şi ieri, am făcut convocarea Delegaţiei permanente împreună, aceasta este cea mai bună dovadă că Delegaţia a fost validă din moment ce şi domnul Constantin a fost de acord ca să fie convocată. În plus de aceasta, tot Delegaţia permanentă, ca for statutar, a aprobat şi listele pentru nominalizarea colegilor noştri membri în Guvern. Dânsul beneficiază de atributele statutare date de Delegaţia permanentă pentru a fi membru în Guvern. Cum să o conteşti? Nu vedeţi că e un nonsens?".

Întrebat dacă Daniel Constantin forţează excluderea din ALDE, preşedintele Senatului a spus: "Părerea mea e că, în momentul de faţă, asta încearcă".

Copreşedintele ALDE a completat: "Eu nu ţin cu tot dinadinsul ca să ajungem în stadiul acesta, însă declaraţiile politice pe care le face mă pun serios pe gânduri, pentru că ceea ce observ este că nu e o problemă numai de orgoliu, văd că avem o diferenţă majoră de percepţie asupra realităţii politice şi asupra modului în care noi, ca partid liberal, ne raportăm la chestiunile legate de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi la modul în care trebuie să funcţioneze instituţiile statului, la statul de drept, la rolul instituţiilor de forţă, la rolul instituţiilor democratice. Dacă el vrea să se poziţioneze ca om al sistemului, atunci îmi pare rău, cu liberalismul intrăm într-o ciocnire frontală".

(S.A.)

------------

Actualizare 08:10 Constantin:"Am discutat cu premierul şi l-am asigurat că ALDE va susţine Guvernul Grindeanu"

Vicepremierul Daniel Constantin, copreşedinte ALDE, a declarat că a discutat cu premierul Sorin Grindeanu, ieri, şi l-a asigurat că indiferent de cum vor evolua lucrurile în Alianţa Liberalilor şi Democraţilor "toţi" colegii săi de partid vor susţine în continuare Guvernul pe care acesta îl conduce.

Daniel Constantin a declarat, ieri seară la Realitatea TV, citat de Agerpres: "Eu am vrut să arăt şi am vorbit astăzi în şedinţă (Delegaţia Permanentă a ALDE - n.r.) de un lucru. Nu ţin, nu e mai importantă pentru mine funcţia din Guvern decât principiile pe care le-am promovat până acum în politică şi oamenii la care am ţinut în politică. (...)bAsta nu este pentru mine un capăt de ţară, am fost în aceste funcţii, mai am ocazia, probabil, în viitor, nu ţin acum de toate aceste aspecte. (...) În această seară am discutat şi cu domnul Grindeanu, l-am informat vizavi de şedinţa de astăzi (din ALDE - n.r.) şi l-am asigurat că indiferent de ce se va întâmpla în ALDE, toată lumea, dar toată lumea şi cei care îl susţin pe domnul Tăriceanu şi cei care mă susţin pe mine, toţi vom susţine Guvernul Grindeanu".

Referindu-se la situaţia creată în ALDE, el a adăugat că poziţia pe care a avut-o în cadrul Delegaţiei Permanente ţine de "principii" şi că, luni, unii dintre colegii alături de care a părăsit reuniunea liberalilor şi democraţilor vor ataca în instanţă modul cum a fost convocată şedinţa pe care a numit-o "simulacru de întâlnire", precum şi decizia luată acolo a convocării unui congres al partidului.

Constantin a adăugat: "Lucrurile pentru care astăzi am avut această atitudine nu ţin de funcţii, nici de funcţii din partid, ele ţin de anumite principii. E cam greu, ştiu, să vorbim de anumite principii în politică, dar eu chiar ţin la acest lucru. Şi mai ţin la ceva, ţin la oamenii care au fost alături de mine în această perioadă. (...)Am preluat Partidul Conservator în februarie 2010, sunt peste şapte ani de zile în care am avut foarte mulţi oameni şi pe care nu o să accept în această perioadă să-i dăm la o parte doar că nu-i plac domnului Tăriceanu sau altcuiva din partid. Din acest motiv, astăzi Delegaţia Permanentă a fost contestată. Nu am putut să participăm alături de colegi la o formulă nestatutară, am fost de acord să convocăm Delegaţia Permanentă, dar în conformitate cu ce spune Statutul, au fost convocaţi alţi oameni care nu fac parte din Delegaţia permanentă sau nu au fost convocaţi toţi cei care trebuiau să facă parte din Delegaţia permanentă, motiv pentru care mâine (luni - n.r.) parte din colegii mei vor ataca în instanţă acest simulacru de întâlnire de astăzi şi convocarea congresului pe care l-au stabilit (...) Mâine, deja, colegii pregătesc. Noi atacăm o decizie, nu-l atacăm pe domnul Tăriceanu".

El a susţinut că "decizia care se ia în ALDE, mai ales după ce s-a intrat la guvernare, nu mai este transparentă". "Nu e admisibil ca deciziile să se ia numai într-un cerc restrâns, nu vorbesc numai de un om, iar noi toţi să suferim eventuale consecinţe sau beneficii. Nu este în regulă", a spus Constantin.

El a precizat că înaintea Delegaţiei Permanente a ALDE a avut o discuţie cu Călin Popescu Tăriceanu, la care a participat şi Daniel Chiţoiu, despre "un mecanism de transparentizare" a deciziilor, dar fără să a se ajunge la vreun rezultat.

Copreşedintele ALDE a mai spus că rămâne în continuare în partid şi că, alături de ceilalţi colegi ai săi, se va lupta pentru "respectarea regulilor democratice".

Daniel Constantin a părăsit, ieri, lucrările Delegaţiei Permanente ALDE, însoţit de un grup de membri ai formaţiunii, şi a denunţat reuniunea ca fiind nestatutară. Majoritatea celor care s-au aflat alături de Constantin sunt foşti membri ai Partidului Conservator, patru dintre aceştia ocupând funcţii, în prezent, de secretari de stat.

(A.C.)

---------

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a părăsit, ieri, sala în care se desfăşura Delegaţia Permanentă a partidului, împreună cu un grup de membri ai conducerii, aceştia susţinând că şedinţa este nestatutară.

Daniel Constantin şi-a motivat gestul prin faptul că nu au fost convocaţi toţi membrii de drept ai Delegaţiei Permanente.

"Componenţa Delegaţiei Permanente care s-a convocat nu este cea statutară. Am agreat miercuri convocarea Delegaţiei însă secretariatul dintr-o anumită parte a convocat alţi colegi şi nu sunt toţi cei care trebuie să fie în Delegaţia Permanentă, în conformitate cu Statutul", a declarat Daniel Constantin.

Acesta a arătat că Statutul stipulează că din Delegaţia Permanentă a ALDE fac parte membrii Delegaţiei Permanente a PLR şi membrii Consiliului Naţional al PC. "Am vrut să le aduc la cunoştinţă: «Oameni buni, nu s-au convocat toţi membrii Delegaţiei Permanente»", a afirmat Constantin adăugând că nu poate accepta convocarea Congresului de către un organism constituit nestatutar.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, duminică, referindu-se la gestul lui Daniel Constantin de a părăsi lucrările Delegaţiei Permanente, că "puseurile de orgolii nu sunt fireşti'', subliniind că fiecare trebuie să-şi definească obiectivele.

Tăriceanu a declarat la sfârşitul şedinţei Delegaţiei Permanente: "Sprijinul politic nu-l dau eu, personal, îl dă structura abilitată. O să vedem în perioada următoare. (...) Aceste puseuri de orgolii nu sunt fireşti. Trebuie să împărţim aceleaşi seturi de valori. Dacă avem obiective diferite, fiecare trebuie să şi le definească şi, în funcţie de acesta, mergem într-o direcţie sau alta."

În acelaşi timp, el s-a declarat deschis pentru o discuţie cu cei care "au plecat demonstrativ": "Dacă cei care au plecat demonstrativ doresc să purtăm o discuţie, nu văd de ce nu am face un astfel de gest''.

Delegaţia permanentă a ALDE a decis convocarea Congresului partidului în 21 aprilie, la Palatul Parlamentului, a anunţat copreşedintele formaţiunii politice, Călin Popescu-Tăriceanu, citat de Agerpres.

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a afirmat că a decis de acum patru luni să nu candideze la preşedinţia partidului, preferând postul de preşedinte executiv, însă nu poate accepta ca o persoană aflată în afara partidului să ia decizii în numele ALDE, potrivit News.ro.

Daniel Constantin a spus că nu au existat controverse în partid legate de organizarea Congresului şi numele viitorului preşedinte al ALDE. "Nu există nicio neînţelegere vizavi de organizarea Congresului. Am convenit că vom avea în primăvara aceasta un preşedinte unic, am convenit acum patru luni că nu voi candida pentru funcţia de preşedinte, ci voi ocupa funcţia de preşedinte executiv. Ca atare, nu acesta a fost motivul acestor dispute care, din păcate, au ieşit în spaţiul public", a spus copreşedintele ALDE.

Nemulţumirile sale au fost motivate de modul în care se iau deciziile în partid. "Nu am acceptat şi nu accept ca cineva din afara partidului să ia decizii în partidul nostru cu acceptul unuia dintre copreşedinţi. Asta este marea problemă pe care o avem şi ăsta este pericolul în momentul de faţă (...) Nu voi accepta ca în partidul pe care nu-l voi părăsi să fie luate decizii în mod unilateral", a mai spus Constatin.

Constantin, despre o eventuală plecare din Guvern: "Voi avea o discuţie cu premierul Grindeanu"

Daniel Constantin a mai declarat, după ce a ieşit de la şedinţa Delegaţiei permanente, că luni se întâlneşte cu premierul Sorin Grindeanu "şi dacă decizia coaliţiei va fi într-un sens" nu regretă, precizând că nu va părăsi formaţiunea politică şi va susţine în continuare actualul Executiv: "Eu nu am vrut să ajungem în această situaţie dar, din păcate, este o situaţie delicată pentru ALDE. Nu vom pleca din ALDE. Nu am ţinut niciodată la funcţii. Chiar mâine (n.r. astăzi) voi avea o discuţie cu prim-ministrul Grindeanu şi, dacă decizia coaliţiei va fi într-un sens, nu regret. Am făcut parte şi din guvernul Victor Ponta şi cred că am îndeplinit pentru partidele din care provin o misiune bună. Am ajutat prin activitatea pe care am avut-o acolo, eu, domnul Sorin Câmpeanu, domnul Răzvan Cotovelea. (...) Cred că întotdeauna am reprezentat cu cinste şi am făcut-o bine. Dar nu am pus mai presus funcţiile decât poziţiile pe care oamenii care ne-au adus în acele funcţii ar trebui să o aibă. Ţin mai mult la oameni decât la funcţii".

Constantin a punctat că instanţa este cea care va decide în cazul convocării unui congres, pentru că, "din punct de vedere juridic", lucrurile sunt foarte clare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. D-le Daniel Constantin nu va suparati , căsniciile cu dl. Tariceanu nu prea rezista !

    1. Buna asta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb