SCANDAL PE PLAFONAREA DOBÂNZILOR Clienţii: "Demersul ASE nu face onoare "

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 martie 2018

Clienţii: "Demersul ASE nu face onoare "

Clienţii cu credite în franci elveţieni (CHF) s-au arătat consternaţi de scrisoarea mediului economic şi ne-au transmis punctul lor de vedere pe subiect. Debitorii consideră că acest demers nu face onoare nici celor care l-au semnat, nici instituţiei din care aceştia fac parte.

Reprezentanţii Grupului clienţilor cu credite în CHF(GCCC) ne-au declarat: "Constatăm, cu oarecare consternare, că s-a redeschis o adevărată Cutie a Pandorei (care se închisese după promulgarea Legii dării în plată), odată cu aceste legi aşa-zis «ale cămătăriei», în special cu legea plafonării dobânzilor. Spunem «consternare» pentru că observăm aceleaşi argumente puerile, nefondate ori exagerate, aruncate cu disperare în spaţiul public de mediul financiar-bancar. Prin comparaţie, acum se apelează tot mai mult la latura «mediul academic», încercându-se manipularea şi răspândirea unor idei complet greşite prin intermediul unor personaje din mediul universitar. Un demers care nu face onoare nici celor care l-au semnat, dar nici instituţiei din care fac parte.

Am fost asaltaţi în această perioadă, din această direcţie, de informaţii complet eronate, de multe ori hilare. S-a spus că va dispărea creditarea, la fel cum, pe vremea comunismului, din cauza plafonării preţurilor în pieţe (aşa-numitul mercurial), ar fi dispărut mărfurile de pe tarabe. În paranteză fie spus, este aberant să compari piaţa financiar-bancară din capitalism cu piaţa merelor din comunism. Mai ales când comparaţia vine din partea unor profesori de economie. Se fac comparaţii cu economiile ţărilor din Africa şi America Centrală. Cu măsuri similare existente la 1700. E un întreg carnaval al dezbaterii publice, care şi-ar găsi locul, cel mult, în folclorul economic".

Clienţii s-au arătat indignaţi de "multiple elemente" din cadrul scrisorii. Reprezentanţii GCCC afirmă: "Nu am regăsit în scrisoare nimic despre dobânzile ucigătoare practicate de către unele IFN-uri. Nu am regăsit în scrisoare nimic despre publicitatea înşelătoare şi modalitatea imorală în care băncile, dar în principal IFN-urile îşi atrag clientela. Nu am regăsit în scrisoare nimic despre dobânzile de mii la sută care ar afecta tocmai oamenii cu venituri mici. Nu am regăsit în scrisoare nimic despre modul în care profită aceste instituţii tocmai de oamenii mai puţin instruiţi.

Nu am regăsit nimic în scrisoare despre cum toate aceste instituţii sunt amendate, în mod constant, de către ANPC, pentru practici comerciale incorecte care constau inclusiv în promovarea prin publicitate înşelătoare a unor dobânzi mincinoase la credite. Nu am regăsit nimic în scrisoare des­pre cele 266.515 (două sute şaizeci şi şase de mii cinci sute cincispreze) procese purtate doar de câteva bănci cu consumatorii, dar nici despre cele peste 140.000 (o sută patruzeci de mii) de procese pe care le duc cu mândrie în instanţă doar doi recuperatori de creanţe.

Şi, poate cel mai important aspect, în eseul dânşilor nu am regăsit nicio propunere, cu caracter de prevenţie, menită să înlăture pentru viitor toate aceste practici care ţin, până la urmă, de preţul creditului. Nu există un proiect de lege perfect, cum poate că nu este nici acesta. Dar, din păcate, după cum putem observa, scrisoarea are un efect distructiv, nicidecum unul constructiv. Nu există interesul de îmbunătăţire a legislaţiei, singura grijă fiind dereglementarea şi menţinerea cadrului actual. Ceea ce mai mult decât evident este eronat, având în vedere că această piaţă nu se autoreglează şi singura metodă pentru a stopa situaţiile dramatice ale consumatorilor este reglementarea.

Mai cu seamă, ceea ce susţin dânşii este că prin decretarea unui preţ-plafon statul îi forţează pe oameni să-şi trăiască viaţa altfel decât decid ei în mod voluntar. Ne întrebăm, oare, de ce există un grad de îndatorare impus de către BNR. Ne întrebăm, oare, de ce este greşit ca Parlamentul să vină cu o lege de plafonare a dobânzilor, din moment ce chiar BNR a modificat în 2017 Regulamentul 20/2009, impunând un anumit prag al dobânzilor la creditele acordate de către IFN-uri. În această aşa-zisă piaţă liberă, IFN-urile au ocolit şi nesocotit Regulamentul BNR, menţinând dobânzile la credite la un nivel la fel de ridicat.

În concepţia dis­tinşilor semnatari, consumatorul este cel care trebuie să îşi asume tot, cel care trebuie să se autoeduce şi să se autoprotejeze. Totodată, există şi un curent de opinie care vorbeşte despre eliminarea ANPC-ului ca instituţie, în contra legislaţiei şi principiilor europene".

Se arată în scrisoare că "măsura plafonării dobânzilor este distructivă pentru activitatea de creditare şi afectează cu precădere bunăstarea populaţiei cu venituri reduse - persoanele care lucrează în economia informală şi care nu au posibilitatea să contracteze credite de consum la dobânzi mici".

Printre altele, clienţii cu credite în CHF arată că, dacă până nu de mult "predica se îndrepta în sensul că persoanele cu venituri reduse ar trebui să nu acceseze un credit, dubla masură, atât de des întâlnită în societatea de astăzi, face că noul tip de discurs iresponsabil să încurajeze bunăstarea populaţiei cu venituri reduse prin accesul neîngrădit la credite".

Consumatorii evidenţiază că, din conţinutul scrisorii deschise, nu rezultă de nicăieri ideea de a stopa abuzurile şi de a proteja cetăţenii acestei ţări, cu toate că protecţia consumatorilor este o obligaţie asumată de către statul român prin aderarea la Uniunea Europeană.

"Noi nu cunoaştem istoria îndelungată a politicilor şi principiilor economice, dar am trăit şi văzut dezastrul din America anului 2008, moment care a arătat cât rău a făcut dereglementarea sistemului financiar şi menţinerea conceptului de piaţă liberă", arată aceştia, adăugând: "Nu putem să nu remarcăm că atât în SUA, cât şi în România, economiştii din cadrul facultăţilor prestigioase s-au opus cu vehemenţă oricărei intervenţii/reglementări în piaţă. Decizie care, într-un final, s-a dovedit a fi greşită.

Aceşti profesori exced cu mult cadrul profesional în care activează, aducând, în acest fel, deservicii grave de imagine unei instituţii mai mult decât onorabile. Credem că s-a ajuns un pic prea departe".

În acest context, debitorii anunţă că vor trimite o adresă oficială către Facultatea de Economie, dar şi Rectoratului ASE, pentru a cere un punct de vedere asupra acestui "demers deviaţionist".

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. si descoperita la Bucuresti face furori in mediul universitar mioritic. Invatati din frageda pruncie ca piramidele au fost construite in timpul in care BNR era pe cale sa fie condusa de corifeul stabilitatii financiare, tablele lui Zamfir Legiuitoru nè introduc intr-o noua Lume bazata pe asuprire ideatica si tiranie financiara. Mefistoul sistemului financiar, gostatraiderul capitalism lui dambovutean altoit cu rafineturi vieneze este dat in urmarire pe intreg spatiul mioritic, fiind pus un premiu de 5,5 miliarde EUR pentru a se opine transformarii mediului de afaceri

    1. Trebuia sa iti faci si tu un ziar al tău, postacule! Ai un sarm personal de, dai in gropi! Si e chiar pacat sa ti se piardă talentul in spatii de comentat si nu in titluri :)))))))

      Singurul ziar interesat de Comentarii li mele at fi bursa.md

      Gresit maestre! trebuia sa scri

      "... gostatraiderul capitalism lui dambouvitelan..." 

    Daca ești Prof. De de economie si debitezi asemenea inepți înseamnă ca ai bai la etajul superior adică la haizaș.

    Va rog întrebați UBB-Cluj pe subiect. Sunt curios daca cineva din UBB a semnat aceasta.

    Sper ca in Buc nu se cumpăra opinii ca la Ficebuuke Sua, după care se cere o scuza din coltul gurii. 

    Asta e consecinta faptului ca interventiile populiste in piete distorsioneaza mecanismele pietelor. In State in 2008 au ramas aia fara case fara discutii, cu plansete, lacrimi, tragedii, drame etc. Si nimic, n-a impresionat pe nimeni si nici un congresman n-a inceput cu giumbuslucuri legislative pentru debitori. Vrei capitalism pai ia-l cu bune si rele si invata sa te feresti. Vrei comunism fa preturi si dobanzi dupa cat poate fiecare. Simplu. Vrei ca toti sa aiba Volvo da salarii la oameni indiferent ce fac si cat stiu sa faca. Refaci PCR si gata. Zamfir asta cu probleme in propriul partid si sustinut doar de Piperea si-a gasit vocatia politica sa se lupte cu bancile. Cu masuri pentru debitori care au bulversat si BNR si Bruxelles-ul si ASE si pe toti aia care au citit carti de economie si acum e consternare ca s-au autosesizat profesorii de economie si ca de ce se baga. Avem 2 tabere unii care vor bani moka daca se poate si ceilalti care stiu ca nu se poate, ca asa functioneaza piata libera. In capitalism SE PIERD BANI ! In capitalism trebuie sa te feresti singur, nu ai nici o asigurare pentru ziua de maine. Capitalismul e imperfect, e riscant, e inegal, e dur. Nu suntem nici Elvetia nici Norvegia nu putem trai ca aia. Vrei sa traiesti ca aia, te duci acolo.

    1. chiar credeti ca suntem un popor de infantili sa ne lasam pacaliti cu mesaje subliminale expresii de genul bani moka nu mai tin dupa 28 de ani de sclavagism nici intr-un caz in statele asa zis democratice nu functioneaza piata libera aici nu merge figura cu CHF ar trebui sa va fie rusine dar nu este cazul deoarece va ascundeti identitatea

      Tu dacă vrei să trăiești ca în statul libertarian Somalia, propovăduit de impostorii Bogdan Glăvan și Cristian Păun, calea ți-e deschisă.

      Ooo

      Nu vrea nimeni bani moka,contractele trebuie să fie curate, fără abuzurile bancherilor cămătari,Iar dacă acești profesori care zic că au citit atâtea cărți și vin cu fel și fel de inepții ale protecție cămătăriei, că au și ei un bonus acolo pt. lătratul fără rost înseamnă că au o gândire limitată. Treziți-vă la realitate,și vedeți ce se întâmplă în viața reală a oamenilor, nu din cărți care nu mai sunt conforme cu realitatea

      BMW la rromi asta spun ieconomisti cu tine in frunte!

    Sa vă spun cum este treaba asta cu ase-istii: li s-a băgat pe sub nas o scrisoare, compusa de bancheri, împreună cu un mic credit de nevoi personale sau un plic cu firfirei. Ei, amărâții l-au semnat ca primarii!!!

    1. Tu nici macar n-ai inteles nimic! O economie nu poate functiona normal numai cu subventii ajutoare si plafonari de dobanzi...

      Nici cu țepe nu poate funcționa normal. Consumul persoanelor cu venituri scăzute este diminuat consistent prin abonamentul la țeapă.

      Nu trebuie să trăim în țara cămătăriei și a abuzurilor bancare. Trebuie să luăm exemplul țărilor civilizate,în care cămătaria si5hoția sunt pedepsite.

      In State, la Mr Trump platesc bancile melearde USD pentru RMBS eludarii. Si matale spui ca acolo bancile nu e pedepsite. Sau cotizeaza din spirit caritabil?

      Da cum, o economie se bazează pe abuzuri stil cămătaresc, în care unii fac profituri uriașe din înșelăciuni și hoții, plătite de oameni care au fost înșelați de niște excroci cămătari? Asta înțelegi tu prin economie?

    Se trezește poporul!

    Ce a spus domul Ford cu economia, constructorul, instalatorul ala de mașini? 

    Cei care sunteti suparati pe banci, de ce nu va imprumutati voi intre voi si lasati pe ceilalti prosti sa merga sa fie furati de ele? De ce vreti voi sa le faceti un asa bine cu plafonarea, cu darea in plata, iar si mai nou, Zamfir a inventat ceva de ultima ora la treaba cu leasing-ul...cum sa vinzi un bun care nu este in proprietatea ta. Noi vorbim ca politicienii nu sunt buni, dar din ce citesc aici sa ne fereasca nu stiu cine, ca sanse nu prea mai sunt, sa ajunga politicieni 90% din cei care comenteaza pe-aici. Baieti, haideti si cu plafonarea pretului la rosii, castraveti, unt etc.! Cei care au luat apartamente prin 2000 si au platit la banci pe ele vreo 30-40 mii euro si le-au vandut in 2007-2008 cu 80-90 mii euro oare nu ar fi trebuit sa mearga la banca si sa imparta profitul cu ele?!

    1. Educația financiară vă încurcă rău.

      Și le spui celor care s-au prins să se dea la o parte?

      Nuți Cămătaru ce discurs are? Cumva același? 

    domnilor, 1. plafonarea retroactiva a creditului nu e constitutionala, 2. daca plafonati prin lege creditul, creditul va disparea - credeti ca bancile sunt proaste sa va dea bani la pretul stabilit de zamfir? veti lovi in oamenii care au nevoie de credite si care stiu sa le ia responsabil- nu asa ca isi ia unul casa pe varful bulei imobiliare si apoi darama totul ca el are rate mari.

    1. Țepele sunt neconstituționale

      Proaste sunt numai victimele escrocheriilor bancare. Tocmai de asta trebuie să intervină reglementatorul.

      Nu mai zbiera ca faci roșu in gat.

      Am chemat noi băncile acilea? 

      O sa plângem cu lacrimi de crocodil după pielea! 

      Băncile au simțit miros de sânge de s-au extins in Est? Băncile din gura vor in Vest le tine cineva cu forță aici?

      Băncile ne-au arătat sărăcia, sărăcirea populației? 

      Eu nu înțeleg această fractură logică: vă plângeți că băncile sunt ticăloase și dau credite scumpe și în condiții rele pentru clienți. Dar aplaudați cu toți dinții scoși o lege care dă în bănci și le afectează activitatea (aia care este). Adică la final rămân mai puține. Și atunci? Cum credeți că va fi dobânda? Mai bună? Cum va fi accesul la servicii financiare? Mai bun? Dar calitatea serviciilor financiare? Mai bun?

      Dacă vreau să trăiesc ca în Franța vin cu reglementări de Franța. Pentru capitalismul somalez pot renunța la toate reglementările.

      Plafonarea dobânzilor elimină paraziții de pe sărăcani care vor afla în premieră mondială pe țară că vor avea mai mulți bani dacă renunță la paraziți, ulterior fiind chiar capabili să acceseze credite serioase într-un sistem bancar real concurențial. 

      De 10 ani cel puțin ne "amenința " ca pleacă. Spre surprinderea mea nu a plecat nici una, oare de ce?

      Sincer pe mine ma doare-n cot la 2 metri ca pleacă de ex BCR din Romania. Erste a spus ca pleacă si din Ungaria, spre surprinderea noastră a fost ca nu a plecat.

      Lupu' la uăi ! 

      Ne mințim ca la banci

    Vrand sa citesc din opera domnului profesor am ajuns la Revista nemteasca unde publica domnul Glavan. Jumatate din articole sunt despre sistemul bancar Austriac....

    1. Bogdan Glăvan și Cristian Păun, adepți ai școlii austriece, sunt specializați în economia evului mediu timpuriu.

      Acesti economisti unde se aflau cand ne-au fost vandute credite in chf si nu au facut scrisoare sa nu ne nenorocim pe viata .Rusine domnilor

    Ba, cand vad asemenea comentarii, observ ca asa zisii economistiti de la ASE sunt foarte usor manipulati pentru 1 pol,ce tara am ajuns,pai cum sa nu plafonezi dobanzile oameni buni, fiindca acesti camatari(bancile) isi fac de cap...exemplu: la introducerea in legislatia mioritica, a directivei europeana 48/2008/CE, in cardasie cu statul au introdus cu premeditare gresit aceasta directiva si stimatele banci si au facut de cap...au modificat majele fixe , dobanzii fara acordul partenerului de contract,contrar directivei, de accea acum sunt sute de mii de procese si acum surpriza, oamenii cu venituri mici numai pot face credite...wow...Mediul academic daca tine la acest popor care este in permanenta inselat si furat trebuia sa atentioneze statul roman ca in contractele bancare cu romanii cu venituri mici sunt inselati de banci si contractele bancare au clauze abuzive si statul roman doarme...aici trebuia sa intervina, nu in aceasta situatie....RUSINE.!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb