Scandalul "Alro" revine

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Companii / 14 septembrie 2009

Singur împotriva tuturor

Dosarul penal "Alro" stă pe plângerea formulată de inginerul Florea Bulumac, depusă la Parchetul Naţional Anticorupţie încă din decembrie 2002.

Domnul Bulumac a fost responsabil unic în perioada 1971 - 1984 cu construirea, punerea în funcţiune, consolidarea şi modernizarea instalaţiilor de electroliză a aluminiului de la "Alro" Slatina, ceea ce îl face unul dintre cei mai importanţi specialişti pe această problemă din ţară. Cunoscând în profunzime istoria şi potenţialul uzinei, dar, mai ales, şocat de modul în care statul a cedat controlul companiei în 2002, Florea Bulumac a depus la PNA (actualul DNA) o plângere penală împotriva celor care au realizat privatizarea combinatului din Slatina. Numai că, pe 19 decembrie 2002, PNA aproape că l-a dat pe uşă afară, refuzând primirea documentaţiei care stătea la baza plângerii sale. După refuzul PNA, Florea Bulumac sesizează mai toate instituţiile statului: primul ministru, Corpul de Control al Primului Ministru, Autoritatea Naţională pentru Control, Parlamentul etc.

Corpul de control al Primului Ministru trimite sesizarea domnului Bulumac spre rezolvare tocmai la APAPS, adică exact instituţiei care realizase privatizarea, punând-o să se controleze singură!

În martie 2003, Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii, în baza documentaţiei inginerului, o trimite la PNA, susţinând că se impune analiza "privatizării frauduloase" a companiei "Alro", atât pe aspectele legate de modalitatea de vânzare, cât şi pe obligaţia cumpărătorului să majoreze capitalul social.

PNA nu răspunde adresei, astfel că, după o lună, pe 23 aprilie 2003, Comisia parlamentară revine cu o nouă adresă la PNA, prin care îi solicita să - i comunice modul în care a fost soluţionat memoriul inginerului Bulumac. Presedinţia României trimite şi ea documentaţia la PNA.

De atunci, nimeni din PNA şi, ulterior, DNA nu l-a mai deranjat, vreme de trei ani, pe domnul Bulumac, pentru vreo audiere sau pentru altceva. În toată această perioadă, domnul Bulumac şi-a văzut de treabă inginereşte, vizitându-ne la ziar, şi solicitându-ne diverse date - hotărâri AGA ale societăţii, date privind profiturile companiei sau cum a evoluat preţul aluminiului după privatizare.

Între timp, puterea s-a schimbat, iar la conducerea DNA au ajuns alte persoane.

Abia în vara lui 2006, Florea Bulumac a fost solicitat de DNA. În decembrie 2006, adică la fix patru ani de la plângerea sa, tenacele inginer ne anunţa victorios că a aflat că, pe baza memoriului său, a început urmărirea penală în acest dosar.

În documentaţie, domnia sa arăta, printre altele, ca i-a atras atenţia sefului APAPS, domnului Ovidiu Muşetescu, încă din martie 2002, că potrivit metodelor de calcul unanim recunoscute de producătorii mondiali de aluminiu, preţul de pornire pentru vânzarea pachetului de 54,7% deţinut de stat la "Alro" ar fi trebuit să fie de minim 300 de milioane de dolari:

"Chiar şi numai rezultatele economice din ultimii ani de dinaintea privatizării, când s-a obţinut un profit net de 138 de milioane de dolari (64 de milioane în 2000, 49 de milioane dolari în 2001 şi 25 de milioane de dolari în 2002) demonstrează că acest preţ de pornire era justificat. Am combătut, de asemenea, încercarea domnului Muşetescu de a privatiza "Alro" prin metoda majorării de capital, încercare ticăloasă care ar fi condus la pierderea controlului acestei companii fără ca statul să încaseze vreun cent", spunea atunci domnul Bulumac.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis vineri ministrului Jus-tiţiei, Cătălin Predoiu, cererea pentru declanşarea urmăririi penale împotriva fostului ministru al privatizării, Ovidiu Muşetescu. Cererea preşedinţiei vine în urma solicitării procurorului general al României, Codruţa Kovesi, din luna iulie a acestui an. Procurorii susţin că Ovidiu Muşetescu s-ar face vinovat de abuz în serviciu şi stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea comercială reală a bunurilor aparţinând firmelor la care statul este acţionar.

Întreaga acţiune penală a pornit însă în 2002 de la un fost angajat al uzinei, inginerul Florea Bulumac, retras din activitate la momentul privatizării. Inginerul a fost plimbat ani la rând pe la Parchet, dar a stăruit pentru că a crezut în argumentele sale. Cazul inginerului Bulumac şi al dosarului penal "Alro" a fost relatat pe larg în ziarul Bursa, de-a lungul anilor. Reluăm pe scurt istoria acestei privatizări, aşa cum a fost ea documentată de ziarul Bursa, primul cotidian din România care a demascat "şmenul de la Alro".

Istoria unei privatizări

În loc să negocieze la sânge un preţ cât mai mare pentru cea mai profitabilă companie din portofoliu, reprezentanţii APAPS s-au făcut preş în faţa investitorului - "Marco International" (companie cu acţionariat rusesc, înregistrată în SUA). Iar paguba a fost una uriaşă - sute de milioane de dolari. Specialiştii considerau, în 2001, că pachetul statului la "Alro" valora cel puţin 250 de milioane de dolari, însă în 2002 statul a încasat doar 11 milioane de dolari pentru cedarea controlului în societate.

Responsabilii cu privatizarea "Alro" au apărat mai degrabă interesele investitorilor decât pe cele ale statului în procesul de vânzare a acţiunilor uzinei de aluminiu de la Slatina.

Ofensiva "Marco" pentru preluarea "Alro" a început în primavara anului 2001, când responsabilii APAPS au fost surprinzător de uşor de convinşi că uzina de aluminiu trebuie preluată de un investitor privat prin majorare de capital. Statul urma să piardă controlul asupra societăţii, fără să încaseze niciun leu, căci soluţia agreată cu investitorul era o majorare de capital în valoare de 60 de milioane de dolari, bani care urmau să rămână în capitalul social al societăţii, fără ca vreun leu sa meargă la bugetul statului.

Argumentul şefului APAPS de la acea vreme, Ovidiu Muşetescu, a fost că "Alro" are nevoie urgentă de investiţii şi că preţul aluminiului era în scădere pe bursa de la Londra.

Ziarul "BURSA" este cel care a sesizat primul "şmenul" şi l-a demascat într-un articol faimos, intitulat "Mare şmen la ALRO".

Presa s-a coalizat atunci într-una din cele mai virulente campanii împotriva soluţiei de privatizare aleasă de Guvernul Năstase, arătând că "Alro" şi-ar fi putut susţine lesne planul investiţional din profitul anual, aşa cum o făcuse consecvent până atunci.

Prin urmare, urgenţa unor investiţii era o falsă problemă, dacă nu chiar o manipulare.

Alt argument al oficialilor guvernamentali a fost preţul scăzut al aluminiului de pe pieţele externe. Dacă specialiştii statului ar fi studiat cotaţiile din ultimii 20 de ani, ar fi putut constata că preţul păstra o evoluţie ciclică şi ar mai fi sesizat că scăderea era doar una temporară. Ca dovadă, după anul 2001, preţul aluminiului a crescut aproape continuu.

Pus în faţa opoziţiei presei, a potenţialilor investitori şi a acţionarilor minoritari, Guvernul a amânat privatizarea prin majorare de capital, dar a început să toace mărunt interesele societăţii: ba că profitul se datora subvenţionării de către stat a energiei electrice cumpărate de "Alro", ba că directorii societăţii s-au îmbogăţit pe spinarea companiei. Comportamentul autorităţilor a fost unul sinucigaş, căci regula comerţului iţi impune să nu iţi critici marfa dacă vrei să o vinzi la un preţ bun. Mai ales atunci când nu ai niciun motiv să o critici, ba dimpotrivă.

Investitorii de la "Marco" au schimbat strategia după ce statul a renunţat la majorarea de capital, începând să cumpere masiv acţiuni de pe piaţa de capital şi încercând să scape şi de acţionarii minoritari semnificativi, cumpărându-le acţiunile. Ceea ce face ca în două luni "Marco International" şi "Conef" să deţină aproape 30% (luna iunie 2001) din "Alro".

Brusc este convocată o adunare generală extraordinara la "Alro" în care se propune ca anumite hotarâri ale acţionarilor, importante pentru viaţa societăţii, să fie luate doar cu votul acţionarilor reprezentând două treimi (2/3) din capitalul social.

Pe 23 iulie 2001, Hotărârea AGA aproba ca acele decizii să fie luate însă cu o majoritate de trei pătrimi (3/4), ceea ce-i conferea automat acţionarului "Marco" posibilitatea de a bloca prin vot anumite hotărâri ale AGA .

Acesta a fost momentul care a rupt echilibrul de forţe la "Alro", căci dreptul primit de "Marco" i-a alungat pe ceilalţi investitori, eliminând competiţia. Consecinţa s-a văzut, apoi, un an mai târziu în preţul scăzut acceptat de stat pentru cedarea controlului asupra companiei "Alro", fără să se ţină cont de fluxurile financiare ale societăţii la momentul vânzării acţiunilor. Statul a încasat doar 11 milioane de dolari pentru 10% din companie.

La acel moment, "Alro" avea active circulante nete de 45 de milioane de dolari, adică investitorii îşi amortizau investiţiile şi obţineau şi profit doar din vânzarea stocurilor şi recuperarea creanţelor şi după ce plăteau până şi datoriile societăţii.

Guvernul de atunci nu a impus un preţ care să acopere consistent faptul că prin vânzarea pachetului de 10% nu se înstrăinau doar nişte acţiuni, ci se ceda controlul asupra societăţii. Statul trebuia să cuprindă în preţ şi faptul că, ulterior, urma să fie diluat continuu prin majorări succesive de capital, pentru asigurarea planului investiţional, la care APAPS nu putea participa pentru că îl împiedica legea. Ceea ce s-a şi întâmplat (statul şi-a scăzut participaţia la "Alro" de la 44% la sub 10% fără să mai încaseze vreun leu).

Strategia secretă

Puşi in faţa acumulărilor de acţiuni de pe piaţă, consultanţii APAPS au venit cu propuneri pentru contracararea ofensivei "Marco", încercând să convingă APAPS că acţionarii minoritari ai "Alro" pot fi stimulaţi să nu-şi mai vândă participaţiile. O soluţie la îndemană pentru autorităţi ar fi putut fi atunci suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor societăţii până la finalizarea privatizării. Însă, nu numai că nu s-a întâmplat aşa ceva, dar autorităţile noastre i-au permis companiei "Marco" să lanseze chiar o ofertă publică de cumpărare a acţiunilor din piaţă, înainte de privatizare. În urma ofertei, "Marco" a mai achiziţionat aproximativ 10% din acţiunile "Alro", crescându-şi astfel participaţia la peste 41%.

Ceea ce a făcut ca niciun alt investitor să nu mai fie interesat de "Alro".

De parcă nu ar fi fost de ajuns, pe 17 decembrie 2001, APAPS publica în presă un anunţ pentru vânzarea "Alro", care era, în fapt, o dedicaţie specială pentru consorţiul "Marco - Conef". Pentru ca să participe la privatizare, orice investitor trebuia să facă dovada că, în ultimii cinci ani, comercializase, sub acelaşi nume, aluminiu pe piaţa românească. Ceea ce se potrivea mănuşă consorţiului, mai precis companiei "Conef", controlată tot de "Marco".

Banca Mondială, care monitoriza procesul de privatizare, cere modificarea urgentă a anunţului, astfel că, pe 22 decembrie 2001, anunţul este republicat fără această condiţie favorabilă "Conef". Dar chiar şi fără acest sprijin, consorţiul "Marco - Conef" era într-o poziţie extrem de favorabilă datorită pachetului important de acţiuni pe care reuşise să-l achiziţioneze cu sprijinul tacit al autorităţilor. Iar acest lucru s-a concretizat în preluarea societăţii fără opoziţia unui alt investitor, în aprilie 2003.

Actualul scandal legat de "Alro" poate fi un bun prilej pentru ca autorităţile să publice contractul de privatizare al societăţii, actele adiţionale semnate ulterior, precum şi rapoartele consultanţilor statului post-privatizare.

Poate aşa vom putea şti exact care a fost paguba reală din această privatizare şi cine nu a reprezentat corect interesele statului.

Circulă zvonul că starea de sănătate a domnului Ovidiu Muşetescu este întratât de gravă, încât nu mai poate fi afectat nici de 100 de cercetari penale.

Procurorii susţin că Ovidiu Muşetescu, fost ministru al Privatizarii, s-ar face vinovat de abuz în serviciu şi stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea comercială reală a bunurilor aparţinând firmelor la care statul este acţionar.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Lasa-ti ca nu a fost atat de rau ca MARCO a preluat ALRO .Daca o lua Patriciu actionarii romani nu vedeau nimic (dividende).

    Iar statul roman a aratat ce face cu banii din privatizari.Ii da clientelei politice prin fel de fel de contracte si angajari.Degeaba se obtin preturi bune din privatizari daca banii nu ajung sa-l ajute pe omul de rand.Intrebati micii actionari romani ,pe cine prefera: Pe rusii de la ALRO,sau pe "occidentalii" de la PETROM !? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb