SCANDALUL PE FRANCI ELVEŢIENI DINTRE BĂNCI ŞI ÎMPRUMUTAŢI: Gheţea, ARB: "Noi nu facem presiuni, noi ne spunem punctul de vedere"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 septembrie 2014

Radu Graţian Gheţea: "Impactul transformării condiţiilor de creditare asupra sistemului bancar va fi deosebit de puternic".

Radu Graţian Gheţea: "Impactul transformării condiţiilor de creditare asupra sistemului bancar va fi deosebit de puternic".

"Sistemul bancar este îngrijorat, pentru că sumele pe care băncile le-ar putea pierde nu sunt neglijabile"

"Atunci când vezi ce ţi se poate întâmpla nu te mai grăbeşti să începi creditarea"

Reprezentanţii sistemului bancar nu fac presiuni, ei îşi spun punctul de vedere cu privire la scandalul din piaţa creditelor acordate în franci elveţieni (CHF), a spus, ieri, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

Afirmaţia sa vine în contextul în care, în ultima perioadă, au apărut tot mai multe informaţii potrivit cărora sistemul bancar ar face presiuni "enorme" asupra parlamentarilor pentru ca aceştia din urmă să nu voteze proiectele de lege aflate în dezbatere la Camera Deputaţilor care prevăd conversia în lei a împrumuturilor făcute în franci elveţieni.

Presiunile ar fi făcute atât direct, cât şi prin intermediul Guvernului, Băncii Naţionale a României şi chiar Fondului Monetar Internaţional, după cum spun sursele citate.

Legat de acest subiect, Radu Graţian Gheţea a precizat: "Să ne spunem punctul de vedere într-o ţară democratică nu ne poate opri nimeni. Noi nu facem presiuni, noi ne spunem punctul de vedere. Nu ştiu în ce măsură o asociaţie respectiv 40 de bănci (n.r. prezente pe piaţa din România) pot să facă o presiune mai mare decât cei 500 de aleşi ai poporului, în condiţiile în care dânşii au ultimul cuvânt. Se pune problema prezentării punctului de vedere asupra iniţiativelor, la toate ne spunem punctul de vedere şi nu facem presiuni asupra cuiva din Parlament sau asupra instituţiei. Dar credeţi că foloseşte cuiva ca această ţară să rămână fără un sistem bancar viabil? Eu cred că nu. (...) Problema este «cum o instanţă intervine într-un contract care exprimă dorinţa părţilor»"?

Domnia sa a făcut referire şi la prima decizie irevocabilă pronunţată de o instanţă de la noi potrivit căreia o bancă (Volksbank) a pierdut în faţa unui client, fiind obligată să convertească în lei creditul contractat în franci elveţieni, la cursul din momentul acordării împrumutului cu o majorare de 10%.

În opinia domnului Gheţea, sentinţele judecătoreşti privind transformarea creditelor din CHF în lei la cursul de schimb de la data acordării împrumutului nu ajută deloc la redresarea creditării, impactul modificării condiţiilor de creditare fiind "deosebit de puternic".

"Astfel de interpretări nu sunt de natură să redreseze activitatea de creditare. Atunci când vezi ce ţi se poate întâmpla nu te mai grăbeşti să începi creditarea. La nivelul CEC Bank (n.r. domnul Gheţea este preşedintele CEC Bank) nu avem astfel de probleme, dar în calitate de preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), transmit îngrijorarea sistemului", a declarat şeful ARB.

Potrivit domniei sale, există unele estimări făcute de BNR referitoare la pierderile pe care băncile le-ar suferi dacă ar fi hotărâtă transformarea în lei a tuturor creditelor în CHF, pe care Banca Centrală la va pune la dispoziţia publicului.

Radu Graţian Gheţea a declarat: "Sumele nu sunt neglijabile, impactul transformării condiţiilor de creditare în diversele forme - la cursul de la data acordării creditului, transformarea la solicitarea clientului dintr-o valută în alta decât leul sau transformarea în lei - este deosebit de puternic şi ARB a transmis informaţiile pe care le deţine la Parlament. BNR va face publice datele sau nu, după cum consideră, eu nu-mi pot permite să dau publicităţii astfel de informaţii".

Decizia care a făcut valuri, în aceste zile, atât în media, cât şi în rândul cetăţenilor, a fost adoptată în luna iunie, de Tribunalul de la Galaţi. Pe lângă convertirea creditului în CHF, clientul a mai obţinut şi anularea clauzei de comision de risc, aceasta fiind declarată nulă pe motiv că este abuzivă, precum şi restituirea sumei plătite pentru acoperirea acestui comision.

Pe scurt, soluţia precizează: "Admite recursul. Modifică în tot sentinţa recurată şi în rejudecare: Admite acţiunea şi, în consecinţă, obligă pârâta să convertească în RON creditul acordat reclamantei, la cursul de schimb CHF/RON de la data acordării creditului, curs majorat cu 10%. Constată nulitatea absolută a clauzei privind comisionul de risc, redenumit comision de administrare credit. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 32.017,77 lei, reprezentând contravaloare comision de risc. Irevocabil".

Volksbank a apelat la o cale extraordinară de atac în acest dosar, solicitând revizuirea lui. Pe timpul derulării acestei proceduri este suspendată executarea deciziei.

Decizia pronunţată de instanţa de la Galaţi poate reprezenta un precedent în judecarea celor peste 2.000 de dosare care se află pe rolul justiţiei, având aceeaşi speţă. Acţiunile au fost intentate împotriva mai multor bănci, printre care se numără Volksbank, Raiffeisen, Bancpost, Credit Europe Bank, Piraeus Bank, Millennium Bank.

În această primăvară, Curtea Europeană de Justiţie (CJUE) a dat câştig de cauză în cazul Kasler contra OTP Ungaria. Potrivit deciziei CJUE, dacă până acum unii judecători erau de părere că dosarele care au ca obiect diferenţa de curs valutar din cadrul creditelor în valută nu fac obiectul justiţiei întrucât această diferenţă ar reprezenta parte din preţul creditului, pe viitor instanţele se vor putea pronunţa pe astfel de cazuri, stabilind dacă respectivele clauze contractuale sunt sau nu abuzive.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Ghetea INCA reprezinta o banca de stat, cu tupeu maxim si salariu pe masura. Daca ar fi capitalist pe bani privati, poate as intelege.

    Ultima data cand am auzit de ghetea era anchetat de parlamentari ptr credutul ioanei basescu.noroc ca se mai misca treaba cu creditarea,nu,dle ghetea?acum are tuoeu sa lege viitoarele credite de probl francilor elvetieni...santaj pe fata

    stimate domnule Ghetea,

    totusi a existat o perioada in care am considerat ca aveti personalitate. Pe de alta parte nu fiti suparat, noi BRUTELE va intelegem foarte bine si nu o sa ne suparam, insa probabil imi dati dreptate si nu va luati dupa Ziarul Financiar care scria ca in 1982 Romania a intrat in DEFAULT. Eu , ca un bour mioritic sunt increzator ca la fel ca si in trecut brutele isi vor plati intotdeauna datoriile pe care le au :-)  

    Suntem in dictatura magistratilor; deaia isi poate permite un judecator sa schimbe vointa /intelegerea partilor dintr-un contract. 

    1. Magistratii sunt ultima instanta care poate indrepta nedreptatile. Se numeste Stat de Drept. In lume exista si alte modele, insa noi il preferam pe acesta.

    Sa va fie rusine d-nule Ghetea, mii de romani si-au perdut casele

    Discutia din parlament o incercare pentru o noua masura populista.

    Cine a luat un credit in valuta (euro, chf, $) si-a asumat un risc. Eu am luat credit in Euro la un curs 33.6 Ron- 1 Euro. Cu toate acestea mi se pare aberant ca legea sa o blige o banca sa imi platesc creditul la cursul de atunci. Fiecare dintre noi am fost constienti de riscurile asumate. Ma gandesc ca pe acelasi principiu ar putea bancile sa le spuna celor care au depozite in valuta... "la retragere primiti banii inapoi la cursul la care i-ati depus"  

    Cine a facut un credit in Franci a fost lacom si si-a asumat un risc valutar iar acum trebuie sa suporte consecinta deciziilor luate.

    1. In principiu ai dreaptate, insa daca privim la ce fac bancile mama in tarile de origine, vom vedea cum variatia cursului este muult sub 1%. La o variatie de 20-50%, cum s-a intamplat la noi, bunul simt imi spune ca nu vad diferenta intre hotia tiganului cu "alba- neagra" si smecheria bancherului.

      Am I right? 

      La vremea când am făcut inprumutul, am fost insistent sfătuiți să folosim creditul CHF.

      Când cusul a luat-o razna, a fost imposibil să îl convertim în Euro, sau lei.  

      Banca tot ar fi avut câștig, dar nu ne-ar fi jupuit de vii.

      Nu toți au făcut împrumut pentru o limuzină, sau vilă cu 12 camere!  

      Oamenii nu au fost constienti de riscurile asumate, dupa cum contractul de credit nu este rezultatul negocierii si stabilirii vointei partilor. In Romania, bancile si-au permis sa impuna contracte "Take it orLive it" prin niste functionari bancari invatati si motivati sa insele in fata unor clienti creduli. Macar sa avem noi implementate toate directivele de protejare a consumatorilor de servicii bancare, macar sa nu mai ceara derogari alde Isarescu&Ghetea. Nu este nici o diferenta intre comunistii ticalosi care impuneau o despagubire pentru o proprietate nationalizata si urmasii lor (Ghetea&co) care impun vanzarea unui credit in conditii de forta. In al doilea rand, mi se pare absurd sa protejam banci straine care si asa fac abuzuri. Imi este egal daca ERSTE da faliment si e cumparata de Rusi, Chinezi, Japonezi sau martieni. Locul dupa falimentul lui ERSTE va fi ocupat imediat atata timp cat economia este solvabila. Daca economia nu mai e solvabila nici nevoie de ERSTE nu este.

      Cosmin,esti un aberant.lacomie nu inseamna sa vrei sa stai in casa ta de 60m2 .lacomia e la banci care la un credit de 60.000 de franci iau inapoi 140.000.ori esti bancher,ori habar nu ai pe ce lume te afli.ori ambele.mai bine citesti niste ziare de cancan,ca economic esti depasit

      Cine anume v-a sfatuit? Eu cand am luat creditul am analizat 11 oferte de la diverse banci. Intr-un final am ales credit in euro desi rata era mai mare decat cea in franci. Insa riscul de a face un credit in CHF m-a facut sa aleg varianta mai scumpa si nu sa fac o "combinatie" cum m-a sfatuiau diversi cunoscuti care nu stiau ce contine un contract.

      Eu unul am cerut sa se inlature 2 clauze din contract si s-au inalturat la cererea mea. Am simtit ca pot negocia si nu am fost nevoit sa semez in orb. Nu sunt avocat insa am facut ceea ce trebuie facut atunci cand semnezi un act. Citesti cu atentie si cand am gasit termeni ce nu i-am inteles am clarificat. Banca (nu ii dau numele sa nu se considere reclama) mi-a oferit un contract transparent si metoda de calcua rateil foarte clara.  

      Scuza necitirii contractelor ca a fost oferta take it or leave it nu ar trebui sa functioneze in justitie pentru ca exista posibilitatea de a alege banca.  

      Si la mine valoarea de cumparare a apartamentului ~115.00 Euro platiti in 2008 a scazut cu peste 50% insa nu pot spune ca banca are o vina.

      Da, sunt complet de acord ca toti avem dreptul legal de a renegocia contractul si acest lucru este posibil. Consider ca orice banca prefera sa renegocieze decat sa treaca aiba un credit trecut la neperofrmante. 

    Familia mea este victimă acestui tip de împrumut pe care banca l-a recomandat insistent, ca și privilegiu pentru relația buna pe care am avut-o.

    Cu împrumutul în CHF, am cumpărat un sediu de grădiniță, exact înainte de prăbușirea economiei mondiale.  

    În prezent, valoarea de piață a imobilului a scăzut cu 60%, în timp ce noi avem de plătit sume care sunt cel puțin triple decât valoarea de cumpărare.  

    VALOAREA DE CUMPĂRARE!  

    Este cumplit, așa că aștept o soluție măcar pentru ratele de achitat.

    O cale de mijloc, prin care să simțim că suntem și noi, clienții protejați, ar fi mai mult decât decentă.  

    Cica "nu ajută deloc la redresarea creditării". Pai ce treaba are instanta de judecata cu redresarea: jobul ei este doar sa faca dreptate. Cat despre redresare ... de multa vreme subiectul a ramas doar un babau, principalul client fiindu-le statul.

    1. Micii afaceriști au nevoie de bani, dar în situația actuală, nimeni nu mai riscă să se împrumute. Mai bine renunță. Aici e marea problemă. Renunță, dau afară angajații, nu mai produc, cer ajutor social...

      Aici duce lăcomia băncilor!  

    Mii de clienti au facut aceste credite la recomandarea expresa a functionarilor bancari care le-au recomandat ca fiind credite sigure si avantajoase si cu indiferenta "sfantilor" de la BNR care au avizat iesirea pe piata a acestor credite. Sa dea Dumnezeu ca bancherii sa plateasa de zece ori mai mult decat nenorocirile pe care le-au avut de suportat clientii, impreuna cu cei care ar fi putut inpiedica accesul pe piata a acestor credite si nu au facut-o, cum ar fi si "sfintii" Isarescu si Ghetea.

    De ce ati publicat opinia unei singure parti?jurnalistic,ar fi fost corect sa prezentati si pctul de vedere al partii care sustine opusul

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb