Scandalul pensiilor, tranşat de Curtea Constituţională

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 22 septembrie 2010

Scandalul pensiilor, tranşat de Curtea Constituţională

PSD şi PNL contestă Legea pensiilor la CCR după ce plenul Camerei Deputaţilor a respins solicitarea de reluare a votului

Roberta Anastase a acuzat PSD că a şantajat PDL, solicitând 127 miliarde lei pentru un vot favorabil

Plângere penală împotriva lui Anastase şi Voinescu

Curtea Constituţională a României (CCR) urmează să se pronunţe asupra constituţionalităţii Legii pensiilor. Partidele de opoziţie au anunţat că vor depune contestaţii la CCR, PNL solicitând chiar reluarea votului asupra legii în următoarea sesiune parlamentară.

Decizia partidelor de opoziţie de a contesta actul normativ vine după ce plenul Camerei Deputaţilor a res-pins, ieri, propunerea opoziţiei de reluare a votului. Pentru reluarea votului s-au pronunţat doar 33 de deputaţi, iar împotriva 158. În plus, au fost opt abţineri.

Democrat liberalii au declarat, prin vocea liderului de grup Mircea Toader, că nu au fost de acord cu reluarea votului la Legea pensiilor întrucât "s-ar fi creat un precedent periculos": "Am mai avut două situaţii de acest tip: cu legea Sidex şi cu legea camerelor de comerţ, unde nu am acceptat să reluăm votul. Este un precedent periculos, putem să ne uităm cu 5-10-15 ani în urmă la un televizor şi vedem că cineva n-a votat, să anulăm legi".

Decizia plenului vine după ce, cu doar o zi înainte, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor se pronunţase pentru repetarea votului, la cererea parlamentarilor opoziţiei. Deputaţii PSD+PC şi cei ai PNL au reclamat că la votul de săptămâna trecută asupra Legii pensiilor, în sală au fost doar 80 de parlamentari şi că preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a numărat 170.

Scandalul a pornit după ce parlamentarii puterii nu au fost de acord cu amendamentul care prevede stabilirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, iar parlamentarii opoziţiei au părăsit sala de şedinţe.

Anastase către parlamentarii opoziţiei: "Pentru bani i-aţi trădat pe români. Ruşine să vă fie!"

Şedinţa plenului a fost una care a decurs anevoios şi a fost presărată de acuze între părţi.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, i-a acuzat pe deputaţii social-democraţi de "şantaj ordinar", susţinând că aceştia au solicitat 127 de miliarde de lei pentru un vot favorabil asupra legii.

Potrivit Agerpres, Roberta Anas-tase a declarat: "Era dreptul dumnea-voastră de a sta în plen şi de a nu vota legea, dar nu aţi făcut-o. Între timp, am şi aflat şi de ce nu aţi făcut-o. Românii trebuie să ştie că aţi cerut PDL-ului bani. Pentru bani i-aţi trădat. Haideţi să discutăm cu cărţile pe faţă: 127 de miliarde a costat fuga PSD-ului pentru a nu vota punctul de pensie, dragi colegi. Spuneţi pensionarilor de ce i-aţi vândut. Eraţi 95 de parlamentari în grupul PSD, dacă noi eram 80 aţi fi putut să ne înfrângeţi la vot. N-aţi făcut-o pentru că aţi cerut bani pentru votul vostru, despre asta este vorba!".

După ce parlamentarii opoziţiei i-au cerut demisia, Roberta Anastase a declarat: "N-am acceptat acest şantaj ordinar, nu-l vom accepta niciodată, iar dumneavoastră trebuie să înţelegeţi că în ţara asta este nevoie de democraţie. Dacă cineva trebuie să-şi dea demisia, dumneavoastră sunteţi în această situaţie. Ruşine să vă fie!".

Ponta către Anastase: "Sunteţi un inculpat care va plăti când va exista justiţie în România!"

În replică, Victor Ponta, preşedintele PSD, a declarat că Roberta Anastase a dat dovadă de o prestaţie jalnică şi i-a transmis democrat-liberalei că pentru el, ea reprezintă "un inculpat care va plăti în momentul în care va exista justiţie în România".

Victor Ponta a declarat: "Mă bucur, vâzându-vă prestaţia jalnică de astăzi (n.r. marţi), că nu v-aţi dat demisia din funcţie, aţi fi dat dovadă că mai există o urmă de onoare şi de ruşine şi i-aţi fi păcălit încă o dată pe oameni. Nu aveţi nici onoare, nici ruşine, sunteţi nişte hoţi".

Declaraţia lui Ponta vine în contextul în care PSD a depus o plângere penală împotria Robertei Anastase, dar şi împotriva secretarului forului legislativ, Sever Voinescu. Cei doi sunt acuzaţi de PSD de abuz în serviciu pentru modalitatea de vot pe Legea pensiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb