Versul din poezia "La steaua", scrisă de Mihai Eminescu se potriveşte perfect situaţiei din aceste zile în care tot mai multe surse declară agenţiilor de ştiri că Guvernul Dăncilă ar urma să adopte o ordonanţă de urgenţă privind amnistia unor fapte penale şi graţierea unor persoane condamnate pentru anumite infracţiuni, printre care s-ar număra abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu şi alte fapte de corupţie sau în legătură cu corupţia.
În urmă cu două zile, scenariul adoptării unui astfel de act normativ după modelul OUG 13 a fost publicat de site-ul g4media.ro, care cita surse din interiorul guvernului şi din rândul PSD.
Informaţia venită pe surse, odată aruncată pe piaţă, a iscat un val de reacţii din partea clasei politice, a opoziţiei parlamentare şi societăţii civile. Rând pe rând, Ludovic Orban (PNL), Dan Barna (USR), Eugen Tomac (PMP), europarlamentarii Siegfried Mureşan şi Monica Macovei au declarat că adoptarea unei asemenea ordonanţe ar scoate ţara noastră din regulile statului de drept prevăzute de Uniunea Europeană.
De partea cealaltă, liderii coaliţiei parlamentare şi guvernamentale PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au spus că informaţia privind aprobarea unei astfel de OUG sunt simple zvonuri şi că nu au la bază niciun fundament real. În sprijinul lor a venit şi ministrul justiţiei Tudorel Toader care a declarat că pe circuitul de avizare legislativă nu se află niciun astfel de act normativ.
În febra declaraţiilor a intrat şi Forumului Judecătorilor din România care a întocmit o opinie în mai multe puncte în care critică adoptarea unei astfel de ordonanţe. În acelaşi context societatea civilă s-a mobilizat şi, în mai multe oraşe ale ţării, inclusiv în Bucureşti, au apărut panouri şi bannere publicitare anti-OUG, anti-PSD şi anti-Liviu Dragnea.
Scenariul s-a dovedit a nu fi real în şedinţa de ieri a Executivului, unde la secţiunea ordonanţe de urgenţă a fost votat un proiect prin care a fost completat art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 66/2017 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării, dezvoltării-inovării şi producerii de mijloace imunoprofilactice, terapeutice şi antidoturi, în vederea asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei.
Cu toate acestea, se pare că umbra OUG 13 nu s-a ridicat încă de deasupra României, pentru că sursele citate de mai multe site-uri de ştiri susţin că actul normativ privind amnistia şi dezincriminarea ar urma să fie adoptat în şedinţa de guvern de joi, 19 iulie, deoarece, din sursele media, Liviu Dragnea aşa cere şi aşa le-a impus membrilor PSD, ca să nu îi considere laşi, pentru că liderul social-democrat are nevoie de impunitate în faţa recentei decizii de condamnare la închisoare cu executare timp de 3 ani şi 6 luni pronunţată de instanţa de fond de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Scenariul privind eventuala aprobare a unei OUG este întreţinut şi de Administraţia Prezidenţială care a anunţat că, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu premierul Viorica Dăncilă, pe care a convocat-o la Palatul Cotroceni, pentru a-i spune dacă guvernul pe care îl conduce are de gând să adopte sau nu un astfel de act normativ.
Rămâne de văzut cum se vor des-făşura evenimentele, pentru că orice este posibil. În ianuarie 2017, Klaus Iohannis a participat la o şedinţă de guvern unde trebuia să fie inclusă pe ordinea de zi şi OUG 13, dar a avut surpriza neplăcută ca aceasta să nu se afle în dezbaterea cabinetului Grindeanu, pentru că social-democraţii au amânat adoptarea ei pentru seara zilei de 31 ianuarie 2017.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2018, 11:51)
Versurile din La steaua se potrivesc de minune si "suspendarii" presedintelui.