Schengen or not Schengen?

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 11 martie 2013

Cristian Pîrvulescu

Problema extinderii spaţiului Schengen spre est este un examen crucial pentru Uniunea Europeană într-un moment în care valorile europene nu sunt la mare preţ. Dar, ca de obicei, centraţi doar pe problemele româneşti, am ratat, şi de data aceasta, o dezbatere despre viitorul Europei. Căci problema spaţiului Schengen nu priveşte doar Româ­nia sau Bulgaria, ci întrea­ga Europă. Iar inventarea unor criterii aleatorii pentru a împiedica aderarea celor două state la spaţiul Schengen arată cât de mult a transformat deja criza economică ideea europeană. Când personaje precum Hans-Peter Friedrich, membru al Uniunii Creştin Sociale bavareze (CSU), aripa conservatoare a creştin-democraţiei germane, ajung să influenţeze politicile unui stat al cărui rol a fost şi rămâne esenţial în constituirea Uniunii Europene, ceva nu mai merge în Europa.

Personajul în discuţie, Hans-Peter Friedrich, nu este la prima afirmaţie controversată. Numit minis­tru federal de interne în martie 2011 - în contextul remanierii produse de demisia, ca urmare a scandalului plagiatului tezei de doctorat a ministrului apărării, tot membru CSU, Karl-Theodor zu Guttenberg - Hans-Peter Friedrich a făcut de la început o declaraţie voit extremistă: "Nimic în istorie nu demonstrează că islamul ar aparţine Germaniei". Printr-o astfel de poziţie, politicianul bavarez a pus dintru-început coaliţia negru-galbenă (CDU-CSU-FDP) într-o situaţie dificilă.

Atunci, în martie 2011 această afirmaţie, nu doar extremistă şi xenofobă, dar şi vădit provocatoare, a fost criticată chiar de fostul preşedinte Christian Wulff (CDU), care declara că "islamul este o parte din Germania". Într-o astfel de situaţie tensionată, Angela Merkel a preferat să vorbească prin intermediul lui Steffen Seibert, purtătorul său de cuvânt, care a încercat să minimizeze dezacordul, afirmând că "odată cu trecerea timpului, islamul a devenit o parte a Germaniei". Nu e de mirare că Hans-Peter Friedrich s-a simţit protejat. Iar declaraţiile sale din "Der Spigel", de la începutul lunii martie 2013, trebuie privite în acest context. De alt­fel, acum, în martie 2013, reacţia critică ce a venit atât din partea unor colegi de coaliţie (cum au făcut-o într-un interviu în "Der Spigel" Gunther Krichbaum, membru al Uniunii Creştin Democrate (CDU) şi preşedinte al comisiei pentru afaceri europene a Bundestagului sau Gisela Pilt, vicelidera grupului liberal din Bundes­tag), dar şi, mult mai prompt, din partea opoziţiei social democrate, nu a fost la fel de puternică precum în 2011. Contextul electoral german contează, iar cel bavarez de asemenea, deoarece pentru a fi reprezentată în Bundestag CSU bavarez ar trebui să atingă pragul de 5% la nivel federal, ceea ce nu este, mai ales în condiţiile modificărilor la sistemul electoral german, atât de sigur. Până acum, CSU profita de un efect pervers al sistemului electoral german pe care Curtea Constituţională de la Karlsruhe l-a declarat neconstituţional în 2008 pentru ca mai apoi, în vara lui 2012 să declare neconstituţională legea prin care se încerca modificarea acestui defect. Aşa că, pentru Hans-Peter Friedrich, votul alegătorilor populişti şi xenofobi din Bavaria este esenţial pentru a mai avea acces în Bundestag. Iar pentru Angela Merkel, o victorie a CSU în alegerile legislative din septembrie, fără prezenţa aliatului bavarez în Bundestag, ar fi echivalentă cu o înfrângere.

Întreaga spirală a declaraţiilor, începând cu cea a ministrului de interne germen în "Der Spigel", continuând cu cea a ministrului de externe român Titus Corlăţean, iar mai apoi cu atacurile lansate de Traian Băsescu şi contraatacurile lui Victor Ponta, continuând cu restul luărilor de poziţie şi a comentariilor, întăreşte ideea că jocul politic, chiar când subiectele sunt europene, este doar naţional. Dar aderarea la spaţiul Schengen vorbeşte mai mult despre Europa decât despre România sau Bulgaria.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Daca Europa nu integreaza Rromii nu putem vorbi de un spatiu Schengen. Romania trebuie sa aloce fonduri pentru Strategia imbunatatita privind integrarea rromilor.

    1. Ce este cu chestia asta, cu rromii, eu sunt tzigan si am vazut ce au facut astia in Europa, huo...

      Aplicati scurt legea pentru infractiunile pe care asa zisii rromi -de fapt cetateni ca toti ceilalti le fac si atunci veti vedea o foarte buna integrare

    Cand un personaj ca domnul Cristian Parvulescu ajunge sa aiba un cuvant de spus in privinta politicii Romaniei, sfatuindu-l pe Căcărău, este clar ca ceva nu merge aici, pe plaiurile dambovitene!

    Gasirea unor, asa zise, noi criterii (care n-au fost niciodata necunoscute oficialilor romani: statul de drept, autonomia justitiei) este, din partea domnului consilier, cea mai buna dovada ca este in mod absolut inregimentat politic de partea USL-ului, care nu ne mai vrea in Europa, acolo unde s-ar putea sa dai socoteala de ceea ce ai facut. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb