Schimbarea acţionariatului OTE conferă mai mare atractivitate pentru listarea "Romtelecom"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iunie 2008

Schimbarea acţionariatului OTE conferă mai mare atractivitate pentru listarea "Romtelecom"

Intrarea "Deutsche Telekom", cel mai mare operator telecom din Europa, în acţionariatul OTE, acţionarul majoritar al "Romtelecom", nu va avea efecte negative asupra lis­tării operatorului autohton la bursă, potrivit avocaţilor de la "Boştină şi Asociaţii", casa de avocatură selectată pentru alegerea consultantului procedurii de listare.

"Vânzarea unei participaţii din OTE către Deutsche Telekom nu ar trebui să afecteze procedura de listare a Romtelecom, proces prin care statul român îşi vinde pachetul de acţiuni deţinut", ne-a declarat Cristi Costea, Avocat Asociat la "Boştină şi Asociaţii". Domnia sa a adăugat: "Listarea la bursă este considerată de mulţi drept cea mai transparentă modalitate de privatizare. Acest proces a fost - practic - demarat încă din anul 2005, actuala etapă a listării făcând parte - în esenţă - din procedura de privatizare a acestei companii. În ceea ce priveşte tranzacţia OTE - Deutsche Telekom, din contră, cooptarea unui operator de talia şi reputaţia Deutsche Telekom în acţionariatul OTE este de natură să confere o şi mai mare atractivitate pentru investitori".

Parlamentul grec a aprobat, ieri, vânzarea a 3% din grupul de telecomunicaţii OTE către Deutsche Telekom AG, punând capăt unei lungi căutări pentru un partener strategic.

Investiţia Deutsche Telekom în OTE este structurată după cum urmează: oeratorul german a cumpărat de la Marfin Investment Group (MIG) aproximativ 20% din OTE, la preţul de 26 euro pe acţiune, în schimbul sumei de 2,55 miliarde euro.

În termenii acordului cu guvernul grec, Deutsche Telekom îşi va majora participaţia la 25% plus un vot, prin achiziţionarea a 3% de la statul grec, la preţul de 29 euro/acţiune, în schimbul sumei de la 0,43 miliarde euro, şi a încă 2% de pe piaţă.

Pe baza preţului curent al titlurilor OTE, rezultă un preţ total de 3,2 miliarde euro pentru întreaga participaţie de 25%, plus un vot, a Deutsche Telekom.

Împreună, Deutsche Telekom şi statul grec vor controla 50% plus două voturi din OTE, la finalizarea tuturor tranzacţiilor.

La Romtelecom, OTE controlează o participaţie de 54,01%, iar statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor, 45,99%.

Deutsche Telekom furnizează servicii de telefonie fixă şi acces la internet în Germania, Ungaria, Slovacia, Croaţia, Macedonia, Austria şi Elveţia. Serviciile de telefonie mobilă ale grupului german, furnizate sub brandul T-Mobile, sunt disponibile în SUA, Marea Britanie, Olanda, Germania, Austria, Cehia, Ungaria, Croaţia, Slovacia, Macedonia şi Muntenegru.

Capitalul social al "Deutsche Telekom" este de 11,16 miliarde euro, din care 51% este controlat de investitori instituţionali, 15% de republica federală, 17% de către "KfW Bankengruppe", iar restul de alţi acţionari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb