Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a fost debarcat din funcţie, pe motiv că a atins vîrsta de pensionare. Începînd cu săptămîna viitoare, cea mai importantă funcţie din sistemul judiciar va fi ocupată de unul dintre magistraţii agreaţi de putere, care deţine şi majoritatea în cadrul ÎCCJ şi a Consiliului Superior al Magistraturii.
Paul Florea a fost numit în funcţia amintită, în 1998, de preşedintele Emil Constantinescu, fapt care nu a fost pe placul actualei puteri. PSD dorea în această funcţie o persoană supusă, astfel că i-a oferit lui Paul Florea chiar şi un post de ambasador, gîndind că va scăpa de "omul opoziţiei". Animozităţile dintre Paul Florea şi actuala administraţie sînt destul de vechi, domnia sa fiind unul dintre magistraţii care susţineau, în 1996, că Ion Iliescu nu mai poate candida la funcţia de preşedinte, întrucît îşi exercitase deja cele două mandate permise prin lege.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins, ieri, cererea lui Paul Florea de a-şi duce mandatul pînă la sfîrşit, chiar dacă a împlinit vîrsta de pensionare (70 de ani). Mandatul lui Paul Florea ar fi trebuit să expire în 2006, însă CSM a invocat noua Constituţie, care interzice judecătorilor să îşi ducă mandatul pînă la final, dacă au împlinit vîrsta de pensionare.
Viziunile critice ale lui Paul Florea la adresa actualei puteri şi autoritatea funcţiei ocupate l-au transformat pe magistrat într-unul dintre cei mai incomozi oameni pentru PSD. Merită amintit doar cazul arestării judecătoarei Andreea Ciucă. La momentul respectiv, Paul Florea a acuzat lipsa de independenţă a procurorilor care au dispus arestarea Andreei Ciucă şi a insinuat că politicul este implicat în acest proces. De altfel, argumentul său, preluat din legislaţia europeană, a fost asimilat de Parlament la modificarea Codului Penal, în sensul că doar un judecător (care este independent) poate dispune percheziţionarea sau arestarea unei persoane. Paul Florea a pledat şi pentru inamovibilitatea magistraţilor de la Curtea Supremă de Justiţie (astăzi ÎCCJ), adică numirea acestora pe viaţă. Fostul preşedinte al ÎCCJ considera că limitarea mandatului magistraţilor îi face pe aceştia dependenţi de factorul politic şi influenţează deciziile lor, opunîndu-se cu obstinaţie hărţuielilor judecătorilor de către puterea politică. Paul Florea a fost unul dintre cei care au cerut eliminarea procedurii recursului în anulare în procesele civile (promovat de procurorul general), cale de atac ce a dus la pierderea de către România a numeroase procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.