Schimbările fiscale frecvente afectează IMM-urile

A.D.
Comunicate de presă / 4 decembrie

Schimbările fiscale frecvente afectează IMM-urile

Anul 2024 a fost marcat de instabilitate legislativă în ţara noastră, cu schimbări fiscale frecvente, generând incertitudine pentru IMM-uri, potrivit comunicatului remis redacţiei. Acest climat a făcut ca antreprenorii să fie reticenţi în a investi, ceea ce ar putea afecta economia ţării, avertizează NextUp, companie de software specializată în implementarea modificărilor fiscale.

Având în vedere majorările de impozite şi noile reglementări, anul 2025 ar putea aduce aceleaşi provocări şi nesiguranţe pentru IMM-uri. Lipsa unei digitalizări eficiente şi a unei comunicări transparente din partea autorităţilor în 2024 a demotivat antreprenorii să investească resursele financiare, timpul şi energia în dezvoltarea afacerilor lor.

"Din cauza instalabilităţii legislative, a schimbărilor fiscale care au loc constat, a încetinit dorinţa antreprenorilor de a investi în afacerile lor, neştiind la ce să se aştepte mai departe. Spre exemplu, la o analiză simplă pe site-ul ANAF, vedem că în 2024 au fost făcute 178 de modificări

fiscale până la final de noiembrie, deci aproximativ o schimbare fiscală la două zile, schimbări cu care mediul de afaceri trebuie să se lupte pentru că apar în mod imprevizibil. În tot acest tumult, pentru că nu ştiu la ce să se mai aştepte, multe firme îşi temperează investiţiile, deşi ar avea nevoie pentru a-şi asigura stabilitatea şi creşterea. Antreprenorii care au conştientizat că trebuie să prevină şi să îşi protejeze afacerile s-au pregătit din timp alegând să digitalizeze procese de business şi să automatizeze o parte din muncă atât pentru a ţine costurile sub control, cât şi pentru a declara corect la ANAF în vederea evitării amenzilor. Digitalizarea a devenit o necesitate, nu doar un avantaj competitiv. IMM-urile au nevoie de soluţii integrate care să le ajute să se adapteze rapid la schimbările legislative, să automatizeze raportările către ANAF, cum sunt e-Factura şi SAF-T, şi să reducă riscurile administrative. În lipsa acestor instrumente, companiile se confruntă cu un risc crescut de penalizări şi dificultăţi operaţionale", declară Roxana Epure, Managing Partner NextUp, furnizor de soluţii software pentru peste 6.000 de IMM-uri.

În contextul incertitudinilor fiscale din 2024, NextUp a echipat cu 50% mai multe afaceri decât anul precedent, IMM-uri care au solicitat soluţii software moderne pentru gestionarea eficientă a afacerilor şi transmiterea datelor către ANAF. Cererea pentru ERP-uri a crescut semnificativ, aceste soluţii automatizând procesele de business, simplificând operaţiunile e-Factura şi SAF-T, şi fiind actualizate constant în funcţie de modificările fiscale anunţate de autorităţi.

În acest climat de incertitudine, firmele trebuie să adopte soluţii pentru a rămâne competitive şi conforme fiscal. Într-o perioadă marcată de schimbări frecvente, digitalizarea nu mai este doar o opţiune strategică, ci o măsură esenţială pentru supravieţuire şi creştere. Companiile care integrează tehnologia acum vor fi cele care se vor adapta mai rapid la schimbări şi vor rămâne competitive pe termen lung.

"Mediul de afaceri nu mai vrea surprize care le impactează direct cheltuielile, ci are nevoie de stabilitate legislativă. Oficialii trebuie să înţeleagă că antreprenorii au nevoie de predictibilitate. Pe asta ar trebui să fie focusul lor. Au fost anunţate deja noi măsuri fiscale, dar nu ştim care sunt. Ştim că urmează creşteri de impozite şi taxe, schimbări care afectează IMM-urile, dar nu ştim care şi nu cunoaştem nici impactul pe bugete. Sigur, un minim de predictibilitate ei pot avea, în curtea proprie, prin sisteme integrate de partea lor, cu ajutorul cărora îşi vor automatiza fluxul de lucru astfel încât să nu muncească dublu şi să cheltuie minim pentru a rezolva cerinţele impuse de instituţiile statului. În 2025, ne aşteptăm ca antreprenorii să înţeleagă şi mai bine că fără digitalizare, fără sisteme integrate şi automatizare, afacerile lor nu pot face faţă birocraţiei şi cerinţelor tot mai complexe venite din partea statului. Cum statul român se digitalizează lent, mediul privat se vede obligat să compenseze această lipsă de eficienţă prin soluţii proprii prin care să transmită corect datele necesare către ANAF şi să se protejeze astfel de amenzi", adaugă Roxana Epure, Managing Partner NextUp.

NextUp este dezvoltatorul unui software ERP care ajută antreprenorii să economisească timp cu birocraţia, oferindu-le indicatori predictibili în timp real. Acesta le permite să ia decizii informate pentru afacerea lor, bazate pe date precise şi actualizate.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0043
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.7351

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb