SCHIMBUL DE ACŢIUNI CU COMCM CĂTRE FERCALĂ ASF a respins oferta inedită de răscumpărare a SIF Transilvania

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iulie 2019

ASF a respins oferta inedită de răscumpărare a SIF Transilvania

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a respins, ieri, documentul de ofertă publică de cumpărare de acţiuni a SIF Transilvania (SIF3), ce privea un schimb atipic de acţiuni prin care se ceda un pachet de 56,72% de titluri deţinut de societatea de investiţii financiare la Comcm Constanţa (CMCM), potrivit unui raport al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Respingerea a venit în condiţiile în care SIF3 trebuia să finalizeze programul de răscumpărare aprobat de acţionari până în data de 19 iulie, potrivit deciziei acestora de acum patru luni şi jumătate, din data de 6 martie 2019, iar intermediarul ofertei ar fi transmis documente pentru completarea prospectului şi aprobare către ASF în tocmai la mai bine de trei luni de la votul acţionarilor, în 18 iunie, 2 iulie şi 8 iulie, ultimele documente fiind transmise aşadar reglementatorului cu doar 11 zile înainte de termenul limită de închidere a ofertei.

ASF arată în motivare că perioada minimă de derulare a ofertei publice de cumpărare este de 10 zile lucrătoare, aceasta putând fi iniţiată după cel puţin trei zile lucrătoare de la data publicării anunţului de ofertă de unde "rezultă că oferta publică de cumpărare nu mai poate fi finalizată în termenul impus prin hotărârea AGEA SIF Transilvania din data de 6 martie 2019".

În contextul în care programul nu a fost respins pe fond, ci mai degrabă pe argumentul ieşirii din calendarul operaţiunii, programul atipic de răscumpărare încă are potenţialul să reapară şi să deschidă aşadar posibilitatea altor schimburi similare de acţiuni şi active pe bursă.

Totodată, se mai menţionează: "În cadrul documentaţiei depuse la ASF a fost precizată pentru oferta publică condiţia de încheiere cu succes totul sau nimic, condiţie rezolutorie de natură să facă oferta publică revocabilă, ceea ce contravine prevederilor art. 54 alin. (3) din Regulamentul nr. 5/2018 privind irevocabilitatea unei oferte publice de cumpărare. Totodată, această condiţie este incompatibilă cu regulile locului de tranzacţionare pe care sunt tranzacţionate acţiunile emitentului SIF3 (Codul BVB) specifice ofertelor publice de cumpărare".

În 30 mai, Tribunalul Braşov a respins cererea formulată de acţionarul Victoria Cucinschi, care căuta suspendarea hotărârii AGEA din luna martie a acestui an, ce aproba demararea programului.

Începând cu 3 iunie, titlurile Comcm au reintrat la tranzacţionare la BVB după aproape cinci ani de sus­pendare, ca urmare a deciziei ASF, care a constatat că, în prezent, nu mai există motivele care au dus la suspendarea titlurilor CMCM în 2014, respectiv conflictul dintre acţionarul majoritar al companiei SIF Transilvania şi grupul format în jurul lui Constantin Frăţilă.

De altfel, programul de răscumpărări atipic a stârnit suspiciuni în piaţă că are drept scop scoaterea din acţionariatul SIF3 a fostului arbitru de fotbal Constantin Frăţilă, acesta fiind numit director general la Comcm la finalul lunii ianuarie.

SIF Transilvania are o deţinere de 56,73% din Comcm, în timp ce grupul format în jurul lui Constantin Frăţilă, ce a fost numit în ianuarie 2019 la conducerea companiei, are 41,67% din capitalul emitentului din Constanţa.

Se elimină paragraful doi, paragraful trei se modifică notând faptul că respingerea a survenit pe fondul ieşirii din calendarul operaţiunii şi se adaugă paragraful patru.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Tangoul celor 2 s-a terminat prost pentru Fercala. In nici un caz nu se poate spune, asa cum insinuati in articol ca ASF l-a scos pe Fercala din calendarul operatiunii, cand documentul de oferta a fost depus in 18.06, iar ASF are 30 de zile sa se pronunte de la ultima completare a prospectului, care a avut loc in 08.07... asa ca nu il mai scuzati pe fercalez.... e OUT din vina lui. Nu a foat in stare sa duca la capat hotararea actionarilor... mai mult propunerea programului a fost exclusiv a directoratuui SIF, care nu cunoaste legislatie aferenta ofertelor, dupa cum rezulta din motivarea respingerii prospectului... 2 esecuri la rand pentru Fercala !

    1. As face observatia ca "legislatia" aferenta ofertelor e un regulament ASF in care au trecut o serie de ineptii si pe care il interpereteaza cum vor. Nu s-a nascut inca specialist care sa cunoasca "legislatia" secundara a ASF , din simplu motiv ca ea se citeste dupa cum au ei chef.

      Ar trebui abrogate TOATE regulamentele ASF si sa aplicam direct legislatia europeana. E drept ca ar trebui dati afara 2/3 din plimbatorii de hartii de acolo in cazul asta ... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb