Schismă religioasă cu iz geopolitic!

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Cultură / 18 octombrie 2018

Catapeteasma dintr-o biserică ortodoxă

Catapeteasma dintr-o biserică ortodoxă

Seismul

Într-un comunicat, Patriarhia Constantinopolului a anunţat că: "îşi reîn­noieşte decizia deja luată şi conform căreia Patriarhia ecumenică va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei". Sfântul Sinod a decis, de asemenea, să-l "restabilească în funcţia sa ierarhică" pe Patriarhul Filaret Denisenko, după ce a examinat un apel pe care acesta l-a prezentat împotriva excomunicării sale de către Biserica Ortodoxă Rusă. Potrivit Agerpres, după independenţa Ucrainei, în 1991, şi prăbuşirea Uniunii Sovietice, Filaret, fost ierarh al Patriarhiei Moscovei, a înfiinţat o Biserică Ortodoxă Ucrainea­nă, autoproclamându-se patriarh al acesteia, ceea ce a dus la excomunicarea lui de către Moscova. Înaintea acestui Sinod, Biserica Ortodoxă Rusă avertizase că ar putea avea loc revolte în Ucraina dacă va fi creată o Patriarhie ucraineană independentă faţă de Moscova. Biserica afiliată Patriarhiei de la Moscova este cea mai importantă comunitate religioasă din Ucraina în ceea ce priveşte numărul de parohii, însă un număr tot mai mare de ucraineni se identifică drept enoriaşi ai Patriarhiei Kievului.

Prima replică a seismului

Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat, săptămâna aceasta, la Minsk, ruperea relaţiilor cu Patriarhia de la Constantinopol după decizia acesteia de a recunoaşte o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, a informat AFP, Reuters şi TASS.

"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să rupă complet comuniunea euharistică cu Patriarhia Constantinopolului", a declarat mitropolitul de Volokalamsk, Ilarion, responsabil pentru Departamentul de relaţii externe al Patriarhiei Moscovei. Acesta a mai adăugat: "Nu vom mai putea oficia slujbe în comun, preoţii noştri nu vor mai participa la liturghii împreună cu ierarhii Patriarhiei de Constantinopol. A fost o decizie forţată, dar Sfântul nostru Sinod nu a putut lua o altă decizie, deoarece întreaga logică a acţiunilor recente ale Patriarhiei Constantinopolului a condus la acest lucru".

Înainte de această decizie, Alexandr Volkov, purtător de cuvânt al patriarhului rus Chiril declarase, conform agenţiei Interfax, următoarele: "Patriarhia Constantinopolului a luat o decizie catastrofală. În primul rând pentru sine şi în general pentru întreaga ortodoxie".

Următoarele replici

"O schismă este mereu periculoasă", a comentat şi preşedintele Belarusului, Alexander Lukaşenko, după întrevederea avută la Minsk cu Patriarhul Chiril al Rusiei. Biserica Ortodoxă din Belarus este subordonată canonic Patriarhiei de la Moscova. În schimb, preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a propus, într-o declaraţie făcută pentru agenţia de presă rusă TASS, organizarea la Chişinău a unui Sinod Panortodox pentru a discuta problemele care au apărut între Patriarhia Moscovei şi cea a Constantinopolului: "Propun des­făşurarea unui Sinod Panortodox pe teritoriul (Republicii) Moldova. Situaţia care s-a produs în cadrul lumii creştine mă îngrijorează personal, ca pe un creştin ortodox. Suntem o ţară ortodoxă unicat, situată în inima lumii ortodoxe. Astfel, Republica Moldova poate deveni o platformă pentru o întâlnire între toţi şefii bisericilor ortodoxe într-o perioadă atât de responsabilă. Sunt sigur că împreună putem găsi modalităţi de a rezolva această situaţie dificilă". Dodon a ţinut să asigure cu această ocazie Moscova că Republica Moldova va rămâne în sfera canonică a Bisericii Ortodoxe Ruse: "Mitropolia Moldovei a fost constituită în 1813 cu străduinţa marelui Gavriil Bănulescu-Bodoni ca parte a Bisericii Ortodoxe Ruse şi aşa va rămâ­ne". Iniţiativa convocării unui Sinod panortodox este susţinută de clerici ai bisericilor ortodoxe din Rusia, Serbia, Bulgaria, Polonia, Alexandria, Ierusalim, precum şi Biserica Ortodoxă din America.

Grupări şi regrupări

În 2016, Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe şi-a des­făşurat lucrările la Academia din Creta, fiind primul după o pauză de 1100 de ani. Din cauza unor disensiuni care au făcut ca Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă a Georgiei, Biserica Ortodoxă Bulgară şi Patriarhia Antiohiei să ceară amânarea lucrărilor, iar mai apoi să anunţe că nu mai participă, s-a renunţat la sintagma de "Sinod Panortodox", aceasta fiind înlocuită cu aceea de "Marele Sinod".

La finele anului trecut, la Moscova au avut loc festivităţile dedicate împlinirii a 100 de ani de la restabilirea Patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă. Vladimir Putin a ţinut şi un scurt discurs cu această ocazie în care a subliniat unitatea lumii ortodoxe: "Mai întâi de toate, doresc să vă salut din inimă şi să-mi exprim cuvintele de recunoştinţă pentru faptul că împreună sărbătoriţi un eveniment atât de important pentru ţara noastră şi pentru Biserica Ortodoxă Rusă, cum este centenarul restabilirii patriarhatului în Rusia. Aceasta, desigur, subliniază unitatea lumii ortodoxe, ceea ce este un lucru important în sine, dar şi pentru faptul că dumneavoastră reprezentaţi Biserica, ceea ce joacă un rol esenţial în viaţa ţărilor dumneavoastră, în viaţa societăţii. Dumneavoastră faceţi un apel la milostenie, lucraţi în domeniul educaţiei, formării, ceea ce este foarte important".

La aceste festivităţi au participat: Preafericitul Părinte Teodor II, Patriarhul Alexandriei, Preafericitul Părinte Ioan X, Patriarhul Antiohiei, Preafericitul Părinte Teofil III, Patriarhul Ierusalimului, Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, Preafericitul Părinte Hrisostom II, Arhiepiscopul Ciprului, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei şi al întregii Albanii, Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varşoviei şi al întregii Polonii, Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Ţinuturilor Cehe şi Slovaciei,Preafericitul Părinte Tihon, Mitropolitul Americii şi Canadei (OCA), Înaltpreasfinţitul Părinte Teodor, Mitropolit de Ahalţihsk şi Tao-Klarzhetsk, conducătorul delegaţiei Bisericii Ortodoxe Georgiene, Înaltpreasfinţitul Părinte Gavriil, Mitropolit de Loveci, conducătorul delegaţiei Bisericii Ortodoxe Bulgare.

______________________

Comunicatul Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice

"Sfântul Sinod a discutat în profunzime şi pe larg problema bisericească din Ucraina, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Daniel de Pamfilon şi a Preasfinţitului Părinte Episcopul Ilarion de Edmonton, Exarhii Patriarhali în Ucraina, şi, în urma unor deliberări îndelungate, a hotărât:

1) Reînnoirea deciziei luată deja ca Patriarhia Ecumenică să continue în direcţia acordării autocefaliei Bisericii Ucrainei.

2) Restabilirea, în acest moment, a Stavropighiei Patriarhului Ecumenic la Kiev, ca una dintre numeroasele sale Stavropighii care au existat din secolele trecute în Ucraina.

3) În conformitate cu prerogativele canonice ale Patriarhului Constantinopolului de a primi astfel de petiţii de la ierarhi şi clerici din toate Bisericile autocefale, să accepte solicitările de recurs ale lui Filaret Denisenko, Makarie Maletych şi cei dimpreună cu ei, care s-au aflat în schismă nu din motive dogmatice. Astfel, cei menţionaţi mai sus au fost restabiliţi canonic în rangul lor ierarhic sau preoţesc, iar credincioşii lor au fost reaşezaţi în comuniune cu Biserica.

4) Revocarea validităţii Scrisorii Sinodale din anul 1686, eliberată în circumstanţele acelei perioade, prin care s-a acordat Patriarhului Moscovei, prin iconomie, dreptul să hirotonească pe Mitropolitul Kievului, ales de Adunarea clerului şi a laicilor din eparhia sa, care trebuia să pomenească pe Patriarhul Ecumenic ca Întâiul Ierarh la orice slujbă, proclamând şi afirmând dependenţa sa canonică faţă de Biserica Mamă a Constantinopolului.

5) Să apeleze la toate părţile implicate pentru a se evita însuşirea bisericilor, a mănăstirilor şi a altor proprietăţi, precum şi orice alt act de violenţă şi represalii, astfel încât pacea şi iubirea lui Hristos să prevaleze."

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cearta cspeteniilor ameteste poporul.

    Ce parere ai?

    Mie mi se pare (simplificand mult lucrurile, poate excesiv) ca e vorba de componenta religioasa a unei noi politici de containment privind Rusia. Baietii aia doi (niste tinerei, dupa normele bisericii), trimisi - din SUA si Canada ca sa "rezolve" problemele bisericii ucrainene (???) - par mai degraba un soi de supraveghetori. 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb