Scriitorii Moni Stănilă, Varujan Vosganian şi Corina Ilea participă la Târgul de Carte de la Göteborg

F.D.
Cultură / 23 septembrie 2024

Scriitorii Moni Stănilă, Varujan Vosganian şi Corina Ilea participă la Târgul de Carte de la Göteborg

Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC), Departamentul EUNIC şi ICR Stockholm, organizează, în perioada 26 - 29 septembrie, participarea României la Târgul de Carte de la Göteborg. Cititorii vor putea cunoaşte scriitori şi traducători români şi suedezi, printre care Corina Ilea, Moni Stănilă, Varujan Vosganian şi Agnes Gerner. În cadrul târgului de carte de la Göteborg, care aniversează cea de-a 40-a ediţie, dezbaterile şi seminariile se vor concentra în jurul a două teme majore, cultura Sami şi Spaţiul, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

În preambulul târgului de carte, miercuri, 25 septembrie, de la ora 18.00, la sediul ICR Stockholm, va avea loc a treia ediţie a programului Room of World Poetry, la care va participa, din România, scriitoarea Moni Stănilă, alături de poeţii Panagiotis Nikolaides (Cipru) şi Ieva Toleikytė (Lituania). Dezbaterea intitulată "Voci de la marginile Europei" va fi moderată de poetul Jonathan Brott, redactor-şef al revistei literare suedeze L'amour - La mort. Evenimentul este organizat de ICR Stockholm, sub egida EUNIC Stockholm, în parteneriat cu Ambasada Republicii Cipru în Suedia şi Institutul Cultural Lituanian / Ambasada Lituaniei în Suedia.

La Târgul de Carte de la Göteborg, poeta Moni Stănilă va participa la două evenimente. Joi, 26 septembrie, va avea loc la standul EUNIC Cafe Europa lansarea cărţii ei de poezie "Ofsaid", în prezenţa traducătoarei suedeze Rebecka Bulow. Volumul "Ofsaid" a fost publicat recent în limba suedeză de editura Faethon, cu sprijinul oferit de Institutul Cultural Român prin programul de finanţare Translation and Publication Support Programme. În aceeaşi zi, va avea loc dezbaterea "A scrie în limbile de la marginea Europei‟, eveniment la care Moni Stănilă va participa alături de poetul lituanian Tomas Vaiseta. Discuţia se va concentra pe operele celor doi autori, cu accent pe tendinţele actuale din literatura contemporană a Europei de Est.

Premiul Marin Sorescu, decernat de juriul 2024 poetei suedeze Agnes Gerner, va fi înmânat de Liviu Jicman, preşedintele ICR şi preşedinte al EUNIC - European Union National Institutes for Culture, la standul EUNIC Cafe Europa din cadrul târgului de carte de la Göteborg, vineri, 27 septembrie, de la ora 15.00.

Tot vineri, va avea loc dezbaterea "Provocările traducerii din română în suedeză‟, despre specificul limbii române în context istoric şi cultural. Invitatele Åsa Apelkvist şi Rebecka Bulow, ambele traducătoare din limba română în limba suedeză, vor discuta despre particularităţile limbii române şi provocările întâmpinate la traducerea textelor dintr-o limbă romanică într-o limbă germanică.

Scriitorul Varujan Vosganian va participa la trei evenimente în cadrul târgului de carte de la Göteborg. Vineri, pe 27 septembrie, va citi din poemele proprii, care vor fi lecturate în limba suedeză de Mikael Nydahl, la Scena de poezie (Rum för poesi), în cadrul unui eveniment organizat în colaborare cu clusterul EUNIC Stockholm. Sâmbătă, 28 septembrie, la scena dedicată culturii Sami, va avea loc dezbaterea "Relatări despre supravieţuire‟, moderată de Elisabeth Hjorth. Invitaţii Varujan Vosganian, Daniel Leviathan (Suedia) şi Annica Wennström (Suedia/Sami) vor vorbi despre valoarea relatărilor transmise pe cale scrisă şi orală pentru conservarea limbii, a memoriei colective şi a culturii şi vor discuta despre rolul originii şi limbii materne în literatura lor. Tot sâmbătă, la standul EUNIC Cafe Europa, scriitorul Varujan Vosganian va analiza literatura ca mod de a înţelege şi a face faţă vicisitudinilor istoriei, avându-l partener de dezbatere pe profesorul Björn Apelkvist (Universitatea din Karlstad). Discuţia va avea ca punct de plecare romanul Cartea şoaptelor (apărut în Suedia, în anul 2013, la editura 2244, în traducerea semnată de Inger Johansson) şi volumele de poezie şi proză mai recente ale scriitorului Varujan Vosganian.

Legat de tema Spaţiului, sâmbătă, pe 28 septembrie, va avea loc la Scena dedicată Spaţului dezbaterea Ghidul cititorului pentru galaxie, la care cercetătoarea Corina Ilea va participa alături de Jacek Dukaj (Polonia), Sara García Alonso (Spania), Guido Tonelli (Italia). Discuţia, moderată de Hannes Eder Öhrström, va evidenţia că epoca contemporană este influenţată atât de inteligenţa artificială, fizica cuantică şi energia de fuziune nucleară, cât şi de schimbările climatice. Invitaţii îşi vor prezenta perspectivele diferite în calitate de astronauţi, scriitori şi oameni de ştiinţă. Corina Ilea este coautoarea volumului despre misiunile spaţiale Apollo şi Mercury, "Noah's Ark - An Improbable Space Survival Kit", publicat de editura suedeză Arvinius + Orfeus Publishing AB (2021).

Târgul de carte de la Göteborg, cel mai mare târg de carte din Scandinavia, a fost înfiinţat în 1985 şi a devenit unul dintre cele mai moderne şi tehnologizate evenimente de profil din lume, o experienţă deosebită atât pentru pasionaţii de literatură, cât şi pentru cei atraşi de cercetare, ştiinţă şi dezvoltarea societăţii. La această ediţie aniversară vor participa 862 de autori importanţi, cercetători, lideri de opinie, inclusiv 113 invitaţi internaţionali din 29 de ţări. Programul din 2024 abordează probleme legate de război, conflict, istorie, media şi noile ideologii. Sunt programate 300 de dezbateri şi prelegeri, care atrag anual în jur de 100.000 de vizitatori.

Scriitoarea americană Joyce Carol Oates va fi distinsă cu Premiul Sirenei, premiul de onoare al Târgului de Carte de la Göteborg. Vor fi prezenţi şi alţi autori importanţi, printre care se numără Hernan Diaz, Maria Stepanova, Chris Whitaker şi Baek Heena, alături de scriitorii SF Alastair Reynolds, Peter F. Hamilton şi Ken MacLeod.

La ediţia din 2024 sunt acreditaţi aproximativ 1.500 de jurnalişti din toată lumea, iar evenimentul este, pentru o săptămână, principalul subiect al publicaţiilor şi al emisiunilor culturale Radio-TV din Suedia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb