Sebastian Burduja: Exportul de gaze din Neptun Deep către Germania va fi sub 1% din producţia totală estimată

A.D.
Miscellanea / 8 ianuarie

Sursa foto: Sebastian Burduja/Facebook

Sursa foto: Sebastian Burduja/Facebook

Ministerul Energiei a anunţat că volumul de gaze naturale exportat din perimetrul Neptun Deep către Germania va reprezenta sub 1% din producţia totală estimată a zăcământului din Marea Neagră, care are rezerve evaluate de peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, informează Agerpres.

"România şi-a asumat rolul de lider în sectorul energetic european. Informaţiile referitoare la exportul viitor, după 2027, a unei cantităţi de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep, de către OMV Petrom către o companie majoră din Germania, reprezintă un pas firesc în cadrul unui proiect de importanţă strategică pentru ţara noastră şi pentru Europa. Pentru o clarificare completă şi pentru a linişti orice temeri, dorim să subliniem că volumul exportat către Germania, conform datelor disponibile public, reprezintă sub 1% din producţia totală estimată a zăcământului Neptun Deep. Aceasta este o proporţie infimă, întrucât Neptun Deep are rezerve evaluate la peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, aceste estimări pot creşte semnificativ pe măsură ce operaţiunile de foraj avansează. Ne asigurăm că această resursă va fi utilizată responsabil pentru beneficiul României şi al cetăţenilor noştri. Fiecare partener în proiect, atât Romgaz, cât şi OMV Petrom, este responsabil pentru propriile decizii de comercializare a gazului exploatat în viitor, în condiţiile legii şi cu protejarea securităţii energetice a României", transmite ministerul.

Exportul de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep face parte din planul de afaceri al proiectului şi subliniază angajamentul României de a contribui la securitatea energetică europeană.

"A ajuta Europa să scape de influenţa rusească asupra resurselor energetice este un obiectiv care ne interesează, în spiritul solidarităţii europene şi a pieţei unice. Acest pas reconfirmă poziţia României de pilon regional al securităţii energetice a Uniunii Europene. România este deja cel mai mare producător de gaze naturale dintre statele membre ale Uniunii Europene, ca urmare a creşterii producţiei Romgaz din 2024 şi reluării marilor exploatări, inclusiv în perimetrul Caragele. Prin producţia actuală, de circa 8-10 miliarde Nmc, România îşi acoperă integral consumul, fără a depinde de importuri. Din 2027, producţia anuală a României se va dubla, până la 18-20 miliarde Nmc", conform comunicatului Ministerului Energiei.

În primul an de exploatare, perimetrul Neptun Deep va produce cel puţin de două ori mai mult decât consumul intern actual de gaze al României.

"În acest context, putem spune cu fermitate că nu există niciun pericol ca românii să rămână fără gaze naturale, iar ţara noastră se află într-o poziţie privilegiată de a asigura şi securitatea energetică regională, inclusiv a Republicii Moldova. Mai mult, redevenţele şi impozitele pe gazul exportat europenilor sunt plătite în România şi devin venituri la bugetul de stat al României", semnalează sursa citată.

De altfel, Ministerul Energiei evidenţiază faptul că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere, la articolul 21 alineatul 4 se arată: "Cantităţile de gaze naturale comercializate prin contracte bilaterale vor fi oferite într-o primă fază, cu prioritate, statului român prin Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS). Acest mecanism asigură accesul prioritar al României la resursele proprii, pentru a răspunde nevoilor naţionale urgente".

"Proiectul Neptun Deep marchează un moment de cotitură pentru viitorul energetic al României. Narativele iresponsabile de tipul vânzării de gaz românesc ca preţ al aderării la Schengen sunt periculoase şi complet false, iar o logică de bază ne arată că vorbim despre o cantitate infimă, despre piaţa germană, partener strategic pentru România şi despre valorificarea unei resurse care înseamnă venituri în plus pentru român, fără să afecteze în niciun fel piaţa naţională a energiei. Românii pot să stea liniştiţi: statul roman are toate pârghiile pentru a se asigura ca gazele din Marea Neagră vor ajunge mai întâi în România şi doar surplusul va fi vândut. De altfel, statul român, prin Romgaz, deţine jumătate din zăcământ. Fac apel la toţi actorii politici să nu manipuleze şi să nu dezinformeze în legătură cu proiecte strategice ce pot aduce minimum 20 de miliarde de euro statului român", a declarat, în comunicat, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Proiectul Neptun Deep necesită o investiţie de patru miliarde de euro, iar contractele comerciale care susţin costurile de capital sunt încheiate înainte de startul exploatării.

"Încheierea acestei tranzacţii este o dovadă că litigiul început de compania OMV Petrom la Tribunalul de Arbitraj de la Paris este fără obiect. Din acest motiv, le recomand să îşi retragă cererea. Statul român nu va interveni în tranzacţiile comerciale dintre companii decât dacă securitatea energetică a ţării ar impune-o. Nu este cazul acum. Într-adevăr, volumul vehiculat pentru exportul către compania germană reprezintă sub 1% din producţia totală estimată a zăcământului. Vom produce încă din primul an de exploatare de două ori mai mult gaz decât consumăm intern. Legea offshore, şi în special Articolul 21, protejează interesele noastre naţionale. Gazul românesc este prioritar pentru români. Statul român are toate instrumentele legale pentru a interveni atunci când siguranţa energetică o impune. Acest articol este un pilon fundamental al independenţei noastre energetice, iar guvernul din care fac parte nu va face niciodată rabat de la aplicarea sa", menţionează Burduja.

Grupul OMV a încheiat un acord cu Uniper pentru furnizarea a 15 terawaţi-oră de gaze naturale din proiectul Neptun Deep, începând din 2027, ca urmare a întreruperii livrărilor ruseşti prin Ucraina şi a reducerii achiziţiilor de energie din Rusia.

Contractul cu OMV, care reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024, este primul acord de aprovizionare din proiectul Neptun Deep, care va începe producţia în 2027. Proiectul, cu rezerve de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze, va face România cel mai mare producător de gaze din UE şi un exportator net de gaze.

OMV Petrom, cu un pachet de 20,7% de acţiuni deţinute de România, a descoperit în 2012 rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră. În 2023, OMV Petrom şi Romgaz, fiecare având o cotă de 50%, au decis investiţia în proiectul Neptun Deep. Producţia estimată a acestuia va ajunge la aproximativ 8 miliarde de metri cubi anual, aproape dublând producţia de gaze a României. OMV Aktiengesellschaft controlează 51,2% din OMV Petrom.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Românii pot dormi liniștiți, statul veghează !.

    1. Cunoaștem din experiența!

    Un trada tor el su toti de la PSD, PNL, UDMR si minoritati. Gazul a fost dat pe gratis Austriei. Romanii nu vor beneficia de nicio molecula din gazul din Marea Neagra. Inclusiv cinducta BRUA a fost plstita de poporul roman. Vom plati cele mai mari preturi la gaz si energie electrica din UE. Nu ai ce sa faci cu un popor las si ma.ma.ligar. Vom ramane fara nicio resursa dupa cate vom fi aruncati la gunoi de cate UE.

    Afara cu OMW din tara. Clica din PSD, PNL, UDMR si minoritati bagati inina sa scoata cu unghiile plumbul.

    Ne.no.roci.ti.lor ati dat pe gratis la straini toate resursele Romaniei. In schimb poporul moare de frig un case. Doar 35% din populatia Romaniei are acces la gaz. Ba ne.no.ro.citilor faceti 92% de retea in tara si apoi mai vorbim de gaz pentru export.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb