Sebastian Burduja: "Sunt atacat că aş fi împotriva tranziţiei verzi"

S.B.
Politică / 2 februarie

Sebastian Burduja: "Sunt atacat că aş fi împotriva tranziţiei verzi"

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis, duminică, un mesaj în care răspunde celor care îl acuză că ar fi împotriva tranziţiei verzi şi vorbeşte despre manipulare, informează news.ro.

"Am atras miliarde de euro din fonduri nerambursabile pentru investiţii în producţia de energie solară şi eoliană", a transmis ministrul.

"E uşor să manipulezi pe teme legate de energie: subiectul e pe cât de important pentru traiul românilor de fiecare zi şi pentru competitivitatea companiilor româneşti, pe atât de complex. Atacurile dovedesc nepricepere, dar şi panică în faţa obiectivelor şi proiectelor noastre de a securiza independenţa energetică a României (...) Mai nou, sunt atacat că aş fi «împotriva» tranziţiei verzi. Nimic mai fals. Am atras miliarde de euro din fonduri nerambursabile pentru investiţii în producţia de energie solară şi eoliană", a transmis, duminică, ministrul Energiei.

Sebastian Burduja afirmă că anul trecut s-a finalizat prima schemă naţională pentru contracte pentru diferenţa (1000MW eolian şi 500MW solar), iar anul acesta se va finaliza a doua schemă similară, pentru o capacitate triplă (3500MW).

"Continuăm să investim masiv în capacităţi de producţie din surse regenerabile, pentru că doar aşa putem obţine un mediu mai curat şi preţuri corecte la energie pentru toţi cetăţenii", a mai transmis ministrul.

Acesta detaliază, în mesajul postat pe Facebook, ce a făcut pentru energia verde a României:

- PNRR investiţia 1 - semnate 300+ contracte pentru 1800MW noi. Proiecte în lucru, o parte finalizate şi decontate.

- PNRR investiţia 2 - apel salvat, contracte semnate pentru producţia de hidrogen verde.

- PNRR investiţia 4 - contracte semnate, proiecte în execuţie pentru baterii de stocare şi fabrici de baterii şi panouri româneşti, ca să nu mai importăm produse din afara UE cu bani europeni.

- Fondul pentru Modernizare - 815 milioane EUR pentr producţie şi autoconsum energie verde, proiecte în evaluare, peste 2500MW.

- Schemele CFD finanţate din FM - 3 miliarde EUR, 5000MW solar şi eolian.

- FM - 700 milioane EUR pentru parcuri solare în comunităţi, beneficiari instituţii publice.

- FM - apel stocare în baterii, deschis până pe 17 februarie, 150 milioane EUR.

Acesta se referă şi la "hidrocentralele deblocate după zeci de ani, tot energie curată".

"Toate investiţiile în energie curată vor continua şi vom absorbi toţi banii europeni disponibili. În acelaşi timp, tranziţia energetică trebuie să fie pragmatică şi sustenabilă. Renegocierea planului de eliminare a cărbunelui este o necesitate pentru securitatea energetică a României. Cine zice altfel trebuie să demonstreze public ce va face România fără 2000MW producţie în bandă din 2026, aşa cum au hotărât cei care au scris PNRR-ul", a mai ttransmis ministrul energiei.

Acesta afirmă că principiul corect este înlocuirea acestor grupuri cu grupuri pe gaz, apoi cu centrale nucleare.

"Cu adevărat, este important pentru toată Europa să continuăm să ne bazăm pe capacităţi de producţie în bandă care asigură stabilitatea şi securitatea sistemului energetic. Iar dacă administraţia Trump renunţă la obiectivele de climă nu înseamnă că trebuie să facem la fel, ci că dacă nu schimbăm nimic vom pierde şi mai mult din competitivitatea europeană în faţa SUA, China etc. Tranziţia nu înseamnă sacrificiu necondiţionat, ci construcţie pentru viitor. Şi nu putem construi o economie verde cu adevărat puternică fără să avem o fundaţie stabilă", susţine Sebastian Burduja.

Potrivit acestuia, asta înseamnă investiţii în regenerabile, dar şi o utilizare inteligentă a resurselor pe care le avem: gaze naturale, energie nucleară şi, temporar, cărbune.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. “Cine zice altfel trebuie să demonstreze public ce va face România fără 2000MW producţie în bandă din 2026, aşa cum au hotărât cei care au scris PNRR-ul"

    “ Acesta afirmă că principiul corect este înlocuirea acestor grupuri cu grupuri pe gaz”…productia “in banda” e pentru consum industrial…de ce trebuie statul sa suporte costul”? Fiecare consumator industrial de energie “in banda” sa-si faca local propriul grup de productie si sa fie izolat de SEN. Nu mai pasati costurile industrialului la consumatorul casnic 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7959
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2638
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9541
Gram de aur (XAU)Gram de aur430.9044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb