Seceta acută şi producţia pe stoc, principalele probleme ale fermierilor

I.GHE.
Ziarul BURSA #Companii / 24 aprilie 2020

Seceta acută şi producţia pe stoc, principalele probleme ale fermierilor

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, susţine că problemele acute cu care se confruntă fermierii români sunt seceta care a cuprins 2,9 milioane de hectare de terenuri agricole situate în estul şi sud-estul ţării, precum şi stocurile de carne de vită, de ouă, de carne de pasăre, de legume, pe care producătorii nu au cum să le valorifice, din cauza restricţiilor impuse prin ordonanţele militare şi a scăderii puterii de cumpărare a cetăţenilor, prin prisma celor peste un milion de contracte de muncă suspendate în perioada stării de urgenţă. Ministrul de resort a precizat că producţia de grâu din 2020 ar putea fi de numai 5-6 milioane de tone, adică jumătate faţă de aceea de anul trecut. Recolta va asigura consumul intern, de 2,5 - 3 milioane de tone de grâu, iar exportatorii au dat asigurări că în acest an vor respecta această limită de consum şi nu vor exporta cantităţi suplimentare.

Adrian Oros susţine că în acest moment pot fi irigate 844.000 de hectare, dar fermierii irigă efectiv 102.000 de hectare, în condiţiile în care există apă pe 1600 de kilometri de reţele de canale, ce pot deservi peste 500.000 de hectare. Ministrul Agriculturii a precizat că a negociat cu Hidroelectrica achiziţia curentului electric necesar irigaţiilor, pentru a evita "băieţii deştepţi".

În condiţiile actualei pandemii, Adrian Oros a arătat: "Nu există nicio problemă cu alimentele de bază şi nu numai. Noi, de la începutul crizei am monitorizat stocurile de alimente, iar atunci când am considerat că exportul e foarte mare, am oprit pentru o perioadă, timp de o săptămână, această activitate. După ce am ajuns la un acord cu marii traderi şi fermieri am dat drumul la exporturi. În unele domenii există un surplus, stocuri de carne de vită, de ouă, de carne de pasăre, de legume, producătorii nu au cum să le valorifice. Ne confruntăm şi cu o problemă a schimbării comportamentului de cumpărare. La începutul crizei oamenii au făcut stocuri enorme, în următoarele săptămâni s-a întâmplat fenomenul invers".

Ministrul de resort susţine că, dacă restricţiile de circulaţie şi unele activităţi vor începe să apară, se va dezgheţa şi consumul. "Încet- încet situaţia o să-şi revină, dar nu foarte brusc. Trebuie să vedem cine a avut pierderi, să-i sprijinim în mod real pe cei care au suferit foarte mult din cauza acestei pandemii. Deocamdată, nu ştim care este dimensiunea pagubelor", a spus Adrian Oros.

El a precizat că în curând va fi adoptat un act normativ destinat să ofere sprijin marilor agenţi economici şi că va interveni pentru ca toate sectoarele din agricultură şi industria alimentară să repornească activitatea.

De altfel, pentru sprijinirea acestui sector de activitate, fermierii vor primi în avans 70% din plăţile directe, respectiv 85% din subvenţiile pentru dezvoltare rurală, iar plata avansului la subvenţii va începe din 15 septembrie 2020, în cazul în care Comisia Europeană va fi de acord cu această solicitare a României.

Mai mult, ministrul de resort a anunţat un transfer de 82 de milioane de euro din fondurile pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 pentru ajutoare de criză acordate fermierilor români. Este suma care a rămas neutilizată, neaccesată, din liniile de finanţare PNDR 2020.

Adrian Oros a precizat: "S-a aprobat o flexibilitate mai mare privind mutarea fondurilor din PNDR 2014-2020, care au rămas neutilizate pentru măsurile accesate, pentru alte măsuri şi anume pentru a atenua impactul crizei. Noi dispunem de sume în valoare de 82 de milioane de euro, atât au mai rămas neutilizaţi din PNDR, iar restul sunt programaţi pentru măsurile pe care le-am lansat anul acesta".

Într-o scrisoare transmisă de comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, către ministrul român al agriculturii, oficialul de la Bruxelles a aprobat transferarea unor sume din fondurile europene disponibile în cadrul PNDR 2014-2020 pentru ajutoare de criză acordate fermierilor.

Totodată, pe ordinea de zi a şedinţei de guvern, aflată ieri în plină desfăşurare la închiderea ediţiei, se afla un proiect de hotărâre privind aprobarea alocării sumei de 117 milioane de lei pentru plata subvenţiei la motorina folosită în agricultură, aferentă trimestrului IV al anului 2019.

După aprobarea alocării respectivei sume de către Guvern, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va putea demara, în zilele următoare, plăţile restante către fermieri. Ajutorul de stat la motorina folosită în agricultură se acordă prin rambursarea diferenţei dintre acciza redusă, practicată pentru motorina utilizată la lucrări agricole, şi acciza standard. Anul trecut, valoarea accizei la motorină a fost de aproximativ 1,89 lei/litru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb