"Secetă" de IPO-uri la Bursa din Londra

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 decembrie 2022

"Secetă" de IPO-uri la Bursa din Londra

KPMG: Fondurile atrase prin listările de pe piaţa britanică au scăzut cu peste 90% în acest an, faţă de 2021, ajungând la numai la un miliard de lire sterline, de la 14,3 miliarde de lire în 2021 KPMG: 40 de firme s-au listat la Londra în 2022, comparativ cu 123 anul trecut

Sumele atrase de companiile care s-au listat la Bursa de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE) au scăzut cu peste 90% în acest an, potrivit unei analize prezentate de CNBC.

Aceştia spun că piaţa ofertelor publice iniţiale (IPO) din Marea Britanie "a secat" din cauza previziunilor slabe de creştere a economiei ţării, a majorării ratelor dobânzilor şi a precauţiei cu privire la performanţa firmelor britanice.

Până în prezent, 40 de firme s-au listat pe piaţa principală şi pe cele alternative ale Bursei de Valori din Londra, potrivit datelor publicate recent de KPMG. Numărul este în scădere faţă de 123 anul trecut, dar în creştere de la 38 în 2020. Fondurile totale strânse prin IPO-urile de la Londra au scăzut de la 14,3 miliarde de lire sterline (17,7 miliarde de dolari) în 2021 la un miliard de lire sterline în 2022, arată studiul KPMG. Declinul vine pe fondul unei încetiniri mai ample a ofertelor publice iniţiale, despre care S&P Global a constatat că au scăzut cu 45% în primele trei trimestre din 2022, în ritm anual, la nivel global.

Numărul de listări la bursele din Uniunea Europeană a scăzut într-o proporţie similară cu cea din Regatul Unit în acest an, cu aproximativ 66%, arată cifrele furnizate CNBC de firma de date de piaţă PitchBook. Sursa citată subliniază că Londra nu a reuşit să atragă nicio ofertă de succes, respectiv care să strângă mai mult de un miliard de lire sterline. În schimb, în UE, compania auto germană Porsche a obţinut 19,5 miliarde de euro la debutul său la Bursa din Frankfurt, în luna septembrie.

Cifrele publicate anterior pentru primele nouă luni ale anului curent situează scăderea sumelor atrase de Europa între 76% şi 80% anual, indicând un declin mai puţin sever decât cel de 93% înregistrat de Regatului Unit.

Svetlana Marriott, KPMG: "«Inundaţia» de IPO-uri pe care am văzut-o în 2021 s-a transformat într-o secetă în acest an"

La fel ca alte economii, Marea Britanie se confruntă cu inflaţia care a ajuns la nivelul maxim al ultimilor 41 de ani, iar banca centrală (BoE) a început să majoreze ratele dobânzilor. Dar, ţara a fost afectată puternic şi de instabilitatea politică, de haosul pe piaţa sa de obligaţiuni, de problemele complexe comerciale şi de reglementare apărute în urma Brexit-ului, notează CNBC, aducând în atenţie şi previziunile legate de recesiune.

"«Inundaţia» de IPO-uri pe care am văzut-o în 2021 s-a transformat într-o secetă în acest an, deoarece condiţiile macro nefavorabile şi sentimentul de «oboseală» al investitorilor au generat furtuna perfectă, blocând în cele din urmă pieţele IPO din Marea Britanie, dar şi pe cele de la nivel global, pe parcursul anului 2022", afirmă Svetlana Marriott, şeful Grupului consultativ pentru pieţele britanice de capital din cadrul KPMG.

CNBC aminteşte că, anul trecut, au avut loc un număr record de IPO-uri în lume, iar activitatea de profil din Europa a ajuns la niveul maxim din ultimii zece ani.

Nalin Patel, analist principal pentru EMEA Private Capital la PitchBook, spune că, anul trecut, companiile "s-au grăbit să se listeze ca să profite de condiţiile favorabile ale pieţei şi de creşterea indusă de pandemie".

Svetlana Marriott de la KPMG menţionează că, în schimb, este posibil ca, în 2022, investitorii să fi fost precauţi în urma performanţelor slabe pe care le-au avut mai multe companii după IPO. Astfel, societăţi importante care au debutat la LSE în 2021, inclusiv fintech-ul Wise, compania de livrări Deliveroo şi producătorul de încălţăminte Dr. Martens, au fost afectate, toate, de scăderea semnificativă a preţurilor acţiunilor după listare. Şi titlurile companiei de securitate cibernetică Darktrace au scăzut după câştigurile iniţiale post-IPO.

Reforme pentru creşterea atractivităţii LSE

Autorităţile britanice de reglementare au lansat, în decembrie 2021, un set de reforme menite să elimine criticile care i-au fost aduse vreme îndelungată. Opiniile respective, care au fost detaliate într-un raport guvernamental, sugerau că piaţa de valori din Marea Britanie înţelege greşit şi subevaluează firmele tehnologice inovatoare, este formată în principal din companii "din vechea economie", mai degrabă decât din cele de perspectivă, şi pierde din ce în ce mai multe afaceri în favoarea burselor rivale din Amsterdam şi Paris.

Reformele includ posibilitatea companiilor listate pe piaţa principală din Londra să aibă o structură de acţiuni cu clasă duală (pentru a atrage mai multe firme conduse de fondatori); reducerea numărului de acţiuni necesare pentru a fi listate; creşterea capitalizării minime de piaţă pentru companiile comerciale obişnuite pe segmentele sale principale şi standard de la 700.000 de lire sterline la 30 de milioane de lire sterline.

În anul volatil 2021, tendinţele pieţei au fost mai mult ghidate de factori de la nivel global, decât de acţiunile întreprinse de autoritatea de reglementare, notează CNBC.

Svetlana Marriott de la KPMG spune că sectoarele care au avut cele mai bune rezultate în Regatul Unit au fost energia şi resursele naturale, acestea lansând 20 de IPO-uri. Domnia sa conchide: "Previziunile pentru anul viitor s-ar putea să nu fie la fel de sumbre, deoarece vedem că multe companii se pregătesc să se lanseze pe piaţă odată cu revenirea la unele condiţii economice stabile".

Şi Nalin Patel de la PitchBook afirmă că societăţile din sectorul energiei ar putea căuta să beneficieze "de o atenţie sporită, precum şi de profituri, respectiv să încerce o ieşire pe bursă".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu este grav pana au bani de inarmare si razboi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb