În contextul pandemiei de COVID-19, lumea are nevoie de "un armistiţiu mondial pentru a stinge conflictele calde" şi în acelaşi timp trebuie să facă "totul pentru a evita un nou război rece", a declarat marţi secretarul general al ONU, în deschiderea sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU, relatează AFP.
"Este o direcţie foarte periculoasă", a avertizat el, denunţând rivalitatea chino-americană crescândă în lume. Timp de o săptămână, reprezentanţii a 193 de ţări, inclusiv SUA şi China, vor lua de marţi cuvântul cu prilejul Adunării Generale care se desfăşoară în mediul virtual în acest an, din cauza pandemiei.
"Lumea noastră nu va suporta un viitor în care cele mai mari două economii vor împărţi planeta de o parte şi de alta a unei mari fracturi, fiecare cu propriile sale reguli comerciale şi financiare, propriul internet şi propriile capacităţi în materie de inteligenţă artificială", a subliniat el.
Antonio Guterres a reamintit, de asemenea, că a cerut încă din luna martie o încetare a ostilităţilor pentru a facilita lupta împotriva pandemiei.
"A venit momentul să dăm împreună un nou impuls păcii şi reconcilierii. Fac apel la comunitatea internaţională să-şi intensifice eforturile - sub conducerea Consiliului de Securitate - pentru a ajunge la o încetare a focului mondială până la sfârşitul anului", a declarat şeful ONU, exprimându-şi satisfacţia pentru susţinerea primită pe această temă din luna martie.
În teren totuşi puţine lucruri s-au concretizat.
"Anumite mişcări armate au răspuns prezent - în Camerun, Columbia, Filipine şi în alte părţi - chiar dacă aceste armistiţii pe care le-au anunţat nu au fost menţinute", a recunoscut el.
Printre evoluţiile pozitive, secretarul general a menţionat Sudanul şi noua sa putere, Afganistanul şi începutul negocierilor de pace interafgane şi Siria, unde există o încetare a focului în regiunea Idleb care este respectată de mai multe luni.