Secretarul Primăriei Iara, trimis în judecată pentru luare de mită

Andrei Stan
Anticorupţie / 30 decembrie 2016

Secretarul Primăriei Iara, trimis în judecată pentru luare de mită

Secretarul Primăriei comunei Iara din judeţul Cluj, Olimpiu Ioan Onacă, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi fraude cu fonduri europene, informează un comunicat de presă al DNA.

Printre acuzaţiile aduse acestuia se numără folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată; fals intelectual în formă continuată; folosirea instrumentelor false în formă continuată şi participaţie improprie la comiterea infracţiunii de falsificare de instrumente oficiale în formă continuată.

În aceeaşi cauză, au fost trimişi în judecată Vasile Constantin Stoian, fost consilier APIA; Marius Emil Todor, consilier în comuna Iara; Veronica Todor, casieră la Primăria Iara; Rebeca Mădălina Mocan şi Marius Adrian Paşca.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: "În perioada 2009 - 2014, inculpatul Onacă Olimpiu Ioan, în calitate de secretar al primăriei comunei Iara, judeţul Cluj, a semnat, a întocmit şi a pus la dispoziţie documente ce conţin date nereale referitoare la arendarea mai multor suprafeţe de păşune inculpaţilor Todor Marius Emil, Paşca Marius Adrian, Mocan Rebeca Mădălina şi altor persoane fizice, documente ce au fost folosite de aceştia pentru obţinerea de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a sumei totale de 893.187,01 lei. Concret, inculpatul Onacă Olimpiu Ioan a falsificat mai multe contracte de arendă încheiate între diferite persoane, prin contrafacerea semnăturii primarului comunei Iara şi a consemnat date nereale în cazul adeverinţelor «emise» de Primăria comunei Iara şi a contractelor de arendă, prin aplicarea «vizei de înregistrare» pe contractele de arendare (semnătură şi ştampilă), semnarea în calitate de secretar al UAT Iara şi/sau aplicarea ştampilei Consiliului local Iara pe adeverinţele emise de primărie. În realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada noiembrie 2012 - martie 2013, inculpatul Onacă Olimpiu Ioan a determinat, cu intenţie, una sau mai multe persoane să falsifice, fără vinovăţie, ştampila cu amprenta «Primar - judeţul Cluj - Comuna Iara» şi cea cu amprenta semnăturii primarului comunei Iara".

Olimpiu Ioan Onacă a beneficiat de ajutorul consilierului APIA, Vasile Constantin Stoian, care a primit cererile unice de plată pe suprafaţă şi anexele la cereri, fără a fi semnate de titulari, le-a completat şi le-a înregistrat la APIA - Centrul local Turda, susţin procurorii.

Potrivit DNA, secretarul Primăriei Iara a mai fost ajutat şi de Veronica Todor, Marius Adrian Paşca şi Rebeca Mădălina Mocan. Ulterior virării sumelor de bani către beneficiarii fondurilor europene, Onacă a primit de la aceştia o parte din sumele de bani încasate de la APIA. În cursul lunii mai 2014, Onacă a pretins şi primit în două tranşe de la două persoane suma totală de 37.200 lei, cărora le-a pus la dispoziţie documente false ce urmau să fie utilizate pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Anchetatorii mai arată că, în perioada 2008 - 2012, Marius Emil Todor a depus la APIA mai multe documente în care se atestau date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a obţine pe nedrept fonduri europene în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafaţă, documente în baza cărora a primit de la APIA suma totală de 889.711 lei. Astfel, Marius Emil Todor l-a instigat pe Onacă să consemneze date nereale (prin semnarea şi/sau ştampilarea acestora cu ştampila Consiliului Local Iara şi prin contrafacerea semnăturii primarului comunei Iara), pe mai multe documente încheiate de Comisia locală pentru reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

DNA mai susţine că Marius Emil Todor a falsificat un document care a fost utilizat în cazul cererii unice de plată pe suprafaţă pe anul 2012 înregistrată la APIA Centrul Judeţean Cluj.

În perioada 2009 - 2013, Veronica Todor, în calitate de casieră în cadrul Primăriei Iara, a completat cu date nereale mai multe documente ce au fost folosite ulterior de soţul ei, Marius Emil Todor. În perioada 2013 - 2014, Marius Adrian Paşca a semnat şi depus la APIA mai multe documente întocmite în fals, în vederea obţinerii pe nedrept fonduri europene, suma totală fiind de 54.590 lei, precizează procurorii.

APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva inculpaţilor cu sumele reţinute ca prejudiciu, la care se adaugă accesoriile fiscale prevăzute de legislaţia în vigoare, calculate de la data efectuării fiecărei plăţi până la data efectuării plăţii integrale a debitului.

DNA a pus sechestru pe mai multe bunuri ce aparţin inculpaţilor Olimpiu Ioan Onacă, Vasile Constantin Stoian şi Marius Emil Todor, precum şi asupra unui autoturism de lux deţinut de Rebeca Mădălina Mocan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb