Secţia specială contestă decizia prin care instanţa supremă a întors la Parchet dosarul Mineriadei

M.I.
Miscellanea / 18 februarie 2020

Secţia specială contestă decizia prin care instanţa supremă a întors la Parchet dosarul Mineriadei

Secţia de anchetare a magistraţilor a contestat decizia luată în mai 2019 de instanţa supremă, care a retrimis la Secţia Militară a Parchetului General dosarul Mineriadei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimişi în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii, informează Hotnews.ro.

Parchetul General a anunţat, marţi: "În cauza cunoscută generic sub denumirea "Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990", la data de 14 februarie 2020, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (structura competentă în acest moment), în conformitate cu dispoziţiile art. 888 alin. 1 lit. d din Legea 304/2004, astfel cum a fost modificată prin OUG nr. 7/2019, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 347 alin. 1 Cod procedură penală, a declarat contestaţie împotriva Încheierii nr. 192 pronunţată la 8 mai 2019 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, cu privire la inculpaţii: Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu Voican, Măgureanu Virgil, Florescu Mugurel Cristian, Dumitrescu Emil, Ionescu Cazimir Benedict, Sârbu Adrian, Cozma Miron, Drella Matei, Burlec Plaieş Cornel, Dobrinoiu Vasile, Peter Petre şi Ghinescu Alexandru. Precizăm că "Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990" a fost soluţionat în anul 2017 de Secţia parchetelor militare prin trimiterea în judecată a persoanelor menţionate anterior".

Astfel, Secţia specială face contestaţia la aproape un an de la decizia instanţei de restituire a dosarului. La acest moment, dosarul Mineriadei se află tot la ICCJ, iar contestaţia a fost formulată de Secţia specială pentru că această unitate de parchet are competenţa de soluţionare a dosarului, dat fiind că unul dintre inculpaţi este magistrat. Este vorba despre Mugurel Cristian Florescu, fostul şef al Procuraturii Militare, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanţi ai Parchetului General.

Potrivit sursei citate, decizia instanţei supreme a fost contestată, la o zi de la pronunţare, şi de către procurorul general interimar Bogdan Licu, care spunea la acea dată că, dacă decizia va rămâne definitivă, competenţa de reluare a anchetei revine Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Licu a anunţat că va contesta decizia după ce s-a întâlnit cu Teodor Mărieş, liderul Asociaţiei 21 Decembrie 1989.

Cele două contestaţii ar urma să fie judecate împreună, au precizat sursele citate.

În 8 mai 2019, instanţa supremă a constatat nulitatea rechizitoriului şi a decis ca dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 - în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimişi în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii - se va întoarce la Parchet pentru refacerea anchetei. Decizia nu era definitivă, Parchetul General anunţând atunci că o va contesta.

Soluţia a generat un val de nemulţumiri în rândul părţilor civile din dosar care s-au aflat în sală şi care au acuzat "injustiţia".

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb