Rusia, principalul sponsor al gazoductului South Stream, a lăsat să se înţeleagă că este posibil ca porţiunea subacvatică a conductei să fie înlocuită de terminale GPL (gaz petrolier lichefiat) pe malurile Mării Negre, transmite Interfax, citată de Agerpres. Prim-ministrul rus, Vladimir Putin, i-a cerut miercuri ministrului rus al Energiei, Sergei Shmatko, să ia în considerare construirea unui terminal pentru GPL pe coasta rusă a Mării Negre în cadrul proiectului South Stream, în locul amplasării unei conducte cu o lungime de 900 de kilometri pe fundul Mării Negre. "Construcţia de terminale LNG ne deschide noi oportunităţi pentru diversificarea pieţelor", a declarat Vladimir Putin la o reuniune cu Sergei Shmatko.
Potrivit unei surse din Ministerul rus al Energiei, potenţialul terminal GPL va procesa atât gaze naturale de la Gazprom, cât şi de la Rosneft şi Lukoil.
Agenţia rusă mai notează că Bulgaria analizează posibilitatea construirii unui terminal GPL de mai mulţi ani, însă România, ţară care ar putea să înlocuiască Bulgaria în cadrul proiectului South Stream, se află într-un stadiu mai avansat cu construcţia unui terminal LNG în cadrul proiectului AGRI. Studiul de fezabilitate al Proiectului gazoductului AGRI ar putea fi încheiat până la data de 1 aprilie 2012, potrivit Protocolului încheiat, recent, la întâlnirea ministerială de la Bucureşti privind dezvoltarea proiectului AGRI. Dacă Rusia va opta pentru varianta LNG, atunci va putea să transporte gazele naturale pentru South Stream nu doar prin terminalul LNG din Bulgaria dar şi prin cel din România.