"Sectorul bancar se luptă în continuare cu un deficit de imagine"

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 august 2014

"Sectorul bancar se luptă în continuare cu un deficit de imagine"

Interviu cu domnul Benoit Catel, preşedinte Volksbank

Mediul de afaceri are nevoie de mai multă stabilitate în zona economică, legislativă şi fiscală, ne-a declarat, într-un interviu, domnul Benoit Catel, preşedinte Volksbank. Domnia sa consideră că principalele riscuri pe care le întrevede în acest an sunt legate de un grad redus de stabilitate.

Citiţi pe larg, mai jos, opiniile preşedintelui Volkbank cu privire la piaţa bancară autohtonă, dar şi despre activitatea băncii pe care o conduce.

Reporter: Care sunt cele mai importante provocări cu care se confruntă sistemul bancar românesc, în opinia dumneavoastră?

Benoit Catel: Din punct de vedere macro, este nevoie de mai multă stabilitate în zona economică, legislativă şi fiscală. De aceea, principalele riscuri pe care le întrevăd în 2014 sunt legate de un grad redus de stabilitate.

În plus, sectorul bancar se luptă în continuare cu un deficit de imagine, fiind o zonă pe care ar trebui să ne concentrăm mai mult atenţia.

Reporter: Ce sectoare economice atrag cel mai puternic interes din partea băncilor?

Benoit Catel: Ar trebui încurajate investiţiile în sectorul productiv, energetic, agricol, precum şi în segmentul profesiilor liberale.

Totodată, există o presiune pentru finalizarea proiectelor europene în următorii doi ani şi băncile ar putea intra în joc asigurând cofinanţarea şi finanţarea pe termen scurt a proiectelor.

Reporter: Cum consideraţi că poate fi relansată creditarea în România?

Benoit Catel: Deşi se observă o îmbunătăţire a creditării în primul semestru din acest an, băncile se luptă încă cu reticenţa clienţilor generată de criză.

Trebuie să ne asigurăm că oamenii de afaceri şi noii întreprinzători înţeleg că avem resursele necesare şi vrem să le susţinem afacerile. Avem fonduri şi dorim să finanţăm IMM-urile care-şi pot respecta angajamentele de creditare.

Consider că încrederea consumatorilor este unul dintre ingredientele cheie pentru a vedea o redresare durabilă în sectorul IMM-urilor si nu numai, iar jucătorii cheie trebuie să lucreze împreună pentru restabilirea acestui sector.

Reporter: Cum am putea să creştem gradul de bancarizare din România?

Benoit Catel: Într-adevăr, gradul de bancarizare din România este mult sub media europeană, în condiţiile unui număr ridicat de instituţii de credit prezente pe piaţă, ţinta acestora fiind în special populaţia urbană din marile oraşe.

Reticenţa băncilor pentru intrarea în mediul rural este strâns legată de găsirea unor venituri certe şi a unor garanţii eligibile, astfel încât instituţiile să poată veni cu produse de finanţare adecvate.

În aceste vremuri, pentru a păstra şi atrage noi clienţi, băncile nu trebuie să ofere numai dobânzi atractive, ci servicii integrate.

Principalele argumente în extinderea gradului de utilizare a serviciilor trebuie să fie legate de o calitate mai bună, inovaţie, siguranţă, uşurinţa în utilizare si preţuri competitive.

Reporter: Cum caracterizaţi evoluţia pieţei bancare din România, în prima jumătate a acestui an?

Benoit Catel: Deşi gradul de încredere în sistemul bancar este destul de scăzut în continuare, noi suntem optimişti şi aşteptăm totuşi o consolidare a pieţei.

Creditarea a început să se dezmorţească, creşteri mai importante fiind înregistrate pe segmentul creditelor în lei, pentru retail şi IMM-uri, iar redresarea consumului şi optimizarea absorbţiei de fonduri europene ar putea susţine un trend pozitiv până la finalul anului.

Reporter: Cum a evoluat activitatea Volksbank Romania în această perioadă?

Benoit Catel: Deşi ne-am stabilit obiective ambiţioase pentru anul în curs, am reuşit să ne poziţionăm aproape de targeturi. Volumul depozitelor noi a depăşit uşor estimările pe partea de corporate, în timp ce pe retail s-a înregistrat o evoluţie spectaculoasă în special în primele trei luni ale acestui an.

În ceea ce priveşte creditarea, împrumuturile în lei au crescut semnificativ, atât pe partea de retail, cât şi din partea companiilor. La sfârşitul lunii iunie, ponderea creditelor în lei acordate de Volksbank populaţiei era de 90%.

De asemenea, pe segmentul retail, volumul de credite în lei era de 8 ori mai mare la finalul lunii iunie faţă de luna ianuarie, în timp ce împrumuturile în euro au înregistrat o creştere modestă.

În prima parte a acestui an, ne-am îndreptat atenţia către implementarea a două proiecte importante, respectiv finalizarea tranzacţiei de vânzare a pachetului de credite neperformante în valoare de jumătate de miliard de euro şi schimbarea structurii organizaţionale a băncii. Noua structură a fost construită pentru a acorda o atenţie sporită activităţii comerciale şi culturii riscului.

Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru a doua parte a acestui an (la nivelul pieţei bancare şi la nivel individual)?

Benoit Catel: Ne-am planificat pentru acest an dublarea volumului de vânzări. Vrem să reamintim că Volksbank şi-a propus să devină o bancă universală.

Reporter: Care sunt segmentele de afaceri de la care aşteptaţi cele mai bune performanţe, în acest an?

Benoit Catel: Pe segmentul retail, cererea de credit începe să-şi revină şi cu şanse mari de creştere în a doua parte a anului 2014, dacă ţinem cont de scăderea dobânzilor până la un nivel record.

Estimăm creşteri pe segmentul creditelor în monenda naţională pe termen scurt. De asemenea, sectorul IMM-urilor prezintă potenţial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb