Acţionarii SIF Transilvania (SIF3) sunt convocaţi, pentru data de 28 aprilie, cu mai multe puncte pe ordinea de zi, între care aprobarea distribuirii, din profitul anului trecut, a unui dividend de 0,02 lei/unitate, ceea ce, raportat la preţul acţiunii SIF3 de ieri de la ora 17:30, de 0,381 lei, oferă un randament brut de 5,25%, reiese din raportul societăţii publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
În plus, acţionarii SIF-ului din Braşov vor mai avea pe masă propunerea de pornire a acţiunii în răspundere împotriva lui Constantin Frăţila, ce deţine circa 5% din SIF3, pentru un prejudiciu cauzat SIF-ului.
În comunicat se susţine că, prin activitatea reţinută în cadrul unor dosare penale în care se instrumentează infracţiunile de manipulare a pieţei şi de evaziune fiscală săvârşite de Constantin Frăţilă în legătură cu SIF Transilvania şi filialele acesteia, societatea din Braşov a înregistrat direct şi indirect pagube de aproximativ 4,48 milioane lei, ce vor fi determinate în mod exact printr-o expertiză.
"La suma prezentată mai sus se poate adaugă prejudiciul de imagine suferit de societate din blocarea activităţii Consiliului de Supraveghere, prin participarea la redactarea în fals a unor hotărâri ale Consiliului, asumarea de şedinţe paralele şedinţelor legal organizate de către Consiliul de Supraveghere, încălcarea actului constitutiv al societăţii şi a regulamentelor de funcţionare a Consiliului, depunerea de sesizări nefondate şi tendenţioase la Autoritatea de Supraveghere Financiară", se mai arată în raportul menţionat.
Pe lângă fostul arbitru de fotbal, acţionarilor SIF-ului li se va mai supune la vot pornirea acţiunii în răspundere împotriva lui Crinel-Valer Andănuţ, membru al Consiliului de Supraveghere al societăţii, pentru prejudicierea SIF-ului cu suma de 0,22 milioane de lei, plătită auditorului statutar pentru efectuarea Raportului suplimentar din data de 13 august 2018.
Potrivit raportului, Crinel-Valer Andănuţ nu şi-a îndeplinit obligaţia legală, statutară şi contractuală de a activa în funcţia de membru în Consiliul SIF-ului cu bună credinţă şi loialitate faţă de societate.
"Cu încălcarea acestei obligaţii, în data de 28 martie 2018, alături de alţi acţionari a solicitat auditorului statutar efectuarea unui raport suplimentar pentru a analiză, sub toate aspectele relevante din punct de vedere juridic, financiar şi fiscal, operaţiunea de constituire şi transfer a societăţilor neoperaţionale aflate în procedura insolvenţei, falimentului sau a dizolvării voluntare, din portofoliul SIF Transilvania către SIF Transilvania Project Management Company SA", se arată în notificarea SIF-ului către piaţă.
Din Raportul auditorului statutar a rezultat că operaţiunile reclamate respectă dispoziţiile legale şi statutare, se mai menţionează în sursa amintită, adăugându-se: "Dacă Crinel-Valer Andănuţ şi-ar fi exercitat loial şi cu bună credinţă mandatul de membru al Consiliului de Supraveghere şi s-ar fi documentat cu privire la operaţiunile reclamate auditorului statutar, ar fi ajuns la concluziile prezentate de către acesta. Onorariul pentru efectuarea raportului suplimentar s-a ridicat la 0,22 milioane de lei, sumă ce nu ar fi fost cheltuită dacă Crinel-Valer Andănuţ şi-ar fi exercitat loial şi cu bună credinţă mandatul de membru al Consiliului societăţii"
De asemenea, în data de 28 aprilie se va mai discuta şi pornirea acţiunii în raspundere împotriva lui Marius-Adrian Moldovan, membru al Consiliului de Supraveghere, pentru prejudicierea SIF Transilvania cu suma de 0,3 milioane de euro.
Pentru acest caz, în raport se arată că, la susţinerea lui Moldovan, SIF Transilvania a investit în fondul The Foundation Feeder (TFF), plasamente făcute, în principal, în societăţi din sectorul tehnologiei informaţionale.
"Marius-Adrian Moldovan, ca membru al Advisory Board din partea SIF-ului, a desfăşurat o activitate total necorespunzătoare, nu a monitorizat realizarea strategiei de investiţii propusă iniţial acţionarilor, nu a prezentat informaţii reale către SIF Transilvania asupra managementului neperformant al fondului, această dezinformare şi lipsa de diligenţă prejudiciind SIF Transilvania cu suma de 0,3 milioane de euro", se arată în raport, unde se adaugă: "Stoparea pierderii s-a realizat prin decizia Directoratului care a oprit subscrierile în cadrul fondului (83% din suma de două milioane de euro susţinută de Marius Adrian Moldovan nu s-a subscris)".
Faţă de sumele amintite, în toate cazurile se pot adăugă şi alte sume ce vor fi identificate ca reprezentând pagube materiale sau de imagine aduse societăţii, se mai menţionează în raportul SIF-ului.
1. ???
(mesaj trimis de actionar micut în data de 05.03.2020, 09:42)
Putin nenica randamentul brut de dividend.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2020, 09:50)
Corect. La purcoiul de bani pe care l-au facut anul trecut.
1.2. Asa nu se mai poate (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de gigi în data de 05.03.2020, 13:59)
Astia isi bat joc de actionari cu randamentul propus adica 1% peste inflatie,sa nu mai spun ca platesc si la 8 luni de la incheierea anului fiscal.
Dar conducerea isi ia actiuni gratuite de la TUFE,EFO si alte societati la care este actionar majoritar sif 3.
Adica rascumpara actiunile pe banii societatiilor si le da la conducere gratuit.
Asteptam propunerea lui Fratila pentru dividend mai mare?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2020, 23:34)
ce joc murdar pe banii ce-i visezi, si la final ei pleaca cu tot cu caruta plina....
desteapta-te romane, cinta imnul mai des
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2020, 02:29)
Mi se pare mie sau doar trolli Fratilezi sunt activati?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2020, 19:50)
troll, ce-i aia Fratilez ?
3. Dividende SIF 3
(mesaj trimis de gheo în data de 04.05.2020, 11:19)
Am citit la inceputul articolului un pret /actiune de 0.381 lei !!!!, suntem, in anul 2020 sau in anul 2018, "ieri cum spune articolul(sau scriitorul a dormit vreo 2 ANI) pretul pe actiune este acum ... 0.3130 - 0,3170 lei !!!. Apoi ce naiba, astia nu se pot retrage temporar de la conducerea SIOF 3 sa-si regleze conturile ?. Au fost "mituti in stilul celebru romanesc cei de la ASF si BVB" incat le pèrmit sa-si regleze conturile abuzand si folosindu-se de dreptuile actionarilor ce de "hartia igienica ?", implicand actionarii SIF 3 Transilvania ?. Cat de "masiva este coruptia acolo" ?, si ... de ce instantele competente sunt "complici si co-autori la aceste miscari extrem de dubioase, altfel nu se explica folosirea pozitiei lor de la conducerea sif 3 pentru a-si plati si regla conturile intre ei ?, mafie , coruptie si minciuna cumulate la UN LOC.