Şeful Statului Major american, Mark Milley, spune că armata SUA are "în mod categoric" capacitatea de a apăra Taiwanul de China, în cazul unui eventual conflict, informează Digi24.
Întrebat, în timpul unei conferinţe a centrului de reflecţie Aspen Security Forum, dacă există pe termen scurt riscul unui atac din partea Chinei asupra Taiwanului, cel mai înalt gradat general american a apreciat că aceasta "nu este probabil" în următoarele 24 de luni. Însă, "chinezii sunt în mod clar şi fără ambiguitate pe cale să se doteze cu capacităţile necesare pentru a oferi opţiuni conducerii ţării dacă ea o va dori în viitor", a adăugat el, conform AFP, citat de Agerpres.
Întrebat dacă SUA sunt capabile să apere insula situată la mai puţin de 200 de kilometri de coastele chineze, Mark Malley a asigurat: "Avem în mod categoric capacităţile necesare, nu există nicio îndoială". Totodată, el a adăugat că SUA doresc în primul rând "o soluţie paşnică" la orice conflict între Taiwan şi China.
Şeful statului major american s-a abţinut să spună dacă ar fi util sau nu să se revină asupra politicii de lungă durată a SUA, supranumită a "ambiguităţii strategice", în virtutea căreia Washingtonul ajută Taiwanul să-şi construiască şi să-şi întărească apărarea, însă fără a promite explicit că va veni în ajutor în caz de atac. "În acest moment, aceasta este politica noastră şi ea va continua deocamdată", a spus acesta.
Schimbul de replici s-a înteţit în ultimele săptămâni între SUA şi China cu privire la Taiwan, pe care China îl consideră parte a teritoriului său. Întrebat cu privire la posibilitatea unei intervenţii militare americane pentru apărarea Taiwanului, în cazul unui atac din partea Chinei, preşedintele american Joe Biden a răspuns luna trecută în mod afirmativ: "Da, avem un angajament în acest sens", a spus Biden.
Declaraţia sa pare să contrazică aşa-numita "ambiguitate strategică" a SUA, iar Casa Albă a dat mai târziu asigurări că politica sa la adresa Taiwanului nu s-a schimbat: SUA recunosc din 1979 regimul de la Beijing, în detrimentul Taiwanului, însă Congresul american impune în paralel furnizarea de arme insulei pentru apărare.
Generalul Milley a apreciat că întărirea Chinei reprezintă în factor destabilizator pentru planetă. "Intrăm într-o lume tripolară, cu SUA, Rusia şi China ca mari puteri", a spus el. Cu trei actori în loc de doi, "există mai multă complexitate", a adăugat Milley. Iar odată cu noile tehnologii precum inteligenţa artificială, rachetele hipersonice şi militarizarea spaţiului, "intrăm într-o lume care, în opinia mea, este potenţial mult mai instabilă din punct de vedere strategic" decât în ultimii 60 de ani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de STATY în data de 04.11.2021, 09:29)
NU , NU AVETI !!! ESTI BATRAN SI TAMPIT !!! CAND OR SA NAVALEASCA AIA ASUPRA TAIWANULUI , CA LACUSTELE , CU MILIOANELE , DE PE MARE SI DIN AER , AVETI DE ALES INTRE A LUPTA PANA LA MOARTE , S-AU SA CADETI IN GENUNCHI INAINTEA LOR , IMPLORAND MILA !!! ALTFEL , PANA SA VINA ALTE TRUPE AMERICANE IN AJUTORUL VOSTRU , VETI MURI PANA LA ULTIMUL !!!!!!!!!!!!!!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2021, 12:22)
MARS IN CHINA ,NUMAI DUS ,IN PIATA DIN WUHAN SI PAPA PANGOLINI PRAJITI, CU LILIECI FIERTI, BOULE !
2. fără titlu
(mesaj trimis de Emil în data de 04.11.2021, 10:40)
Nu convine "aliaților strategici"?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Emil în data de 04.11.2021, 10:49)
Chiara dacă mi-ați șters postarea ceea ce am afirmat acolo este adevărat. Mai ales că Taiwanului și Insulele Pen Hule Dao sunt parte indivizibila a Chinei iar populația de acolo face parte din marele popor chinez cu o civilizație multimilenara.