Şeful Erste, anchetat de autorităţile austriece

E.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 octombrie 2011

Autoritatea pentru piaţa financiară din Austria a anunţat, ieri, că a început o investigaţie ca să stabilească dacă Andreas Triechl, directorul executiv al "Erste", a indus în eroare investitorii înainte să anunţe revizuirea de la profit la pierdere, a rezultatului financiar din acest an, potrivit Mediafax.

De asemenea, autoritatea verifică un portofoliu de contracte CDS (n.r. credit default swap-asigurare a datoriilor împotriva riscului de neplată) din evidenţa contabilă a grupului.

"Erste", a doua mare instituţie de credit din Europa Centrală şi Est, prezentă în ţara noastră, prin intermediul BCR, a confirmat că autoritatea financiară i-a cerut să furnizeze informaţii în cadrul anchetei, potrivit Reuters.

Grupul financiar austriac a anunţat, pe 10 octombrie, că se confruntă cu o pierdere netă de până la 800 de milioane de euro pentru acest an, din cauza unor pierderi cauzate de portofoliul de credite în valută din Ungaria, de expunerea pe datoria suverană a statelor din zona euro şi de portofoliului de contracte CDS.

Anunţul neprogramat al "Erste" a cauzat prăbuşirea cotaţiei băncii la minimul ultimilor doi ani şi jumătate şi a afectat şi acţiunile altor bănci din regiune.

Avertismentul privind profitul a venit după ce Andreas Triechl a declarat, pe 29 septembrie, că nu vede niciun motiv pentru schimbarea estimării rezultatului financiar, astfel încât să ia în calcul impactul negativ al legii din Ungaria care permite populaţiei să restituie creditele în valută la cursuri sub cele ale pieţei.

Un purtător de cuvânt al autorităţii pentru piaţa financiară a declarat că se află în derulare două investigaţii separate, însă acestea sunt în fază iniţială.

Purtătorul de cuvânt a precizat: "Are loc o investigaţie privind portofoliul CDS şi modul în care a fost înregistrat. Există, de asemenea, o investigaţie legată de interviul pe care Treichl l-a acordat pentru Reuters, la 29 septembrie, în timpul unei conferinţe de supraveghere în sectorul financiar şi în care a confirmat perspectiva de profit, iar la mai puţin de două săptămâni situaţia era opusă".

Cazul privind contractele CDS se concentrează asupra deciziei "Erste" de a reclasifica plasamentele în CDS ca derivate în loc de garanţii financiare şi de a le evalua în funcţie de piaţă.

Schimbarea a avut un impact negativ asupra profiturilor. Erste a modificat clasificarea contractelor CDS în baza unui document din iulie al "International Accounting Standards Board", organism al "Fundaţiei IFRS", care stabileşte standardele internaţionale în domeniul contabil.

Autoritatea financiară analizează, în prezent, dacă "Erste" ar fi trebuit să treacă mai devreme la folosirea cotaţiilor din piaţă pentru contracte CDS, în loc să le menţină la costul amortizat, a spus purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Investigaţia asupra comentariilor lui Andreas Treichl este rezultatul unor verificări de rutină, dar şi al unei plângeri depuse de o persoană al cărei nume nu a fost prezentat de purtătorul de cuvânt, potrivit Reuters Reuters. Plângerea este legată de manipularea pieţei şi încălcarea regulilor privind anunţurile emitenţilor.

Autoritatea pentru pieţe a trimis "Erste" o scrisoare în care cere mai multe informaţii privind portofoliul de CDS, însă nu a înştiinţat încă banca în legătură cu declaraţiile lui Andreas Treichl.

"Sunt încă adunate informaţii, după care se va lua o decizie referitor la ce se va întâmpla", a declarat purtătorul de cuvânt.

Un purtător de cuvânt al "Erste" a confirmat că grupul a fost contactat de autorităţile de reglementare: "Autoritatea financiară ne-a cerut să răspundem la şase întrebări pe subiectul CDS şi al comunicatelor". Aces-tea au inclus detalii ale contractelor CDS deţinute de "Erste", precum momentul tranzacţiei, valoarea de piaţă şi cea contabilă.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. S-ar putea ca BCRERSTE sa na ma rezerve si alte surprize.....

    1. Sigur BCR -ERSTE ne va mai rezerva si alte surprize ...

      SURPRIZA exista deja: "manevrele" in reducerea pretului actiunilor BCR pentru a fi luate pe gratis de la SIF-uri 

    ...ca si CNVM sa ancheteze macar conducerea emitentlor care transmit revizuiri majore ale bugetului (de la plus la minus sau de la minus la plus) de la o raportare la alta, fara s se fi anntat anterior evenimente majore in activitatea companiei si fara schimbari semnificative ale contextului economic? Ar putea intelege CNVM ca si investitorii din Romania, pe care prin statut este obligata sa ii protejeze, sunt indusi in eroare de emitentii pe care CNVM este obligata sa ii supravegheze? Sugestie : o privire atenta in special pe companiile Statului Roman listate la BVB (Transgaz, Transelectrica, Oltchim) in anii trecuti.....

    Si vizavi de tranzactia cu SIF-urile a facut declaratii de inducere in eroare cum ca tranzactia ar fi de 1 miliard de euro. De fapt asta era pretul corect . Diferenta e SPAGA catre HOTII din varful sifurilor.

    CNVM ce ancheteaza ? 

    1. Buna intrebare ; cum / cine ?. Se va ancheta ?. Are cineva interesul sau obligatia sa faca lumina in aceasta problema ?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb