Şeful UTI Tiberiu Urdăreanu va fi plasat în arest la domiciliu

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 30 octombrie 2015

Şeful UTI Tiberiu Urdăreanu va fi plasat în arest la domiciliu

Gheorghe Nichita, în arest preventiv

Actualizare 17:31

Instanţa a decis ca omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu să fie plasat în arest la domiciliu. Pentru patronul UTI a fost decisă o măsură mai blândă pentru că a cooperat cu anchetatorii, transmit televiziunile de ştiri. Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iaşiului, va fi plasat în arest preventiv, conform surselor citate.

Primarul suspendat al Iaşiului a fost denunţat de un subaltern în dosarul în care a fost reţinut pentru 24 de ore, alături de acţionarul majoritar al holdingului UTI. Gheorghe Nichita şi-ar fi obligat angajatul să-şi facă un card pe care să încaseze banii primiţi drept mită de la Tiberiu Urdăreanu.

-------

Actualizare 15:49

Procurorii DNA au renunţat să mai ceară arestarea preventivă a omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu şi solicită vineri Tribunalului Bucureşti arestarea la domiciliu, după ce acesta şi-a recunoscut vinovăţia., informează un comunicat de presă.

"Inculpatul Tiberiu Urdăreanu, în declaraţia formulată la 29.10.2015, a recunoscut acuzaţia şi a arătat că Nichita i-a dat de înţeles că lucrurile vor merge bine, că are un 'aranjament' cu acea firmă şi că va fi mulţumit. Ulterior, a avut o discuţie cu Mardarasevici la sediul UTI, acesta spunându-i că se ocupă el de bunul mers al contractului, în condiţiile în care şi UTI îşi va face treaba, că era o înţelegere cu primarul, Mardarasevici comunicându-i că 8-10% din valoarea contractului ar fi 'obligaţii' ale asocierii pentru buna derulare a contractului", se arată în referatul DNA trimis în instanţă.

Procurorii cer, în schimb, arestarea preventivă a primarului suspendat de Iaşi, Gheorghe Nichita, care a negat faptele în timpul audierii la DNA.

--------

Primarul suspendat al Iaşiului, Gheorghe Nichita, a fost reţinut, joi seară, de procurorii DNA, într-un dosar în care sunt cercetate fapte directe de corupţie şi în care a fost anterior reţinut omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI.

Nichita a fost audiat joi la DNA, părăsind în jurul orei 21:15 sediul direcţiei cu cătuşe la mâini.

Potrivit unui comunicat de presă, procurorii din cadrul DNA - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de joi, a inculpaţilor Gheorghe Nichita, primar al municipiului Iaşi, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, şi Tiberiu Urdăreanu, preşedinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pe cauţiune pentru 60 de zile, începând de joi, faţă de inculpatul Iulius Gabriel Mardarasevici , director SC Information Business Consulting SRL (IBC) cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

"Inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel va depune o cauţiune în valoare de 50.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sau prin constituirea unei garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceleiaşi sumei de 50.000 lei, în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie", se arată în comunicat.

Totodată, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de inculpatul Mihail Tănăsescu, vicepreşedinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: "În luna august 2013, în contextul implementării proiectului «Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi», care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, finanţat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iaşi, a pretins şi primit de la ceilalţi inculpaţi mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI - IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii.

Acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între inculpaţii Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) şi Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail şi a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi daţi cu titlu de mită). De asemenea, demersurile au constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi.

Concret, până în prezent inculpatul Nichita Gheorghe a primit următoarele foloase materiale constând în:

- o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit,

- beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din preţurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucureşti, în perioada 2013-2015,

- plata, în cursul anului 2014, a unor servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de Nichita Gheorghe, alţi angajaţi ai primăriei, precum şi oameni de afaceri, între care şi inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel,

- beneficii constând în achiziţionarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei".

Procurorii mai precizează: "Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaţilor UTI şi IBC la contract, adică 80% reprezenta «contribuţia» UTI, iar 20% reprezenta «contribuţia» IBC la banii colectaţi cu titlu de mită pentru inculpatul Nichita Gheorghe, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC".

Inculpaţilor Nichita Gheorghe, Urdăreanu Tiberiu, Tănăsescu Mihail şi Mardarasevici Iulius Gabriel li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile articolului 309 Cod de procedură penală.

La data de 30 octombrie 2015, inculpaţii Nichita Gheorghe şi Urdăreanu Tiberiu urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Procurorii beneficiază, în cauză, de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Urdăreanu, reţinut pentru dare de mită

Patronul UTI Tiberiu Urdăreanu a fost reţinut, ieri seară, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiindu-i adusă la cunoştinţă calitatea de suspect în legătură cu presupuse acte de corupţie.

Societatea UTI Grup a transmis, ieri, că a pus la dispoziţia organelor de cercetare toate documentele solicitate şi va colabora în continuare, în mod prompt şi transparent, cu autorităţile în vederea stabilirii adevărului, furnizând orice informaţie este solicitată de organele de anchetă. UTI precizează că, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, punerea în mişcare a acţiunii penale nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Grupul UTI, controlat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, a realizat, potrivit Mediafax, dosarul electronic de sănătate, sistemul de plată a rovinietei, sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP). De asemenea, UTI a câştigat contracte pentru lucrări la magistrala M5 a metroului bucureştean, aeroporturile din Iaşi, Bacău şi Satu Mare.

Grupul a avut şi contracte pentru lucrări la mai multe spitale şi clinici, printre care Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Bucureşti, Spitalul Municipal din Ploieşti şi Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.

În 2014, UTI a câştigat o licitaţie de 34 milioane de lei organizată de Primăria Capitalei prin care asigură, timp de patru ani, serviciile de întreţinere şi administrare tehnică a echipamentelor şi sistemelor care asigură funcţionarea Arenei Naţionale.

De asemenea, UTI a furnizat cardurile electronice şi echipamentele de control pentru Regia Autonomă de Transport Bucureşti.

Tiberiu Urdăreanu, care figura în topuri cu o avere evaluată la 98-100 milioane de euro, a fost ofiţer superior la Institutul de Cercetări Militare de la Clinceni şi este fiul fostului general de armată Tiberiu S. Urdăreanu, fostul şef al Direcţiei de tancuri din Ministerul Apărării Naţionale.

Clienţi actuali şi trecuţi ai UTI Grup sunt: MApN, MAI, Parlament, Nuclearelectrica, Portul Constanţa, Primăria Bucureşti, Aeroportul Otopeni.

Potrivit unui articol publicat în 2009 de ancheteonline.ro, fostul maior MApN Tiberiu Urdăreanu a început să-şi dezvolte colosul UTI Group în 1990, când a fost înfiinţată societatea INFCON, care avea ca obiect de activitate grafică computerizată, procesarea de imagini, subansambluri şi accesorii pentru computere, plus comerţul cu produse de birotică, şi s-a extins din anul 2003 şi în domeniul construcţiilor.

Conform ancheteonline.ro, Tiberiu Urdăreanu ar avea relaţii cu foşti generali din serviciile secrete române, dar şi în Elveţia cu un fost ofiţer CIE (precursorul SIE).

Publicaţia ancheteonline.ro mai preciza că UTI a fost implicată şi în scandalul securizării frontierelor de stat, dar cea mai controversată afacere este cea a securizării Portului Constanţa, în valoare de 60 de milioane de euro, întreaga conducere a portului intrând în ancheta DNA. Surse din cadrul DNA au susţinut, potrivit ancheteonline, că actele s-ar fi semnat la ordinul lui Miron Mitrea.

Articolul apărut pe ancheteonline, ro mai precizează: "După ce, în 2004, Ion Iliescu l-a decorat pe Tiberiu Urdăreanu cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, toată lumea îl consideră un apropiat al PSD şi al ex-premierului Adrian Năstase.

În martie 2006, îl regăsim în delegaţia care l-a însoţit pe Traian Băsescu în vizită efectuată în China, ceea ce a stârnit vii controverse şi negaţii vehemente la diferite niveluri în legătură cu responsabilitatea includerii acestuia pe lista de invitaţi. În final, Ministerul Comunicaţiilor (MCTI) a recunoscut că UTI, alături de SIVECO, a dat curs invitaţiei sale pentru firmele IT, existând voci care au legat prezenţa lui Tiberiu Urdăreanu în delegaţie de mai vechea să asociere în afaceri cu Anca Simona Medar, soţia fostului consilier prezidenţial şi şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii (CNI), Sergiu Medar. Anca Simona Medar deţinuse 25% din acţiunile firmei «Sorral Internaţional» (fiind totodată director general şi administrator), firma care face parte din Divizia de Tehnologia Informaţiei a UTI Group, alături de Lucia Urdăreanu (soţia lui Tiberiu Urdăreanu, fosta lucrătoare a Direcţiei de Informaţii a Armatei ca profesoară de limbi străine) şi UTI Group. Anca Simona Medar a fost şi unul dintre administratorii societăţii «Tehnonuclear» SA, firma înfiinţată în noiembrie 2001, în care principalii acţionari erau două firme din grupul UTI: «Sorral Internaţional» (71%) şi INFCON (20%). Retragerea ei din grupul de firme UTI la 1 octombrie 2005, cu puţin timp înainte ca Traian Băsescu să-l numească pe Medar în fruntea CNI, este considerată în cercuri bine informate drept o acţiune de faţadă, mai ales că cele două familii erau în relaţii de prietenie încă de pe vremea cînd Sergiu Medar era coleg cu Tiberiu Urdăreanu la MapN.

Pentru reuşita afacerilor sale Tiberiu Urdăreanu s-a asociat cu alţi foşti ofiţeri sau relaţii ale acestora. Astfel, pentru grupul UTI a prestat şi fostul şef al STS, generalul Tudor Tănase, personaj controversat, de numele căruia se leagă mai multe scandaluri de corupţie. Acesta a fost directorul UTI Systems, firma care a instalat sisteme integrate de securitate la Centrală nucleară de la Cernavodă. Venirea PSD la putere în 2000 l-a propulsat pe Tudor Tănase în fruntea STS, serviciu care a derulat apoi un megacontract cu grupul UTI în 2003. Un alt partener al lui Urdăreanu este generalul MApN Dumitru Aelenei - administrator la UTI Trading SRL şi acţionar indirect la ICE Felix, fosta întreprindere de calculatoare a Securităţii. La loc de frunte între acoliţii lui Urdăreanu se află însă Marius Opran, general-maior (r), fost angajat al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care face afaceri cu echipamente de telecomunicaţii şi de securitate. În jurul lor gravitează alţi generali de informaţii sau din MapN, fiecare cu relaţiile sale. Între tovarăşii lui Opran este generalul Gheorghe Rotaru, fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb