Şeitan: Sistemul de pensii, prea generos cu unii contribuabili

A.G.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 iunie 2009

Consilierul în cadrul Ministerului Muncii, Mihai Şeitan, arată că, la ora actuală, un milion de persoane sunt pensionate pe caz de boală

Sistemul de pensii din România a devenit prea generos cu unele categorii de contribuabili, consideră Mihai Constantin Şeitan, consilier de Stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

"Având în vedere problemele demografice cu care se confruntă România, consider că sistemele de pensii au devenit prea generoase", este de părere oficialul.

Şeitan a apreciat că există mult prea multe "portiţe" legislative care permit multor persoane să iasă la pensie înainte de termen şi a apreciat că pensiile trebuie calculate în funcţie de nivelul de contribuţie al fiecărui angajat, cât timp a fost în câmpul muncii.

"Nu este normal ca un milion de oameni, cât se înregistrează în prezent, să fie pensionaţi pe caz de boală", a subliniat consilierul MMFPS, citat de Agerpres.

Şeitan a precizat că actuala criză economică a lovit nu numai piaţa pensiilor publice şi private din România, ci şi din alte ţări, fie din spaţiul european, fie din afara acestuia.

Mihai Şeitan a declarat: "Criza financiară a lovit teribil de mult sistemul de pensii. Pierderile înregistrate în valoarea activelor fondurilor obligatorii de pensii, în decursul anului 2008, a variat, la nivel mondial, între 8% şi 50%".

Potrivit datelor Comisiei pentru Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din România (CSSPP), după un an de la lansarea Pilonului II, ţara noastră este a doua piaţă din regiune ca număr de clienţi (cu aproape cinci milioane de participanţi), după Polonia.

Totodată, la 30 aprilie 2009, circa 70% dintre activele fondurilor de pensii administrate privat erau plasate în ţară, restul fiind investite în afara României. Volumul de active administrat se cifra la acelaşi termen la 318 milioane de euro.

Conform statisticii întocmite de MMFPS, la finele lunii aprilie erau înregistraţi în sistemul public de pensii 5,5 milioane de pensionari. Valoarea medie a pensiei era de 648 de lei, iar punctul de pensie ajunsese la 718,4 lei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb