SEMI-STARE DE URGENŢĂ Baricada lui Orban împotriva pandemiei

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 9 noiembrie 2020

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Noi restricţii intră în vigoare astăzi pentru combaterea răspândirii pandemiei

Magazine, şcoli, târguri şi pieţe închise, circulaţie nocturnă restricţionată

Masca, obligatorie în toate spaţiile publice

Adrian Marinescu: "Eu nu cred că, în afară de măsurile privind telemunca, restricţiile îşi vor atinge scopul"

Ceea ce mulţi aşteptau încă de la mijlocul lunii octombrie, când au fost înregistrate 3000 de noi infectări în 24 de ore, s-a întâmplat abia după ce vineri am atins numărul de 10260 de persoane infectate într-o singură zi cu Sars-Cov 2: lockdown parţial în România.

De fapt vorbim despre o semi-stare de urgenţă, solicitată de preşedintele Klaus Iohannis şi pusă în aplicare de Guvern, în urma hotărârii nr. 52/2020 adoptată joi noapte de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Pentru că, în opinia şefului statului, democraţia nu poate fi pusă între paranteze şi este nevoie de alegeri parlamentare în 6 decembrie, Guvernul a decis înăsprirea măsurilor luate în 14 octombrie când a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, până în 15 noiembrie.

Înăsprirea decisă săptămână trecută şi pusă în aplicare astăzi va fi valabilă 30 de zile, până după alegerile parlamentare, când acelaşi Cabinet Orban, înaintea constituirii viitorului Guvern, va decide dacă va ridica actualele restricţii sau le va prelungi până în 15 ianuarie 2021.

Referitor la noile restricţii introduse de Guvern, doctorul Adrian Marinescu, medic epidemiolog la Institutul Naţional Matei Balş, coordonator al Programului HIV/Sida, susţine că acestea nu privesc toate situaţiile de risc privind transmiterea Sars-Cov2.

Adrian Marinescu a declarat pentru Ziarul BURSA: "Eu nu cred că, în afară de măsurile privind telemunca, restricţiile îşi vor atinge scopul, adică reducerea răspândirii pandemiei. De exemplu, sunt de acord că pieţele reprezintă un loc unde există un risc ridicat, dar acesta este egal sau mai mic decât riscul privind transportul în comun. Dacă Guvernul nu va reuşi să impună companiilor reorganizarea programului de lucru pentru a evita aglomerarea transportului în comun, mă tem că măsurile restrictive impuse acum nu sunt suficiente. În privinţa închiderii magazinelor pe timp de noapte şi restricţionarea circulaţiei între orele 23 şi 5 sau 6 dimineaţă, nu cred că vor avea mari efecte, pentru că, dacă vor, oamenii se pot întâlni în timpul zilei, iar riscul răspândirii pandemiei rămâne la fel de ridicat".

Domnia sa ne-a mai spus că personalul medical aşteaptă să vadă modul în care noile măsuri restrictive vor influenţa evoluţia pandemiei în ţara noastră şi a precizat că în acest moment, sistemul medical încă nu a fost depăşit de situaţia numărului de infectări şi face faţă actualei situaţii.

"Paharul este plin, încă nu a revărsat, dar dacă în următoarele zile nu reuşim să reducem numărul infectărilor este posibil să nu mai putem face faţă situaţiei. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă în perioada următoare. Problema este că, dacă în vară aveam o situaţie cu dinţi de fierăstrău, în acest moment nu avem nici măcar un platou, ci este o evoluţie negativă continuă a pandemiei la nivel naţional. Încercăm să găsim şi să luăm măsuri care să reducă mişcarea acestui bulgăre al pandemiei, care se rostogoleşte zilnic", a precizat Adrian Marinescu.

Conform hotărârii CNSU, începând de astăzi, se instituie obligaţia purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, la nivel naţional, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise şi închise, indiferent de valoarea ratei de incidenţă cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile.

În vederea evitării aglomerării transportului public, toate instituţiile publice, precum şi toţi operatorii economici publici sau privaţi vor organiza activitatea şi desfăşurarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activităţii nu permite acest lucru, programul va fi organizat astfel încât personalul să fie împărţit în cel puţin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin două ore.

În vederea prevenirii răspândirii infecţiilor cu Sars-Cov 2, în toate localităţile, activităţile didactice care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ se vor desfăşura în sistem on-line.

De asemenea, în toate localităţile din ţară, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23.00 - 05.00, cu excepţiile următoare:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităţilor a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

De asemenea, sunt interzise des­făşurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.

O altă interdicţie introdusă se referă la spaţiile comerciale. Astfel, se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private să-şi organizeze şi desfăşoare activitatea în intervalul orar 05.00 - 21.00, cu excepţia celor care desfăşoară activitate de livrare la domiciliu.

De la această restricţie sunt exceptate şi unităţile farmaceutice, benzinăriile care îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Menţionăm că aplicarea măsurilor de mai sus a fost adoptată joi seară prin hotărâre de guvern de Cabinetul Orban, act administrativ care modifică şi completează anexele nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ...

    ...

    "Eu nu cred că, în afară de măsurile privind telemunca, restricţiile îşi vor atinge scopul"

    Ca epidemiolog, dr Marinescu considera ca doar statul in casa reduce numarul de cazuri noi. 

    Ca epidemiolog, dr Marinescu nu poate sau nu vrea sa vada problemele care decurg din statul in casa. 

    Inclusiv faptul ca atunci cand restrictiile sunt relaxate, virusul isi reia propagarea exponentiala. 

    Ce fel de economie e aia in care angajezi oameni ca peste cateva luni sa renunti la ei? 

    Ce fel de sanatate e aia (din pdv mental, metabolic) atunci cand stai in casa cu lunile?

    Cum ne sfatuieste dr Marinescu sa gestionam si aceste probleme care nu dispar pe motiv de COVID? 

    jeguri platite de UE sa distruga economia privata mica-mijlocie pentru a ne urca cumparaturile-platile numai pe internet. Marea masa imbecila comanda si plateste online nestiind ce urmari are indolenta si comoditatea lor. Noua lume- lagar de concentrare.

    1. din pacate asa este

    "activităţile didactice care IMPUN prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ se vor desfăşura în sistem on-line."

    Numai cretinoidu de Orban și locotenenții lui pot fi capabili de o asemenea exprimare. 

    Există și activități desfășurate didactice "care nu impun" ??? 

    Exista antepreșcolari care pot desfășura activități didactice online?? 

    Cel mai idiot premier ever... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb