SEMNAL DE ALARMĂ Şcoala şi drogurile, consumatori de la vârsta de 10 ani

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 18 septembrie 2019

Şcoala şi drogurile, consumatori de la vârsta de 10 ani

Ignorată multă vreme, problema prezenţei drogurilor în şcoli a devenit una majoră. Strategiile de până acum nu au dat roade, vârsta consumatorilor a tot scăzut, se vorbeşte de copii de 10 ani, iar specialiştii admit că fără ajutorul familiilor statul nu poate face mare lucru în această chestiune.

Elevi din mai multe unităţi de învăţământ din Bucureşti vor fi informaţi privind riscurile consumului de droguri, iar părinţii vor afla despre simptomatologia manifestată la un consumator de substanţe interzise, printr-un program ce se va derula din octombrie anul acesta până în iunie 2020. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (IŞMB), Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar Bucureşti au semnat un acord de parteneriat. Ioana Mihaela Neacşu, inspector şcolar general, a vorbit despre acest acord: "CIADO România este unul dintre cei mai vechi parteneri ai IŞMB, primul acord cu CIADO a fost semnat încă din anul 2007. Timp de 12 ani am fost parteneri, dar dorim în acest an să dăm o amploare şi mai mare programelor pe care le implementăm. (...) Fiecare unitate de învăţământ din Bucureşti va avea un delegat care va monitoriza modul de implementare a programului la nivelul şcolilor. E foarte important să învăţăm părinţii să identifice simptomatologia consumului de droguri la adolescent. Vom pune la dispoziţia tuturor părinţilor şi a profesorilor materiale realizate în cadrul acestui proiect de specialişti în domeniu. (...) Vom elabora un îndrumar metodologic pe care-l vom pune la dispoziţia tuturor profesorilor diriginţi din Bucureşti, instructajul, discuţiile cu elevii se vor face în ora de dirigenţie. Nu toate clasele din toate şcolile vor fi implicate în toate cele trei componente ale programului, (...) dar, elaborând aceste materiale, le vom pune la dispoziţia tuturor profesorilor diriginţi".

Conform IŞMB şi CIADO, sesiunile de informare "'Tinerii şi propriile lor valori'' vor avea loc în 72 de unităţi de învăţământ. "Cei 650.000 de consumatori ocazionali din România, deci discutăm despre consumatorii cu drogurile recreaţionale, îmi pot influenţa masiv nonconsumatorii şi grupurile vulnerabile deocamdată nonconsumatoare", a spus directorul executiv al CIADO, Gigel Lazăr. Acesta susţine că Strategia naţională antidrog e "depăşită". "Ea nu a luat în calcul evoluţia tânărului ca şi profil psihologic. Dacă ne uităm pe strategie, e aceeaşi ca şi cea din 2005 şi cea care a fost elaborată în 2013. (...) Strategiile în general trebuie adaptate printr-un plan de acţiune la fiecare 3 ani, ceea ce nu s-a întâmplat. Când spui că trebuie să aloci bugetul, de exemplu, pentru aplicarea strategiei, dar nimeni nu l-a alocat ... de 11 ani în România nu s-au prevăzut sumele în aplicarea strategiei. (...) Dacă discutăm despre consumatori, discutăm deja de consumatori la vârsta de 10 ani, dacă discutăm despre dealeri, deja discutăm de 14 ani, lucrurile au o evoluţie fabuloasă, provin din familii care au consumatori şi provin din familii care sunt dealeri''.

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a declarat că în problema drogurilor statul singur nu poate face nimic. În opinia sa, părinţii trebuie să ştie să detecteze atunci când copilul începe să consume droguri. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar Bucureşti, Eugen Ilea, a tras un semnal de alarmă privind vârsta de la care copiii încep să consume droguri, el afirmând că aceasta reprezintă o problemă foarte gravă, mai ales că părinţii nu au informaţiile necesare pentru a putea preveni consumul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb